10 locuri din filmul „Oppenheimer” care pot fi vizitate in realitate. Inclusiv casa in care a locuit creatorul bombei atomice alaturi de familia lui si campusul unde l-a intalnit pe Albert Einstein.
„Oppenheimer”, noul film al lui Christopher Nolan bazat pe evenimente reale si pe rolul lui J. Robert Oppenheimer (jucat de Cillian Murphy) in dezvoltarea bombei nucleare in anii 1940 s-a lansat in cinemtografele din Romania pe 21 iulie. La cateva zile dupa premiera, a devenit unul dintre cele mai populare si mai bine vandute filme din acest an, iar in 2024 ar putea fi unul dintre filmele care se vor afla in competitia pentru Premiile Oscar.
Nolan a incercat sa aduca la viata perioada si lumea in care Oppenheimer a trait folosind decoruri inspirate sau copiate aproape cu exactitate dupa locurile reale in care savantul a lucrat si a trait. Desi productia unor astfel de elemente de scenografie a reprezentat un efort suplimentar, mai ales pentru ca Nolan a tinut sa nu utilizeze efecte speciale CGI, regizorul a tinut sa filmeze intr-un decor care sa imite cat mai fidel realitatea traita de Oppenheimer.
Va invitam sa descoperiti 10 dintre locurile reale care au fost prezentate in film si care pot fi vizitate. Majoritatea dintre acestea se afla in jurul zonei Los Alamos din New Mexico, unde Oppenheimer si echipa sa au lucrat la crearea bombei nucleare, Berkeley din California si Princeton din New Jersey, unde savantul a predat inainte si dupa finalul celui de Al Doilea Razboi Mondial.
In Los Alamos, se poate vizita casa in care Oppenheimer a trait alaturi de familia sa in perioada in care lucra la Proiectul Manhattan.
Casa, construita in 1929, a fost locuita de Oppenheimer alaturi de sotia, fiica si fiul sau intre 1943 si 1945, in perioada in care lucra la dezvoltarea bombei atomice. Potrivit Departamentului de Turism din New Mexico, casa originala a fost folosita si in filmul lui Nolan, unele scene fiind filmate si in interiorul acesteia. In prezent este administrata de Muzeul de Istorie din Los Alamos si poate fi vizitata doar in exterior.
De asemenea, se poate vizita si poarta principala de acces in parcul din Los Alamos prin care intrau cercetatorii Proiectului Manhattan, care a fost reprodusa in intregime in film, detaliile fiind imitate cu exactitate de echipa de scenografie condusa de Ruth De Jong. Pe langa poarta de acces, a fost recreat si decor care imita orasul din New Mexico intr-o arhitectura specifica anilor 1940.
La cateva minute de mers pe jos de la casa in care a locuit Oppenheimer poate fi vizitat si centrul comunitar din Los Alamos in care se intalneau cercetatorii si savantii care au lucrat la Proiectul Manhattan.
Cunoscuta sub numele de „Fuller Lodge” si construita in 1928 dupa planurile arhitectului John Gaw Meem, cladirea a servit initial drept sala de mese pentru elevii scolii din Los Alamos.
In 1942 a fost cumparata prin Proiectul Manhattan alaturi de imprejurimi, iar in filmul lui Nolan este folosita ca auditorium pentru unul din discursurile lui Oppenheimer. In prezent este detinuta de Consiliul Local din Los Alamos si este deschisa publicului drept centru comunitar si cultural.
Hotelul Millennium Biltmore din Los Angeles, California este un alt loc care poate fi identificat in film si care de altfel apare si in alte productii americane. Este unul dintre cele mai populare monumente istorice in care se poate locui in continuare.
Hotelul poate fi identificat intr-o scena in care Oppenheimer (Cillian Murphy) si generalul-locotenent Leslie Groves (jucat de Matt Damon) — implicat de asemenea in Proiectul Manhattan — sunt vazuti in uniforma militara in holul de primire.
