Skip to content

10 recomandari pentru FESTIVALUL DE FILM EUROPEAN

O tinem din festival in festival! Ieri a inceput Festivalul de Film European, ajuns la cea de-a 19-a editiei. Iata 10 recomandari din programul acestei editii:

Festivalul de Film European are loc intre 7-31 mai in Bucuresti si in patru orase din țara –  Craiova, Iasi, Tirgu Mures si Hunedoara. Vestea buna e ca la toate manifestarile din cadrul festivalului, accesul este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominala 0, care pot fi obtinute de la casele de bilete in ziua proiectiei.

Iata si cele 10 recomandari:

REUNIUNEA (SUEDIA)

Aducând trecutul în prezent, filmul lansează câteva întrebări despre hărțuire, curaj, frică, identitate și acceptare. Artista suedeză Anna Odell ne invită la o reuniune de clasă cu turnură neașteptată. Ce se întamplă când vechile relații și adevărurile sunt chestionate dintr-un alt unghi? Traversând granița ficțiunii spre realitate, Odell interpretează personajul principal folosindu-și propria identitate și poveste de viață. Acesta este momentul hotărâtor pentru a spune lucrurilor pe nume și pentru a discuta despre experiențele neplăcute, confruntându-și colegii care i-au făcut copilăria un chin.

GIRLHOOD (FRANTA)

Persecutată de familie, fără vreo perspectivă de viitor la școală și supusă legii băieților din cartier, Marieme începe o viață nouă când întâlnește o gașcă de trei fete mai deschise la minte. Își schimbă numele și felul de a se îmbrăca, abandonează chiar școala ca să fie acceptată în gașcă, sperând că aceasta este calea spre libertate.

PASOLINI (FRANTA)

Ultima zi din viaţa marelui poet şi cineast italian Pier Paolo Pasolini. În noaptea de 2 noiembrie 1975, Pasolini a fost ucis într-un cartier din Roma. Pasolini este un simbol al artei care luptă împotriva puterii. Scrierile lui sunt scandaloase, filmele – cenzurate, mulţi l-au iubit, la fel de mulţi l-au şi urât. Ultima zi din viaţă, artistul şi-a petrecut-o împreună cu mama sa, apoi cu cel mai drag prieten al său, iar pe seară a ieşit cu maşina sa Alfa Romeo în căutarea aventurii. Spre dimineaţă, Pasolini a fost găsit mort pe o plajă din Ostia, la periferia oraşului.

CALVARUL (IRLANDA)

Părintele James este un preot bun și integru. Într-o zi, un bărbat îi spune la confesional că îl va ucide tocmai pentru că nu a făcut nimic rău. James are răgaz o săptămână pentru a-şi aranja afacerile, timp în care ajută sufletele pierdute din parohie în vizite ce ar trebui să scoată la iveală şi posibilii suspecţi. Pregătirea lui pentru moarte este complicată şi de sosirea fiicei sale, care tocmai a trecut printr-o tentativă de sinucidere.

ACASA LA TATA (ROMANIA)
Robert este un scriitor tânăr, care trece printr-o criză. Decide să se întoarcă acasă în satul natal, prima dată după trei ani de la moartea mamei sale. Nici înainte nu își vizita părinții pea des și asta se reflectă în relația distantă pe care o are cu tatăl lui. Ajuns acasă, întâlnește doi dintre foștii colegi de clasă – pe Petrică – prietenul cel mai bun din copilărie, acum însurat și cu copii – și pe Paula – iubita lui din adolescență.
În 24 de ore rescrie toate relațiile: cu tatăl lui, cu prietenul cel mai bun, cu prima iubire, cu trecutul.

VIKTORIA (BULGARIA)

În 1979, Boryana este hotărâtă să nu nască un copil în Bulgaria comunistă. În ciuda eforturilor ei de a nu rămâne însărcinată, o naşte pe Viktoria. Venită pe lume fără cordon ombilical care să o lege de mama ei şi aleasă copilul deceniului, Viktoria va deveni un simbol al Bulgariei comuniste. Cât creşte, se bucură de notorietate, îi domină pe toţi cei din jur şi duce un război cu mama ei – cea care nu a dorit-o. Dar când în 1989 regimul este înlăturat, Viktoria îşi vede viaţa dată peste cap, iar greutăţile noii epoci o apropie de mama ei.

UMBRA ALBA (GERMANIA/TANZANIA)

Din 2008, albinoşii din Tanzania au devenit ţinte umane. Vracii oferă sume colosale de bani pentru părţi din corpul lor pe care le folosesc la prepararea poţiunilor magice. În câţiva ani, au avut loc mai mult de 200 de crime din acest motiv. Există şi o vorbă: Albinoşii nu mor, ci doar dispar. Aceasta este povestea lui Alias, un băiat albinos mereu pe fugă. După uciderea tatălui său, mama îl trimite la oraş. Unchiul său Kosmos, şofer de camion, are grijă de el. Alias se adaptează repede noului mediu, vânzând ochelari de soare, DVD-uri şi telefoane mobile, dar nu va trece mult până când puştiul va vedea pe pielea lui cât de greu este să fii diferit.

MIRAJ (UNGARIA)

Miraj spune povestea unui fotbalist african dintr-un mic oraș unguresc. Acesta comite o crimă și trebuie să dispară. Găsește adăpost la o ferma din pusta Ungariei, însă curând își dă seama că aceasta este de fapt o tabără de sclavi, unde va trebui să lupte pentru libertate și chiar pentru propria viață.

INIMA DE LEU (Finlanda)

Teppo o întâlnește pe Sari și se îndrăgostește pe loc de ea. Dar nu e o poveste de dragoste obișnuită. Teppo este liderul unui grup neo-nazist, iar când îl întâlnește pe fiul lui Sari are o surpriză. Pe fiul lui Sari îl cheamă Rhamadhani și e afro-american. Pentru Teppo, asta e o mare dilemă: pe de-o parte trăiește o pasională poveste de dragoste cu o femeie minunată și are șansa mult visată a unei familii, pe de altă parte este captivul propriilor convingeri bazate pe ură, ignoranță și discriminare. Când Sari rămâne însărcinată, Teppo ia decizia să facă tot ce-i stă în putință pentru o bună relație cu Rhamadhani. Amenințat de fratele lui și de grupul nazist, Teppo ese forțat să ia atitudine.

DUSMANUL CLASEI (SLOVACIA)

Diferențele uriașe de principii de viață afectează relația dintre elevi și noul lor profesor de limba germană, situația devenind foarte tensionată. Când unul dintre elevi se sinucide, colegii îl acuză pe profesor. Abia mai târziu se dovedește că lucrurile nu sunt numai în alb și negru.

 V-ati facut deja program? Ne vedem pe acolo? Nu uitati de premierele cinematografice ale acestei saptamani, speciale si ele.

Citește în continuare

Electric Castle cauta voluntari!

Cel mai mare festival din România, Electric Castle, deschide, începând de astăzi, perioada de înscrieri pentru cei care doresc să activeze ca voluntari pe durata evenimentului. Aplicațiile se depun online,…

Citeste mai mult