Pijamalele anti-alergice, aceeasi ora de culcare, temperatura optima in dormitor ajuta creierul sa se linisteasca, iar somnul sa fie cat mai bun. 10 recomandari pentru un somn sanatos.
Un somn profund si odihnitor ne imbunatateste randamentul, buna dispozitie, starea de sanatate, iar de asta depinde si ce alegeri facem pentru a dormi mai bine. Iata cateva obiceiuri sanatoase care pot inlatura insomnia si alte tulburari ale somnului.
Incercati sa va setati alarma telefonului in modul silentios si sa alegeti ceasuri cu lumina rosie sau in culoarea chihlimbarului
Daca setati alarma telefonului pentru a va trezi, aveti grija sa il aveti dat in mod silentios. E posibil ca zgomotul puternic si brusc sa va perturbe echilibrul si sa va simtiti intreaga zi obositi si fara chef. In cazul ceasurilor electronice, cu ceas desteptator, de preferat sunt cele cu ecran in nuante de rosu sau in culoarea chihlimbarului (galben-portocaliu). Spre deosebire de tonurile de verde sau albastru, acestea sunt nuante calde, mai putin deranjante pentru ochi.
Pijamaua, lenjeria si pilotele din materiale anti-alergice va ajuta sa respirati mai bine
Alergiile la praf sau acarieni va pot impiedica sa respirati si sa dormiti bine. De aceea, recomandat ar fi sa optati pentru pilote si lenjerie anti-alergica, inlaturand astfel acest risc. In plus, verificati camera in care dormiti si de alte surse de alergeni.
E important sa gasiti salteaua potrivita pentru modul vostru de viata
Studiile arata ca nu exista un anume tip de saltea mai buna decat celelalte. Pentru o alegere corecta a saltelei apar pe piata diferite recomandari (de exemplu, una mai tare pentru cei cu dureri de spate), insa specialistii spun ca salteaua pe care dormiti bine este cea mai indicata voua.
Verificati orice sursa de lumina si incercati sa le eliminati pe cele care ar putea sa va deranjeze somnul
Asa cum ecranul telefonului va poate influenta somnul, la fel se intampla si cu celelalte becuri, veioze sau alte surse de lumina din camera. Multe dintre acestea sunt lumina rece, asa ca e recomandat sa le inchideti cu 1-2 ore inainte de somn, iar pentru citit, de exemplu, sa folositi o veioza cu un bec incandescent, cu lumina calda si cu o putere de pana la 60 wati.
Aceeasi problema apare si in cazul televizorului sau al incarcatoarelor care emit luminite intermitente. Cel mai bine ar fi sa nu aveti televizor in dormitor, iar incarcatoarele sa le scoateti din priza inainte de somn pentru ca, oricat de mici, acele lumini va pot distrage atentia.
In cazul in care lumina de afara este prea puternica si va afecteaza somnul, optati pentru perdele sau draperii ceva mai groase.
Incercati sa renuntati la telefon cu ceva timp inainte sa mergeti la somn
Dependenta de telefon ne tine tot timpul conectati la lumea virtuala. Sunetele de notificare, curiozitatea, dar si obisnuinta ne impiedica sa adormiam sau ne intrerup somnul. Un ciclu de somn fragmentat, nelinistit, in care, de fapt, nu dormim profund, ci stam cu gandul la email, sarcinile de la lucru sau site-urile de socializare nu ne va oferi acel repaus atat de necesar pentru ca a doua zi sa ne trezim odihniti si bine dispusi.
Temperatura optima pentru dormit este intre 15 si 20 de grade Celsius.
Daca este prea cald, corpul compenseaza prin transpiratie, un perturbator major al somnului. Pe de alta parte, intr-o camera prea rece, organismul va incerca sa se incalzeasca prin tremurat si frisoane. In niciunul dintre aceste cazuri somnul nu va fi unul de calitate, asa ca incercati sa aveti mereu in camera in care dormiti o temperatura optima.
Incercati sa aveti aceleasi ore de culcare chiar si in weekend
Creierului nostru ii place organizarea, spune doctorul neurolog W. Chris Winter, autor al cartii “The Sleep Solution”. Asadar, pentru a nu ne confrunta cu somnul superficial sau insomnia, creierul trebuie sa stie ce urmeaza si sa se pregateasca, iar pentru asta rutina este o solutie foarte buna.
Lumina naturala imediat dupa trezire ajuta creierul sa-si seteze rapid un program correct de functionare
Nu este o solutie sa zaboviti in pat 15 minute dupa ce v-ati trezit deja, asa trageti draperiile, lasati lumina naturala sa intre in casa, dupa care luati micul dejun pe terasa sau la o masa langa fereastra. Specialistii spun ca lumina naturala ne ajuta sa ne setam un program interior de somn-trezit. Organismul, dar si creierul vostru vor recunoaste curand acest tipar, iar somnul odihnitor si tonusul bun din timpul zilei vor veni de la sine.
Sportul previne insomnia si alte tulburari de somn
Un studiu realizat la Harvard in 2004 a aratat ca persoanele diagnosticate cu insomnie care au facut yoga zilnic, timp de 8 saptamani au reusit sa isi rezolve aceasta problema, ba chiar sa doarma mai mult decat inainte. The National Sleep Foundation recomanda cel putin 150 minute de exercitii moderate sau 70 de minute de exercitii intense saptamanal. Puteti alege intre alergare, mers pe jos in ritm alert, cycling sau yoga, toate fiind la fel de benefice in cazul somnului, dar nu numai.
Cafeaua, ceaiul verde, orice bautura care contine cofeina, dar si alcoolul ar trebui evitate daca vreti sa nu aveti probleme cu somnul.
Adenozina este o substanta secretata in mod natural de corpul nostru care, in conditii normale, ne ajuta sa adormim si sa avem un somn odihnitor. Pentru celulele nervoase, insa, cofeina si alcoolul “arata” ca adenozina, insa efectul este unul invers: in loc sa intre in repaus, corpul se va “reactiva”.