10 expozitii surprinzatoare care vor avea loc in Paris in 2020
In 2020, Paris este orasul european cu cele mai multe expozitii care includ pictori si sculptori clasici.
Capitala Frantei ar trebui sa fie inclusa pe lista calatoriilor culturale din urmatoarele luni, pentru ca ofera mai multe excursii prin cele mai memorabile momente in istoria artei.
In Centrul Pompidou veti descoperi arta contemporana, imersiva, experiente senzoriale si lucrari create de inteligenta artificiala.
In Luvru, Grand Palais sau Jaquemart-Andre vor fi expuse lucrarile maestrilor Renasterii: Boticelli, Da Vinci si Michelangelo.
Pentru fanii lui Banksy, o parte din creatiile cu mesaje sociale au fost adunate de la colectionarii din intreaga lume si vor fi expuse intr-o experienta imersiva in spatiul Lafayette.
Articolul de fata este parte din seria celor mai spectaculoase expozitii pe care le puteti vedea in vacantele din 2020:
Henri Matisse la Centre Pompidou, 13 mai – 31 august 2020
La 151 de ani de la nasterea lui Henri Matisse (1869-1954), Centrul Pompidou va deschide cea mai mare expozitie cu lucrarile artistului francez din 1970 incoace.
Expozitia va fi impartita in noua sectiuni care vor fi structurate sub forma unui roman menit sa spuna povestea vietii lui Matisse. Inspiratia a fost cartea „Henri Matisse, roman” scrisa de Louis Aragon in 1971.
Vor fi incluse picturi, colaje, scriituri si vitralii imprumutate de la MoMa din New York, Musee Matisse din Cateau-Cambresis si Muzeul Matisse din Nice, unde artistul a trait ultimii 40 ani de viata.
Matisse a fost functionar in biroul unui avocat si s-a indreptat catre pictura cand, dupa o boala, in convalescenta a inceput sa exerseze tehnici de pictat. A debutat in lumea artistica pariziana in 1890 si a redefinit curentul fauvist al vremurilor, devenind unul dintre prietenii cei mai apropiati ai lui Picasso.
Desi au fost comparati deseori, Picasso picta mai mult din imaginatie iar Matisse alegea subiecte reale, din natura sau din mediul inconjurator.
Expozitia Matisse de la Pompidou va include si tabloul „La Blouse Roumaine” inspirat de prietenele romance ale pictorului: Elvira Popescu, Martha Bibescu si Elena Vacarescu.
Biletele nu sunt disponibile deocamdata insa vor putea fi cumparate in curand de AICI.
Lucrarile lui Jeremy Shaw sunt expuse pentru prima oara intr-un muzeu intr-o serie despre viitorul creierului uman. La Centre Pompidou, 26 februarie – 20 aprilie 2020.
Expozitia „Mutations / Creations” de la Centre Pompidou are doua sectiuni: „Neuronii, inteligenta stimulata” si „Phase Shifting Index”.
Prima parte include studii realizate de oameni de stiinta, artisti, arhitecti, designeri si muzicieni – partea teoretica. A doua parte a fost creata de Jeremy Shaw si este o experienta imersiva care va face legatura dintre uman si artificial.
Artistul canadian se exprima printr-un mix de muzica, fotografie, filme, dans si tehnologii moderne care exploreaza creierul uman in forme psihedelice. Deseori, foloseste droguri pentru a crea operele sale.
Shaw a devenit cunoscut prin folosirea electrofotografiei, tehnica Kirlian prin care transpune energia electrica din corpul uman in fotografie. Artistul asculta muzica in timp ce apasa cu degetul pe o placa fotografica si creeaza o reprezentare vizuala a energiei electrice descarcate.
Expozitia Jeremy Shaw este gandita ca un laborator tehnologic care arata o posibila perspectiva a viitorului. Vor fi 7 ecrane uriase pe care vor fi proiectate vizualuri distorsionate cu 7 grupuri de oameni fotografiati intre 1950 si 1990.
Una dintre lucrarile recente a fost „Liminals” pe care o gasiti mai jos. Pe contul de Instagram al lui Jeremy gasiti mai multe creatii.
Alice Neel la Centre Pompidou – 10 iunie – 24 august 2020
Anul 2020 aduce in atentia vizitatorilor muzeelor din toata lumea mesajul feminist regasit in discutiile din ultimii ani. De la Artemisia, cea mai cunoscuta pictorita din perioada Renasterii pana la expozitii cu femeile din Suprarealism care i-au fost prietene lui Andre Breton.
