10 carti care va plimba pe plajele insorite din Grecia
Cu ajutorul cartilor si povestilor, putem calatori oriunde pe mapamond. Incepem o serie de calatorii virtuale literare in locuri in care am fi putut merge in vacanta in aceasta vara.
Prima oprire urban.ro este in insorita Grecie, una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta din lume.
Legendele Olimpului, actiunea se intampla pe Muntele Olimp
Calatoria literara prin Grecia nu poate incepe decat dintr-un singur loc: Olimpul, considerat lacasul zeilor din antichitate, sursa de povesti cu zei si zeite care fascineaza. In carte desccoperiti povesti in care protagonisti sunt fiul lui Cronos si al Rheei, Zeus care a fost cel mai puternic dintre zeii olimpieni, cel care stapanea Pamantul, fiind stapanul norilor, al ploii, al zapezii, al tunetului si al fulgerului. Atena – zeita intelepciunii; Artemis – zeita vanatorii, protectoarea campurilor, a animalelor si a vindecarilor miraculoase si fratele ei geaman, Apollo – zeul luminii, al zilei si al artelor, protector al muzicii si al poeziei; Ares – zeul razboiului; Hefaistos – zeul focului; Hermes – zeul comertului si al zborului; Dionisos – zeul vegetatiei, al vinului, al fertilitatii si al extazului .
Iar parte din ruinele Greciei confirma povestile spuse si scrise despre aceste zeitati.
In varianta scrisa de Alexandru Mitru in 1960, zeitatile Greciei au fost personificate de autor, Legendele Olimpului fiind una dintre cele mai frumoase calatorii cu ajutorul povestilor.
Iliada si Odiseea, Homer actiunea se intampla in estul Marii Mediterane
Ramanem tot in antichitate, de aceasta data in mijlocul actiunii care a facut ca lucrarile lui Homer sa devina capodopere literare. Situata la 4,5 km de tarmul Stramtorii Dardanele la poalele muntelui Kaz, pe malul turcesc, localitatea Troia este cunoscuta datorita razboiului despre care relateaza Homer in epopeea sa “Iliada”, care a avut loc in aceasta regiune. De asemenea, si in “Odiseea” exista o continuare a povestilor din Troia, intoarcerea razboinicilor acasa. Razboiul din Troia, potrivit mitologiei, a pornit de la un concurs de frumusete, unde au participat zeitele Afrodita, Hera si Atena.
Paris, printul Troiei, a fost ales de zeii sa hotarasca cui i-a revenit marul de aur pe care erau scrise cuvintele „cea mai frumoasa”. Printul i-a oferit marul Afroditei, care i-a promis ca Elena, sotia regelui Spartei, cea mai frumoasa femeie pamanteana, ii va deveni sotie. Paris a rapit-o pe Elena si cei doi indragostiti s-au refugiat in Troia. Astfel, a inceput razboiul dintre troieni si ahei care a durat zece ani. In cele din urma, aheii au intrat in Troia prin viclesugul calului troian, un cal imens din lemn, simbol al pacii.
Zorba Grecul, Nikos Kazantzakis. Viata lui Alexis Zorbas se desfasoara pe insula Creta
Cartea porneste de la o intamplare reala – in tinerete, Kazantzakis a deschis, in tovarasia unui aventurier, o mina de lignit in Pelopones. Pentru tanarul narator intelectual, intalnirea cu Zorbas, intr-o dimineata cetoasa, la o cafenea in portul Pireu, s-a dovedit providentiala: calauzit de noul sau prieten, acesta a descoperit atat frumusetea unei umanitati atemporale, cat si raspunsul la intrebarile sale metafizice.
“Zorba Grecul” – de la filmul realizat in 1964 de Mihalis Kakoyannis – este titlul cu care a intrat in constiinta publicului de pretutindeni romanul lui Nikos Kazantzakis “Viata si peripetiile lui Alexis Zorbas”. Anthony Quinn este protagonistul filmului “Zorba Grecul”, după celebrul roman al lui Nikos Kazantzakis. Realizat in 1964 de regizorul Mihalis Kakoyannis, filmul a primit 3 premii Oscar, iar romanul a fost publicat in peste 100 de tari.
“Capitanul Mihalis”, Nikos Kazantzakis, cu actiunea care va invita la o excursie in insula Creta
O alta carte-capodopera a lui Nikos Kazantzakis este “Capitanul Mihalis”, o prezentare atipica a frumusetii insulei Creta, prin istoria ei si povestile locuitorilor, redate asa cum le-a perceput Kazantzakis in copilaria sa, petrecuta pe insula. Actiunea se petrece in anul 1889, in vremurile revoltei antiotomane a cretanilor, in satul Megalo-Kastro. Desi razboiul este prezent in poveste, autorul descrie o epoca in care oamenii aveau statura eroilor legendari ai Greciei Antice, satul este plin de culoare, cu o multime pestrita de oameni cu figuri memorabile, cu povesti despre viata.
“Familia mea și alte animale”, Gerald Durrell – este pentru cititor o excursie in insula Corfu prin ochii autorului, care descopera frumusetea insulei de la cele mai mici insecte la delfini, broaste, si flora.
