Skip to content

10 plante decorative care purifica aerul din casa si ofera mai mult oxigen

Plantele decorative sunt ideale pentru a aduce frumusetea gradinilor in interiorul locuintei, prin diferite culori, texturi si marimi. Pe langa infrumusetarea casei si cresterea umiditatii, unele plante de apartament improspateaza aerul, reduc concentratia de noxe existente filtrand dioxidul de carbon si alti compusi chimici, emanand astfel o concentratie crescuta de oxigen.

Dracaena, iedera, ficusul, philodendronul, aloe vera sau sansevieria sunt doar cateva exemple de plante care purifica aerul din incapere, iar printre plantele cu flori se numara crizantema, azalea, gerbera si spatiphyllium.

Sansevieria trifasciata sau Sabiuta este o planta purificatoare, originara din Africa tropicala, cu frunze carnoase, drepte si puternic colorate, care se adapteaza usor si este foarte rezistenta.

Are proprietatea de a transforma dioxidul de carbon in oxigen pe parcursul noptii si elimina cu succes poluanti precum benzenul, formaldehida, tricloretilena si xilenul. Este indicat ca planta in ghiveci sa fie amplasata intr-o camera luminoasa, dar ferita de bataia directa a razelor soarelui. Adora temperaturile care variaza intre 15 si 25 grade Celsius, tolereaza fluctuatiile mari de temperatura si necesita sa fie udata o data la doua saptamani. In timpul iernii, are nevoie doar de cateva udari. Apa in exces ii poate cauza putrezirea, de aceea floristii recomanda ca pe fundul ghiveciului sa fie asezate hidrogranule de argila pentru drenaj.

Crinul pacii, denumit stiintific spathiphyllum sp este o planta eleganta, cu flori albe, delicate, care purifica aerul si produce oxigen, absoarbe si elimina sporii de mucegai si alte substante nocive precum amoniacul, toluenul, acetona, benzenul si tricloroetilenul.

Se ingrijeste cu usurinta si necesita un pamant fibros si poros, un amestec drenant din nisip, frunze si turba, dar care mentine in acelasi timp o umiditate ridicata deoarece se uda rar, o data pe saptamana din abundenta si infloreste in lumina puternica. Este perfecta in camerele predispuse la mucegai, dar si in incaperile cu aparate electronice sau unde se fumeaza. Pentru pisici si alte animale de companie aceasta planta este otravitoare. Indicat ar fi ca frunzele crinului pacii sa nu aiba praf.

Iedera englezeasca este o optiune eficienta pentru a oferi prospetime aerului. Benefica pentru persoanele care sufera de astm si forme usoare de alergii, planta are rolul de a indeparta formaldehida, mucegaiul si benzenul regasit in detergenti, materiale sintetice si pesticide.

Este o specie de arbust agatator, cu frunze mereu verzi si flori mici galbene-verzui, care se dezvolta in locuri umbroase si cu umiditate crescuta. Iedera a fost desemnata in 2010 planta medicinala a anului.

Una dintre cele mai potrivite plante cu flori pentru purificare aerului, crizantema, denumita botanic Chrysanthemum este eficienta pentru indepartarea amoniacului, formaldehidei, dar mai ales a benzenului, considerat un agent cancerigen, prezent in mase plastice, tigari si substante chimice.

Originara din China, crizantema are un parfum unic si este o planta sezoniera care iubeste locurile luminoase, insa nu si lumina directa. Denumita „floarea vietii”, infloreste o singura data pe an, are frunzele lucioase, adanc crestate si florile in diverse culori si marimi. Necesita un sol umed din abundenta, evitandu-se excesul pentru a nu putrezi radacinile. In China si Jароnіa, oamenii adauga petalele florilor in diverse salate si folosesc radacinile crizantemelor in scop medical, pentru a ameliora durerile de cap. Florile crizantemei comestibile sunt galbene si de marimi reduse.

Excelenta pentru a fi amplasata in dormitor, gerbera sau margareta nobila este o planta cu flori vibrante si vesele, foarte populara, care in timpul noptii purifica aerul eliberand oxigen, fiind astfel ideala pentru persoanele care sufera de tulburari ale somnului.

Denumita in onoarea botanistului german Traugott Gerber (1710-1743), gerbera se bucura din plin de lumina stralucitoare, este originara din Africa de Sud si infloreste din lunile de vara, pana la sfarsitul toamnei. Este sensibila la ger si seceta si necesita apa din abundenta in perioada de crestere, fara a stagna la baza radacinilor. Florile colorate se gasesc intr-o varietate de culori – alb, crem, galben, portocaliu, roz sau rosu – au un diametru care variaza intre 7 si 12 cm si rezista in timp si in aer liber, ceea ce le face plante decorative perfecte pentru gradini.

