Skip to content

Scandal intre artistii romani, lupta dintre generatii

Florin Grozea aduce mizeriile, amenintarile si coruptia din industria muzicala romaneasca la inaintare. Lupta dintre generatii si faptul ca garda veche are grija de milioane de euro din drepturile de autor, toate par rupte dintr-un film de actiune cu Stallone sau Tom Cruise insa… este Romania!

M-am nascut in 1988, aveam un an si 4 luni cand Marea Schimbare a lovit Romania. Zidurile cenzurii au fost daramate in decembrie 1989, dreptul romanilor la cultura a fost permis. In 10 ani, am trecut from zero to hero, de la lipsa accesului la muzica, filme, moda, carti, fotografie (orice fel de arta) la o piata deschisa unde informatia curge in rauri pe toate canalele posibile. Ne-a ajuns din urma era internetului astfel ca am trecut de la casetele din \’90-\’96 la pirateria fara margini din \’99 pana la vanzari de 50 de CD-uri pentru un artist in 2012.

In Romania, nimic nu este ce pare a fi. Unul dintre sefii caselor de discuri vindea casete piratate la tarabele din Bucuresti in \’90 iar acum vorbeste in interviuri despre abolirea acestui fenomen care rupe arta in doua. Hotul a devenit judecator. Desi ne pacalim ca tinerii sunt viitorul, ca ei pot schimba ceva, totul e la fel, garda veche tine cheile seifului astfel ca artistii care nu au concerte, mor de foame (este vorba despre artisti pe care ii vedem zilnic la TV).

Din 2007-2008 ma invart pe la evenimente, prin backstage la concert, prin studiouri, pe la filmari de videoclipuri, intalniri de PR cu artistii si casele de discuri si tot ce am retinut este ca industria muzicala este intr-o continua disperare si un strigat dupa bani. Pana si artistii pe care Florin i-a mentionat mai jos, cei care au avut hituri internationale – unii dintre ei nu stau prea bine la capitolul incasari deoarece banii din difuzari nu ajung la ei asa ca asteapta cateva sute de euro din licentieri sau concerte.

Florin Grozea a militat de la inceputul perioadei in care blogurile romanesti au inceput sa stranga cititori pentru un viitor mai bun al industriei muzicale insa a rabufnit dupa o intalnire UCMR-ADA (uniunea/asociatia ce colecteaza banii din drepturile de autor ale compozitorilor si muzicienilor si are menirea de a-i repartiza mai departe catre creatorii pieselor pe care le auzim la radio, la TV, in cluburi, in restaurante, in baruri sau prin reclamele TV).

Artistul cunoscut pentru prezenta activa din ultimii 6 ani in online-ul romanesc a postat pe blogul sau un incident recent dintr-o intalnire a asociatiei ce este partial responsabila pentru starea jalnica in care se afla industria muzicala in 2013. 

Vineri, de fata cu peste 200 de compozitori, Mihai Pocorschi m-a amenintat repetat ca imi da un cap in gura daca nu ma opresc cu intrebarile. Eu intrebam politicos care erau argumentele unor schimbari impuse discret [a se citi pe sub masa] de conducerea UCMR-ADA, prin care o mana de oameni preiau puterea absoluta in gestionarea a 18-25 de milioane de euro pe an.

Aceleasi intrebari au fost puse si de alti compozitori tineri la Adunarea Generala UCMR-ADA de vineri, printre care ii amintesc pe Ghedi Kamara (35 ani) si Gabriel Huiban (29 ani).

Compozitorul Mihai Pocorschi are 58 de ani si este de 13 ani membru in Consiliul Director UCMR-ADA [asociatia/organismul de gestiune a drepturilor de autor dedicat compozitorilor si textierilor de muzica]. Datorita unor schimbari ale statutului propuse tot de Consiliul Director, domnul Mihai Pocorschi va mai sta minim 4 ani in aceasta pozitie de decizie. Acest Consiliu conduce practic asociatia care colecteaza si administreaza toti banii adunati din drepturile de autor de pe teritoriul Romaniei, atat in numele celor peste 8000 de compozitori romani, cat si pentru toti compozitorii straini ale caror melodii sunt folosite in Romania!

Sa revenim la Consiliu Director UCMR-ADA care are cele mai mari puteri de decizie in asociatie, si a carui puteri au fost marite si mai mult acum cateva luni… Puterile si le-au marit singuri, pentru ca acest Consiliu Director este singura entitate care are voie sa schimbe Statutul asociatiei. Frumoasa miscare, nu-i asa?

Consiliul Director are 14 membri. Cei 7 membri de la sectiunea de muzica pop, rock, jazz, etno sunt urmatorii: Horia Moculescu, Mircea Dragan, Iulian Vrabete, Ionel Tudor, Viorel Gavrila, Mihai Pocorschi si Laurentiu Duta. Singurul membru al Consiliului care are sub 50 de ani este Laurentiu Duta (37 de ani).

