Cele 10 filme pe care Wes Anderson le-a vazut in perioada de izolare
Unul dintre cei mai creativi regizori ai momentului, Wes Anderson, recunoscut pentru simetria cadrelor lui, culorile pastel ale filmarilor, costumele meticulos alese pentru fiecare personaj, dar si pentru umorul fin al filmelor sale, a povestit cum si-a petrecut aceasta perioada de izolare.
Regizorul care si-a amanat data premierei pentru filmul The French Dispatch (cu Timothée Chalamet, Saoirse Ronan si Tilda Swinton in rolurile principale) de pe 24 iulie in 16 octombrie ca urmare a inchiderii cinematografelor, a povestit amuzat ca in perioada de izolare cel mai mult timp l-a petrecut cu fiica lui de 5 ani. Anderson a fost, de nevoie, profesor amator, discutand despre dinozauri, structura universului si alte lucruri din biologie si stiintele naturii pe care le uitase de multa vreme.
Intre multele ore petrecute ca profesor amator, Wes Anderson s-a reintors si la vizionarea de filme, asa ca a facut publica lista filmelor pe care le-a (re)vazut in aceasta perioada.
Cum inca mai avem mult timp liber la dispozitie, iar cultura vizuala si estetica a lui Anderson poate fi o inspiratie in multe domenii, filmele pe care le-a vazut regizorul, pot oferi inspiratie la randul lor.
Alice Adams in regia lui George Stevens (1935)
Filmul nominalizat la Oscar a avut la baza o carte care a castigat premiul Pulitzer, scrisa de Booth Tarkington, si o are in rolul principal pe Katharine Hepburn, in ipostaza unei femei care vine dintr-o familie saraca si incearca sa se casatoreasca cu un domn bogat care sa-i faca viata mai usoara.
Beat the Devil – regia John Huston (1954)
Aceasta pelicula este celebra intre cei care studiaza tehnici de scriere – scenarii, mai ales la universitatile americane. Scenariul a fost scris de pe o zi pe alta, in ziua premergatoare filmarii.
Do the Right Thing – regia Spike Lee (1989)
Este un film scris si regizat de Spike Lee, care are si unul dintre rolurile principale. Alaturi de el, in distributie se mai afla Danny Aiello, John Turturro, John Savage. Filmul este povestea vietii unui grup de tineri care se aduna in jurul unei pizzerii din Brooklyn. Pelicula se afla in “patrimoniul” american, adica a fost inclusa in National Film Registry.
The Long Voyage Home – in regia lui John Ford – 1940
E un film care este considerat un precursor al esteticii care apare in filmele “noir” care au dominat mai tarziu Hollywoodul pana in anii 50.
A Story From Chikamatsu in regia lui Kenji Mizoguchi – 1954
Un film japonez care s-a aflat pe lista scurta pentru Palme D’Or la Cannes in 1955.
The Passionate Friends in regia lui David Lean – 1949
Un film despre un triunghi amoros care are la baza o carte aparuta in 1913, scrisa de britanicul H.G Wells.
What Price Hollywood in regia lui George Cukor -1932
Filmul este o povete tragi comica despre sacrificiile pe care le fac starurile de la Hollywood pentru aparenta unei vieti glamour. Cukor a fost un regizor foarte influent in anii 30-40 la Hollywood, a fost cel care a facut My Fair Lady si The Philadelphia Story, si a fost implicat intr-un mare scandal cand a fost inlocuit – pentru ca nu era foarte “docil” – din preproductia pentru a regiza Pe aripile vantului.
Winter Kills in regia lui William Richert – 1979
O versiune fictionalizata a povestii asasinarii lui Kennedy, sub forma unei comedii negre.
The Big Feast (1973) – regia Marco Ferreri
Titlul original este Le Grande Bouffe, iar filmul este o comedie francezo- italiana in care este satirizat consumerismul. Pelicula ii are in distributie pe Marcello Mastroianni, Ugo Tognazzi si pe, Michel Piccoli, actorul si producatorul francez care a incetat din viata in urma cu cateva zile.
Station Six-Sahara un film in regia lui Seth Holt –1962
Filmul este povestea a 5 barbati care traiesc in izolare si a caror lume e bulversata de aparitia unei blonde voluptoase care se joaca cu frustrarile si dorintele lor.