Planta paianjen (stiintific numita Chlorophytum comosum) cu frunze decorative permanent verzi si dungi albe, este perfecta pentru interior avand capacitatea de a curata natural aerul din locuinta si de a neutraliza in doar cateva zile peste 90% din monoxidul de carbon, formaldehida si alti diversi poluanti.

Provine din Africa Occidentala si este o planta erbacee vivace, cu aspect gratios, care se intretine foarte usor. Cele 250 de specii existente sunt iubitoare de multa apa si lumina puternica, dar si a razelor indirecte ale soarelui, rezistand la variatiile de temperatura, insa radacinile carnoase pot putrezi daca apa stagneaza prea mult timp in ghiveci. Denumita si voalul miresei, planta necesita o serie de pulverizari de apa pe frunze pentru mentinerea umiditati.

Dracaena este o planta decorativa de interior, populara si rezistenta, care nu necesita o atentie deosebita, se descurca cu lumina putina si este un excelent purificator al aerului reusit sa absoarba noxe precum benzenul si substantele volatile din vopseluri si adezive.

Originara din Africa tropicata, denumirea plantei provine din limba greaca si inseamna „zmeu”. Seamana cu un palmier in miniatura, are frunze lungi si un trunchi lemnos care se inalta odata cu timpul si este toxica pentru caini si pisici. Rezista cel mai bine la o temperatura de aproximativ 20 grade Celsius si se dezvolta armonios intr-o camera luminoasa, fara razele directe ale soarelui.

care.

Aloe vera este o planta suculenta cu proprietati multiple, originara din Africa de Nord, utilizata cu succes in fitoterapie si cosmetica. La fel ca gerbera, aceasta planta elibereaza oxigen noaptea si curata aerul de monoxid de carbon, benzen si formaldehida. „Planta miracol” in ghiveci echivaleaza cu 9 filtre biologice de aer.

Supranumita si „elixirul tineretii”, este o planta perena, cu frunze in forma de triunghi, carnoase si cu marginile crestate. Are nevoie de un sol bine drenat, preferabil nisipos sau cu pietris, direct in lumina soarelui sau in locuri umbrite partial. Nu rezista la inghet, este foarte usor de intretinut in perioadele secetoase, dar temperaturile peste 15 grade Celsius sunt ideale pentru a se dezvolta normal. In compozitia chimica a gelului transparent din interiorul frunzei de aloe se gasesc 18 aminoacizi din cei 22 necesari organismului, vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, B12) si minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor, magneziu, zinc) esentiale pentru protejarea sanatatii. Unele persoane pot fi alergice la aceasta planta vindecatoare. Extractul din aloe vera are o serie de indicatii terapeutice pentru gastrita, anemie si stimularea sistemului imunitar, are efect antireumatic, emolient si se utilizeaza pentru astm, dureri de cap, eczeme, arsuri de piele sau diferite micoze.

Two ficus elastic plant rubber tree in white ceramic flower pots. Close up.

Originar din India, ficusul sau planta de cauciuc purifica aerul din incaperi, fiind eficient la eliminarea formaldehidei si tricloroetilenului din aer, eliberand un continut crescut de oxigen.

Foarte usor de intretinut, ficusul este un arbust decorativ, cu frunze groase, mereu verzi si lucioase, iubitor de apa si lumina indirecta. Cu toate acestea, excesul de apa poate provoca ofilirea plantei si putrezirea radacinilor. 

In aceeasi categorie de ficusi buni purificatori se adauga si ficusul plangator si ficusul Alii, care pot fi udati moderat si au capacitatea de a creste nivelul de oxigen si de a elimina toxinele comune.

Beautiful ferns ( Blechnum x rasmijoti ‘The Royal Project’ ) leaves green,Natural floral fern background.

Feriga este una dintre cele mai eficiente plante pentru filtrarea aerului, contribuind la sporirea nivelului de umiditate si oxigen dintr-o camera cu lumina indirecta, nu foarte calduroasa. Indeparteaza cu succes mucegaiul, xilenul si formaldehida.

Este o planta erbacee, perena, toxica pentru caini si pisici, dar care se intretine usor, la umbra, avand nevoie de umiditate permanenta. Cu frunzele mereu verzi, lungi si ascutite, peste 20.000 de specii de ferigi sunt folosite pentru decorarea apartamentelor, teraselor sau gradinilor. Ferigile in ghiveci sunt un protector bun impotriva radiatiilor emise de aparatele electronice, fiind recomandat asezarea lor langa laptop sau televizor.

Citește în continuare