Observatie: nu am candidat niciodata si nu am facut parte niciodata din organele de conducere ale UCMR-ADA. Actiunile mele de promovare a drepturilor artistilor au fost mereu publice (AICI aveti un exemplu) si niciodata nu au avut ca scop accederea intr-o functie de conducere.

Amenintarea domnului Mihai Pocorschi (58 ani) nu m-a speriat. Nici nu m-a surprins, din pacate. Sunt obisnuit, din pacate. Suntem obisnuiti, noi tinerii, cu acest comportament.

Tinerii compozitori sunt an de an amenintati de compozitorii din vechea generatie, lansati in epoca comunista. De exemplu Horia Moculescu (76 ani) a propus public ca conflictul cu TVR sa se rezolve “luand ostatici cativa angajati si tinandu-i prizonieri”, iar compozitorul Ionel Tudor (58 ani) ne-a amenintat cu un baston cu electro-socuri cand incercam sa discutam niste modificari ale Statutului. Ambii sunt membri ai Consiliului Director UCMR-ADA, ca si Mihai Pocorschi.

Tinerii artisti [compozitori, textieri, interpreti] primesc zilnic capete in gura de la vechea generatie, crescuta si educata in epoca de trista amintire. Acesti artisti tineri au dus Romania in topul tarilor exportatoare de muzica, tara noastra ajungand anul trecut pe locul doi dupa tarile anglo-saxone la numarul de hituri de top! Mai exact, peste 120 de artisti romani tineri au lansat minim un hit international in ultimii 5 ani! Acestia au toti sub 40 de ani, majoritatea nu au implinit nici 30!

Iata cativa din tinerii artisti care au facut cunoscuta peste hotare o Romanie mandra si talentata:


Alexandra Stan (23 ani) a ajuns pe locul 1 in topurile nationale din Germania, Austria, Danemarca, Olanda si in multe alte tari


- Edward Maya (27 ani) si Vika Jigulina (27 ani) au intrecut recordul detinut de O-Zone in topul Billboard american ajungand pana pe pozitia a 17-a, iar in Europa si Asia hitul “Stereo Love” a vandut peste 7 milioane de unitati


- Inna (27 ani) a avut cea mai difuzata melodie dance in peste 10 tari si de asemenea primul number one romanesc in topul american Hot Dance Billboard


– Antonia (23 ani) este vedeta in Mexic, tocmai s-a intors dintr-un turneu alaturi de Inna


- Morandi, Akcent, Fly Project si Deepside Deejays au avut mai multe hituri europene de top 5 in ultimii ani


– Deepcentral are un hit care a dominat doi ani topurile din Rusia si fostele tari sovietice


– Elena Gheorghe (28 ani) are hit european si este in turneu de promovare in Japonia


- Sasha Lopez (32 ani) are hit national in Canada si alte 12 tari


– Costi Ionita (34 ani) si Marius Moga (31 ani) au fost nominalizati la Premiile Grammy pentru piesele compuse pentru Shaggy, respectiv Maroon 5


– si lista continua cu peste 120 de artisti tineri… Zeci de milioane de euro sunt adusi in tara de noul val de artisti romani, in fiecare an. Niciun proiect muzical cu care ne mandrim in Europa, America de Nord si Asia nu a avut parte de vreun sprijin din partea Uniunii Compozitorilor din Romania [UCMR-ADA] sau din partea Ministerului Culturii… Nici unul!

Dar primim capete in gura, la figurat, de fiecare data cand ne ridicam sa ne cerem drepturile! Amenintarile si intimidarea se fac in public, cu zambetul pe buze, de catre cativa compozitori din vechea generatie.

BONUS: vazand mesajul pe care l-am transmis pe Facebook dupa ce am fost amenintat, domnul Mihai Pocorschi a incercat sa ma mituiasca oferindu-mi “sansa” sa particip la un workshop organizat de dansul, din banii Asociatiei [aprobati de Consiliul Director din care face parte]. El a explicat foarte clar ca este o oferta doar pentru noi doi [Gabriel Huiban si cu mine], pentru ca nu trebuie ca toti compozitorii sa stie despre aceasta actiune. S-o fi gandit ca daca nu poate sa ne sperie, poate reuseste sa ne cumpere. Comunismul nu mai conduce Romania, dar tenebrele lui inca ne ameninta viata zi de zi. E ca un cap in gura zilnic dat tinerilor care vor sa faca o alta Romanie! O Romanie fara amenintari, spaga si mita.

[SURSA: FlorinGrozea.com]

In vremuri atat de absurde in care batranii intelepti impart banii cum vor ei, tinerii se consoleaza cu premii muzicale – vezi AICI ce aduce nou On Air Music Awards. Pe langa astea, mai avem Media Music Awards in septembrie si Romanian Music Awards undeva prin vara.

Voi ce parere aveti, exista vreo sansa de salvare pentru valul de compozitori care au furnizat radiourilor hiturile din ultimii 10 ani?

Citește în continuare