Centrul Pompidou o aduce pe pictorita de origine americana Alice Neel (1900-1984) intr-o expozitie care vorbeste despre razboiul dintre sexe si cel dintre clasele sociale.
Desi a trait intr-o perioada in care au aparut mai multe curente artistice – abstract, pop-art, minimalism, conceptual – Neel a ramas fidela stilului sau si mesajului feminist. A luptat pentru minoritatile mai putin reprezentate in arta secolului al XX-lea si a fost constant atrasa de oamenii marginalizati.
Expozitia „Un Regard Engage” va fi deschisa cu pagini din dosarul pe care l-a avut artista nord-americana deschis la FBI. Neel a fost investigata de agentii americani inca din anii ’50 si a fost catalogata drept „boema romantica de tipul comunist”.
Vor fi expuse 70 de desene, documente si tablouri de la sfarsitul anilor ’20.
Biletele pot fi cumparate de la Centre Pompidou.
De la Michelangelo la Donatello, maestrii sculpturii italiene la Muzeul Luvru: 6 mai – 17 august 2020.
Tullio Lombardo (Italian, ca. 1455–1532) Adam, ca. 1490–95 Italian, Venice, Marble; Overall: 6 ft. 3 1/2 in., 770 lb. (191.8 cm, 349.2697kg) The Metropolitan Museum of Art, New York, Fletcher Fund, 1936 (36.163) http://www.metmuseum.org/Collections/search-the-collections/197822
Noua expozitie dedicata Renasterii italiene de la Muzeul Luvru este o continuare a unui eveniment inceput in 2013-2014 cu „Le Printemps de la Renaissance” (Primavara Renasterii).
„Body & Soul: Sculpture in Italy from Donatello to Michelangelo” va include sculpturi de la Lombardo, Donatello si Michelangelo care redau intr-un mod cat mai realist emotiile si fizionomia personajelor.
Pentru aceasta expozitie a fost imprumutata majoritatea lucrarilor de la Muzeul Castello Sforzesco din Milano si contine atat sculpturi cat si cele mai faimoase tablouri ale Renasterii italiene.
Va avea trei sectiuni: „Fury And Grace” bazata pe compozitii complexe si intensitatea miscarilor corpului, „Affect and Persuasiveness” cu atentie pe starile emotionale si „From Dyonisos to Apollo” care imbina armonia gesturilor cu expresiile cat mai naturale ale sculpturilor.
Retrospectiva Albert Altdorfer la Muzeul Luvru, 23 aprilie – 3 august 2020
Maestrii italieni sunt recunoscuti cel mai des pentru realizarile din timpul Renasterii. Intr-o incercare de a schimba aceasta perceptie, Muzeul Luvru va aduce in atentie lucrarile pictorului german Albert Altdorfer (1480-1538).
Si-a inceput cariera in atelierul tatalui sau realizand gravuri si miniaturi intr-un orasel din Sud-Estul Germaniei. Invatand pictura si arhitectura, Altdorfer a devenit un reprezentant al Scolii Dunarene din perioada Renasterii.
Peisajele inspirate din Biblie pe care le picta erau realizate minutios incluzand pana la cateva mii de personaje. Un exemplu care va fi inclus in retrospectiva de la Luvru este „The Battle of Alexander at Issus (1529)”.
FOTO
Altdorfer a fost pioner in pictura de peisaj si cea arhitecturala realizand printre primele tablouri topografice cu cladiri in cadrul in care erau construite. Lucrarile sale au devenit material de studiu inclusiv pentru contemporanii italieni.
Muzeul Jacquemart-Andre a imprumutat 70 de tablouri ale lui Turner pentru o expozitie care va avea loc intre 13 martie si 20 iulie 2020.
„Turner, Paintings and Watercolours at the Tate” este numele expozitiei cu tablourile lui J. M. W. Turner (1775-851) imprumutate de la Tate Britain din Londra.
60 de lucrari in acuarela si 10 in ulei vor fi expuse intr-una din cele mai frumoase case transformate in muzeu din Paris: Jacquemart-Andre.
Expozitia urmareste cronologic evolutia lui Joseph Turner. De la 14 ani, cand era student la Royal Academy of Arts in Londra si picta cladirile din jurul casei pana spre finalul vietii cand a devenit unul dintre preferatii Regelui Louis Phillipe I al Frantei.
Turner este considerat unul dintre cei mai influenti pictori romantici din toate timpurile. A creat printre cele mai memorabile peisaje cu Marea Britanie sau Venetia in care a experimentat cu efecte de lumina fantastice si amestecuri de pasteluri transparente.
Biletele pot fi cumparate AICI.