“Familia mea si alte animale” este un roman in care natura este personaj central, alaturi de fiecare membru al familiei Durrell, fiecare cu excentricitatile sale. Familia paraseste ploioasa Anglie pentru insorita insula, unde autorul relateaza fiecare zi petrecuta de cei cinci membrii, o mama vaduva si patru copii. Pentru Gerry, in varsta de zece ani, acesta este inceputul unei perioade magice si pline de aventuri. Intalnirea dintre fabuloasa menajerie pe care Gerry o aduce in casa si originala lui familie da nastere unei serii de catastrofe irezistibil de comice: serpi salvati de insolatie care ajung in cada, cutii de chibrituri pline cu scorpioni misunand pe masa la micul dejun, doua cotofene care devasteaza casa si se imbata crita la o petrecere, o catelusa uratica in calduri careia ii iese piciorul din incheietura cand ti-e lumea mai draga si multe altele. Recent, un serial cu patru sezoane a fost ecranizat dupa romanul omonim, “The Durrells”.
“Magicianul”, John Fowles, cartea invita la o excursie pe insula Spetses, insa autorul mentioneaza in text o insula inexistenta, Phraxos
Actiunea romanului este plasata intr-o insula greceasca fictiva, unde totul pivoteaza in jurul tinarului profesor de engleza Nicolas Urfe. Acesta, in incercarea sa de a scapa de plictiseala si depresie, cunoaste printr-o intimplare lumea bizara a lui Moris Conchis, „magicianul”, si devine „victima” unui lung sir de incercari, spectaculoase jocuri cu masti si psihodrame, in care abunda fantasmele erotice si manipularea istoriei.
“Magicianul” a fost ecranizat in anul 1968, in regia lui Guy Green, avindu-i in rolurile principale pe Michael Caine, Anthony Quinn si Candice Bergen.
Henry Miller in Grecia, 1939
“Colosul din Maroussi”, Henry Miller. Actiunea are loc in arhipelagul Peloponez, insula Hydra, Corfu si Creta
Desi Henry Miller a obisnuit publicul cu altfel de scriitura, in care sexualitatea joaca un rol central, “Colosul din Maroussi” este un jurnal de calatorie a autorului prin Grecia continentala si insulara in 1939, la inceputul unui razboi care va devasta lumea. Autorul calatoreste in Grecia la invitatia sotilor Durrell, Lawrence si Nancy, care locuiau in insula Corfu. Parasind Parisul, Henry Miller descopera un loc plin de mituri si povesti salbatice, locuit de oameni care traiesc in alt timp istoric. Autorul este insotit de scriitorul Giorgios Tsimbalis, caruia ii dedica cartea, alaturi de care Miller descopera Peloponezul, apoi are revelatia insulei Hydra. Ca orice calatorie spirituala, si aceasta sta sub semnul epifaniei, al experientei liminale si al renasterii, in care omul se regaseste „gol ca un salbatic”, eliberat de orice notiuni idealiste despre Dumnezeu, credinta si morala.
Henry Miller despre Grecia: “Cred, de asemenea, ca daca aveti o lumina ca aici, toata uratenia se sterge. De cand am venit in tara voastra, am aflat ca lumina e divina: pentru mine, Grecia este o tara sacra.”
Insula Spinalonga
“Insula”, Victoria Hislop, actiunea se petrece pe insula Spinalonga
Alexis Fielding isi doreste sa cunoasca trecutul mamei, despre care aceasta nu vorbeste niciodata. Ea nu dezvaluie decat ca a crescut intr-un catun din Creta, inainte de a se muta la Londra. Cand Alexis se hotaraste sa viziteze Creta, Sofia ii da totusi fiicei sale o scrisoare pentru Fotini, o veche prietena, si ii promite ca prin aceasta va afla mai multe. Sosind la Plaka, Alexis descopera cu uimire ca satul se afla la numai o aruncatura de bat de mica si acum pustia insula Spinalonga – fosta leprozerie a Greciei. Cu ajutorul lui Fotini descopera, in cele din urma, istoria pe care Sofia a tinut-o ascunsa o viata intreaga: povestea strabunicii ei, Eleni, si a fiicelor sale, a unei familii sfasiate de tragedie, de razboi si de pasiune, descopera legatura ei stransa cu insula si puterea cu care i-a controlat pe toti, secretul pastrat cu strictete.
“Idila capitanului Corelli”, Louis de Bernieres, cu o poveste care se desfasoara pe insula Cefalonia
Insula Cefalonia este un colt de lume idilic, populat cu oameni care traiesc dupa obiceiuri stravechi, intr-o pace si armonie ce par de neclintit. Peste ea se abate insa razboiul si, in 1941, debarca aici trupele italiene. Astfel, mai multe personaje sunt prinse in vartejul ametitor al istoriei. Printre ele, Pelagia, o tanara frumoasa si incapatanata, si cei doi barbati care doresc sa o cucereasca: Mandras, un pescar bland devenit partizan, si capitanul Corelli, un fermecator ofiter italian, indragostit iremediabil de Pelagia. Filmul este ecranizat cu Nicolas Cage si Penelope Cruz in rolurile principale in 2001, in filmul cu acelasi nume ca romanul.