10 filme politice care merita o vizionare
Pentru ca tot suntem in preajma alegerilor am zis ca nu strica sa facem un top al celor mai bune filme despre politicieni, presedinti si tot ce tine de acest domeniu.
Filmul politic este un gen ofertant care a dat o multime de capodopere precum: All the President’s Men (1976), Wag the dog (1998), Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964), JFK (1991), Election (1999), The Candidate (1972), Bullworth (1998), Mr. Smith Goes to Washington (1939) si cate si mai cate.
Noi ne concentram pe cele mai recente, mai exact pe filmele realizate in ultimii 10 ani.
Sa vedem 10 filme multipremiate care ne introduc in culisele politicii internationale:
Milk
In 2008, Sean Penn a intrat in pielea lui Harvey Milk, primul politician gay din istoria Americii, care a luptat pentru drepturile homosexualilor. Filmul este regizat de Gus van Sant si rolul i-a adus lui Sean Penn un premiu Oscar pentru cel mai bun actor.
The Ides of march
The ides of march este o drama politica regizata de George Clooney, care semneaza si scenariul impreuna cu Grant Heslov. Filmul, nominalzait la Oscar pentru scenariu, urmareste povestea unui tanar aspirant, interpretat de Ryan Gosling care lucreaza pentru un candidat la presedintie, ocazie cu care descopera toate dedesubturile unei lumi pline de coruptie.
Lincoln
Povestea lui Abraham Lincoln, cel de-al saisprezecelea presedinte al Statelor Unite, cel care a ramas cunoscut in istorie pentru ca a abolit sclavia, a intrat in atentia lui Steven Spielberg care s-a hotarat sa-i dedice un film, cu care a impuscat doua premii Oscar.
The Iron Lady
In 2011, Meryl Streep a portretizat-o pe Margaret Thatcher, fost prim minstrul al Angliei in perioada 1979 – 1990, doamna care a domnit cu o mana de fier intr-o lume dominata de barbati. Regizoarea Phyllida Lloyd insa ne-o prezinta pe doamna de fier intr-o lumina noua, necunoscuta publicului larg: Filmul pune accentul in special pe sacrificiul pe care l-a facut aceasta pentru putere.
The Ghost writer
Thrillerul politic al lui Roman Polanski este o adaptare a romanului “The Ghost” scris de Richard Harris, roman care a starnit multe controverse datorita asemanarii izbitoare dintre personajul principal si un politician celebru al zilelor noastre – Tony Blair. Filmul ne spune povestea unui scriitor fantoma (Ewan Mc Gregor) angajat sa puna in pagina memoriile unui fost prim ministru. O recenzie a filmului gasiti aici.
Argo
Filmul politic regizat de Ben Affleck a castigat 3 premii Oscar, printre care si cel mai bun film al anului. Este vorba de un film inspirat dintr-un caz real care a fost facut public de putina vreme. ARGO ne arata cum industria filmului poate salva vieti si ne dezvlauie dedesubturile uneia dintre cele mai periculoase misiuni de salvare din istoria Americii. Filmul este inspirat dintr-un caz petrecut in 1979, si relatat de jurnalistul Joshuah Bearman, despre criza ostaticilor nord-americani din Iran din anul 1979. O echipa de la CIA s-a deghizat intr-o echipa de cineasti de la Hollywood si sub pretextul ca realizeaza un film pe nume Argo s-a infiltrat in ambasada si a ajutat diplomatii sa iasa din tara.
The Lady
In 2011 Luc Besson ne-a spus povestea unei doamne al carei destin a schimbat istoria. Doamna cu pricina este Aung San Suu Kyi, o activista care a devenit simbolul miscarii de democratie din Myanmar (Birmania), si care a primit un premiu Nobel pentru Pace in 1991. Ea este interpretata excelent de Michelle Yeoh.
NO
Cel mai original film politic din ultimii ani este o drama istorica despre campania electorala din Chile, 1988, care a dus la caderea dictaturii lui Augusto Pinochet. Gael Garcia Bernal il interpreteaza pe René Saavedra, un copywriter de succes de la o agentie de publicitate, abordat de opozitie cu rugamintea de a le dirija campania electorala impotriva lui Pinochet.
Zero Dark Thirty
Filmul lui Kathryn Bigelow a primit 5 nominalizari la Oscar, unde a castigat premiul pentru sunet. Filmul este mai mult un film de razboi, dar cred ca isi are locul in acest top. ZERO DARK THIRTY descrie cum a reusit armata americana sa captureze si sa ucida pe cel care este considerat cel mai periculos terorist al vremurilor in care traim, liderul talibanilor, Osama bin Laden.
The Queen
In 2006, Hellen Mirren a dat viata pe marele ecran reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii in drama biografica “The Queen”, regizata de catre Stephen Frears. Rolul i-a adus un premiu Oscar pentru cea mai buna interpretare feminina iar The Queen este considerat unul dintre cele mai bune filme politice din ultimii ani. Filmul care vorbeste despre valul care a cuprins familia regala dupa moartea Printesei Diana, a primit sase nominalizări la Oscar precum si zece premii BAFTA.
Frost/Nixon
Frank Langella l-a jucat memorabil pe Nixon, cel de dupa momentul Watergate intr-o poveste despre intalnirea care i-a schimbat pe Nixon si pe Frost deopotriva. Filmul recreeaza transmisiile in direct dar si manevrele de culise sau negocierile dintre cei doi, pana la demascarea in fata opiniei publice.
The Campaign
Schimbam putin registrul cu o comedie care ia in deradere nebunia care se creeaza in jurul campaniilor politice. Producatorii au ales o varianta extrema, fara ocolisuri, transformand totul intr-un spectacol de circ. Filmul exagereaza in mod intentionat si ne prezinta situatia printr-o satira vulgara si grosolana, spre deliciul celor care nu iau politca in serios. In prim planul acestei comedii avem doi candidati rivali care se lupta pentru pozitia de congresman: ei sunt Cam Brady (Will Ferrel), congresmanul corupt si afemeiat care vrea sa-si prelungeasca mandatul doar ca face o greseala fatala si Marty Huggins (Zach Galifianakis) un familist naiv care conduce o firma de turism falimentara.
Alte filme care merita mentionate sunt The Last king of Scotland, A Promised Land, W sau Hyde Park on Hudson.