Pentru finalul anului 2020, Muzeul Andre-Jacquemart pregateste o expozitie Boticelli (11 septembrie 2020 – 25 ianuarie 2021). Detaliile vor fi anuntate in vara care urmeaza.
Creatii originale ale lui Banksy in Montmartre la Espace Lafayette Drout, pana pe 30 iunie 2020
Deschisa pe 30 iunie 2019, experienta imersiva „The World of Banksy” (Lumea lui Banksy) va putea fi vizitata pana pe 30 iunie 2020.
Dispusa pe trei etaje si 1200 de metri patrati in Espace Lafayette Drouot, expozitia Banksy include 100 de lucrari dintre care 50 sunt originale, fiind imprumutate din colectii private din toata lumea.
Spre deosebire de expozitia din Bucuresti care aparea ca fiind neautorizata de artist pe site-ul lui Banksy, cea din Paris include semnatura originala a artistului si pereti pe care au fost refacute cele mai cunoscute lucrari: de la „Kissing Coppers”, desenul cu doi politisti britanici care se saruta pana la fetita care acopera o swastika, grafitti-ul realizat imediat dupa atacurile teroriste de la Bataclan din Paris in 2015.
Paul Cezanne si maestrii italieni la Musee Marmottan-Monet, 27 februarie – 5 iulie 2020
Poussin, Nicolas ; 1594–1665. – “Paysage avec Agar et l’ange”, après 1660. (Genèse 16, 1–11). Huile sur toile, 100 × 75cm. Rome, Galleria Nazionale, Pal. Barberini. Poussin, Nicolas 1594–1665. “La Découverte de Moïse enfant”. Peinture. Paris, Musée du Louvre. Millet Jean-François I (1642-1679/80), Francisque (dit). Marseille, musée des Beaux-Arts. D66-1-1.
Pentru prima oara, opera lui Cezanne va fi expusa langa tablourile marilor maestri italieni din secolele XVI, XVII, XVIII si XIX.
Expozitia „Cezanne et les Maitres. Reve d’Italie” va include 60 de tablouri din colectii publice si private. Organizatorii au imprumutat unele dintre cele mai cunoscute lucrari de arta clasica de la Luvru, Musee d’Orsay, National Gallery of Art din Washington, Walker Art Gallery in Liverpool si Thyssen-Bonemisza din Madrid.
Prima parte a expozitiei va arata importanta culturii latine in stilul lui Cezanne si felul in care a fost inspirat de predecesorii sai: Tintoretto, El Greco, Ribera, Giordano si Poussin.
A doua parte va include motivele folosite de pictorul francez care s-au regasit si in operele lui Carra, Morandi, Bocccioni, Sironi, Pirandello sau Soffici.
Muzica lui Picasso la Filarmonica din Paris, 3 aprilie – 16 august 2020.
Expozitia care va fi deschisa in lunile urmatoare la Philarmonie de Paris va include aproape 200 de lucrari ale lui Picasso din colectii publice si private.
Scopul expozitiei este acela de a investiga legatura lui Picasso cu lumea muzicii.
20 de instrumente muzicale indragite de maestrul spaniol vor insoti tablourile.
Artistul a fost inspirat constant de muzica populara a vremurilor regasita in spectacole de circ sau fanfara. A structurat numeroase creatii ca niste compozitii muzicale pornind de la sunete, armonii, cantat si poezie.
Veti vedea tablourile cu fluierul lui Pan, Baletul Rus, Saltimbanci, violonisti, Bacchanale si veti afla despre prieteniile lui Picasso cu Stravinski, Falla sau Satie.
Descoperirile din Pompei la Grand Palais, intre 25 martie si 8 iunie 2020
„POMPEI” va avea loc intre 25 martie si 8 iunie 2020. Va fi o expozitie digitala imersiva care ii va duce pe vizitatori inapoi intr-un oras blocat in timp.
Cu ajutorul ecranelor, al reconstructiilor 3D si al celor mai recente descoperiri arheologice, Grand Palais se va transforma in vechiul oras ingropat din Sudul Italiei.
Listat ca unul dintre locurile din patrimoniul Unesco, o parte din Pompei s-a prabusit in 2010 in timpul excavarilor – „House of The Gladiators”. Lucrarile au incetat imediat dupa, fiind urmate de un colaps financiar al proiectului.
Comunitatea internationala a arheologilor din intreaga lume a salvat situatia. In ultimii ani, au fost descoperite portretul unei femei si al unei zeite, un perete cu scene de lupte intre animale, mozaicuri iesite din comun si obiecte de uz casnic.
Toate acestea vor fi regasite in noua experienta de la Grand Palais.