1 iunie – Muzeul Antipa intrare libera, super filme pentru copii in cinema, iar Tandarica are o premiera: Mateias Gascanu
1 iunie este din 2016, prin lege, zi libera pentru ca parintii sa o petreaca impreuna cu copiii in activitati simpatice si memorabile.
Anul aceeta nu ne ajuta foarte mult vremea pentru ca nu puteti avea activitati in spatiu liber, dar dupa o perioada lunga in care copiii au fost privati de socializare, sunt multe activitati in care puteti recupera iar ei se vor simti ca intr-o vacanta speciala: institutii care propun programe culturale, ateliere creative, spectacole de teatru pentru copii sau filme spectaculoase pe gustul lor.
Iata cateva dintre optiunile pe care le aveti pentru astazi.
La Teatru Tandarica avem Punguta cu doi Bani (ora 10.00), Mateias Gascanu (ora 18.00 – premiera speciala de 1 iunie), atelier interactiv de constructie de marionete si o intalnire diseara de la ora 19.15 cu actorii si cei care fac costumele pentru povesti. O sa fie frumos pentru cei mici sa inteleaga putin din munca din spatele unei piese de teatru pentru ei, dar mai ales o sa-i ajute la increderea de sine un dialog cu actorii.
„Mateias Gascanu” spectacolul de la ora 18.00 in premiera de 1 iunie reprezinta nu doar munca actorilor pe vremuri de pandemie ci si un mesaj foarte puternic pentru copii a sa lupte pentru drepturile si ideile lor.
Mateias este un flacau lenes, care nu pare sa-si doreasca prea multe in viata. In loc sa-si ajute mama, care munceste din greu de dimineata pâna seara, el leneveste. Intr-o zi, afla de târgul lui Döbrögi si ii vine ideea sa mearga sa vânda ceva, ca sa câstige un ban. Cum sunt mult prea saraci ca sa aiba multe de vândut, mama ii da gâscanul, singura lor avere, sa-l duca la târg. Pe drum, intre cei doi se leaga o frumoasa prietenie. Ajunsi la târg, Döbrögi se ofera sa cumpere gâscanul pe un pret de nimic, dar Mateias nu mai vrea sa-si vânda prietenul. Aceasta insa nu inseamna prea mult pentru Döbrögi. Om bogat si puternic, obisnuit sa faca ce vrea fara sa sufere vreo consecinta, confisca gâscanul si da ordin ca Mateias sa fie batut cu 50 de lovituri. Nedreptatit, flacaul promite sa-i dea lui Döbrögi bataia inapoi intreit. Dupa aceasta intâmplare, Mateias decide sa plece in lume unde munceste, studiaza si invata limbi straine. Revine deghizat intr-un arhitect italian care, prin viclesug, ii da prima lectie lui Döbrögi. Deghizat apoi intr-un medic celebru, ii da a doua lectie puternicului bogatas. Pentru cea de-a treia si ultima lectie, Mateias nu se mai ascunde sub alt chip. In cele din urma, Döbrögi se schimba si devine un om bun
Daca nu vreti sa iesiti deloc cu cei mici afara, aveti toata ziua, disponibil online un spectacol pentru ei – ”Omul de zapada care voia sa intâlneasca soarele” de Matei Visniec – spectacol online difuzat pe pagina oficiala de Facebook a Institutului Cultural Român, inclus in cadrul programului de promovare a dramaturgiei contemporane al Teatrului Tandarica, regia Ioan Brancu, 4+, 60 min.
Cu dor de pop corn si nachos, dar si cu toate cinematografele pregatite cu filme pentru copii, s-ar putea ca ploaia de azi sa nu va mai incurce atat de mult.
Avem in cinematografie o versiune noua de la Tom si Jerry (un mix intre actori si desenul animat care a fost prezent in copilaria multor generatii de copii), Soul (povestea unui profesor de muzica care viseaza sa devina cantaret de jazz, doar ca un accident il duce intr-un spatiu dintre lumi unde isi face o prietena), Trolii (Nebunii Troli decopera a noua lume cu triburi muzicale, iar noul film e o mare veselie de la un capat la altul), Peter The Rabbit (adaptarea pentru marele ecran a clasicei povesti semnate de Beatrix Potter, despre un iepuras rebel care încearca sa se strecoare în gradina unui fermier. Peter revine pe ecrane cu un nou capitol. Gradina a fost doar începutul.)
Bucurati-va de o ora jumatate in sala de cinema, va fi o ditractie minunata pentru intreaga familie.
Muzeul Antipa are intrarea gratuita astazi, iar pentru cei care nu pot ajunge sa-l viziteze azi, are un program special in online.
De la ora 11:00, copiii cu vârste cuprinse între 7-12 ani sunt invitati la un atelier de recreatie chimica, sa învete sa picteze pe hârtie, lemn sau material textil, folosind pigmenti naturali si materiale usor de gasit prin bucatarie. La ora 12:00, micii sahisti se vor întâlni în mediul virtual în fata tablei de sah, sa afle din tainele acestui sport frumos si nobil.
De la ora 14:00, la atelierul Scratch online, copiii vor învata notiuni introductive despre programare, vor descoperi etapele de programare vazute prin ochii unui specialist si vor afla cum este alcatuit un program pentru a îndeplini diverse sarcini. De la ora 15:00 ne dam întâlnire din nou cu Elefantul magic, de data aceasta, însa, întâlnirea este destinata grupei de vârsta 9 – 11 ani. La ora 14:00 ne dam întâlnire din nou cu Elefantul magic, de data aceasta, însa, întâlnirea este destinata grupei de vârsta 9 – 11 ani.
Seria atelierelor online din 1 iunie se încheie cu un atelier de desen si pictura, care va începe la ora 16:00 si va avea ca tema un subiect din lumea vietatilor înaripate: pescArusii.
La MTR sunt o serie de ateliere creative cu povesti si poezii, desene pe asfalt, coronite din flori si baloane de sapun, care se vor desfasura din ora în ora în curtea interioara a Muzeului TAranului.
De la 12.00 este un atelier de realizat mAsti vesele din cartoane colorate cu Beatrice Iordan de la 13.30 e o sesiune de desene pe asfalt si una dintre activitatile cele mai spectaculoase, de la ora 15.30 atelier de realizat cuiburi pentru pasari cu Beatrice Iordan ( e nevoie de inscriere pe adresa de e-mail: [email protected], iar copilul trebuie sa aiba peste 6 ani)
Pe seara, de la ora 17.00 copiii pot face in curtea muzeului coronite din flori si baloane de sapun (activitate libera)
Iar daca aveti un copil caruia ii place aventura si sa exploreze va recomandam o excursie de o ora la Muzeul copiilor.
Inaugurat in 2019 in Bucuresti si situat pe bulevardul Decebal nr. 11, Muzeul Copiilor are o capacitate totala de 350 de vizitatori simultan si este structurat pe sectiuni tematice in cele 110 incaperi care au fost gandite sa acopere o paleta larga de domenii precum tehnologie, geografie, istorie, arta si cultura. In plus, vizitatorii pot vedea 25 de expozitii interactive permanente, din toate domeniile.