Hotelul a fost deschis in 1923 si a gazduit in decursul ultimelor decenii noua presedinti americani si una dintre primele editii ale ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar. Cladirea poate fi vazuta si in filme precum „Ghostbusters”, „Fight Club” si „Chinatown”. In prezent, ofera cazari de cinci stele, mai multe detalii despre oferta hotelului aici.
In film poate fi identificat si Stadionul „Edwards” care apartine de campusului Universitatii din California din Berkeley. A fost deschis in 1932 si a ramas in mare parte neschimbat. Este una din putinele constructii care existau in perioada in care Oppenheimer a predat la Berkeley, intre 1929 si 1943. Deoarece apartine de Universitatea din California, acesta nu poate fi vizitat decat in cadrul unor evenimente sau meciuri deschide publicului.
Campusul Universitatii din California a fost utilizat si pentru alte scene importante, spatiile fiind transformate in mai 2022 si adaptate la nevoile scenografilor. Printre ele se afla cladirea universitatii, zona de promenada „Campanile Way” si cladirea „Physics North” unde se afla biroul lui Oppenheimer.
Unele secvente din filmul lui Nolan au fost filmate in februarie 2022 in exteriorul si interiorul cladirii Universitatii din California din Los Angeles (UCLA). Printre spatiile care apar in film se numara salonul „Charles E. Young”, spatiul de studiu „Louise Kerckhoff” si Galeria de Arta „Kerckhoff”. Acestea au fost transformate in dormitorul si in laboratorul lui Oppenheimer. Campusul este deschis vizitatorilor, iar unele dintre spatii pot fi inchiriate pentru diverse evenimente. Mai multe informatii despre tururi si programul de vizitate pot fi accesate aici.
In filmul lui Nolan a fost folosita si „Campanile Way” zona de promenada a campusului din Berkeley in care au fost inserate masini de epoca si stalpi de iluminare specifici perioadei. „Campanile Way” poate fi vizitata in cadrul tururilor campusului oferite de universitate.
Cladirea „Physics North”, cunoscuta si ca „LeConte Hall” a fost inclusa de asemenea in film deoarece gazduia la etajul al treilea biroul real al lui Oppenheimer. Spatiul a fost folosit pentru cateva secvente din interior, insa decorul a fost construit de la zero. Cladirea poate fi vizitata in acelasi tur in care este inclusa si zona „Campanile Way”.
Institutul pentru Studii Avansate din Princeton, New Jersey, este de asemenea reprezentat in film. Oppenheimer a fost cel de al treilea director al institutiei, fiind locul unde l-a cunoscut pe Albert Einstein.
Institutia a fost fondata in 1930 ca centru de cercetare si a fost condusa de Oppenheimer intre 1947 si 1966. In cadrul ei, savantul tinea prelegeri publice si tot acolo l-a intalnit pe Einstein, reprezentat in film de Tom Conti.
Locul a fost introdus in filmul lui Nolan pentru a prezenta viata lui Oppenheimer dupa finalul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Cladirea institutului nu este deschisa publicului pentru a pastra un mediu de lucru prielnic cercetatorilor, insa imprejurimile si exteriorul pot fi vizitate iar accesul la prelegeri si evenimente culturale este deschis publicului larg.
In film apare si „Olden Farm”, locuinta lui Oppenheimer din Princeton folosita spre finalul vietii sale, cand era directorul Institutului de Studii Avansate.
„Olden Farm” a fost detinuta de familia Olden timp de sapte generatii, pana cand a fost achizitionata de Institut din 1936 si transformata in resedinta directorului institutiei. Filmarile in interiorul si exteriorul casei au avut loc in aprilie 2022.
Casa nu este deschisa publicului, deoarece serveste si in prezent ca locuinta a directorului Instiutului, insa poate fi vizitata din exterior, reprezentand finalul traseului parcurs de Oppenheimer in timpul vietii sale. Savantul a murit in 1967, iar in 1966 a renuntat la mandatul de director al Institutului.