10 retete de supe de toamna foarte gustoase: ceapa cu cimbru, morcov si portocala, cartofi dulci si cocos, telina cu pere
Este vremea perfecta pentru supe cu legume de sezon preparate din nenumarate soiuri de dovleac, alaturi de morcovi, sfecla, telina, ardei, pastarnac sau cartofi dulci. Posibilitatile sunt numeroase, iar pentru o aroma placuta, acestora li se adauga ierburi aromatice si condimente, printre care ghimbir, usturoi, ceapa alba sau rosie, iar cei mai gurmanzi pot folosi chiar si smantana sau seminte oleaginoase.
O supa foarte usor de facut, cremoasa si delicioasa, este cea de cartofi dulci, praz si nuca de cocos, care se prepara in doar 30 de minute.
Pentru 4 portii sunt necesare urmatoarele ingrediente: 4 bucati de praz, 2 cartofi dulci, o ceapa, 2-3 morcovi, 1 litru de supa de pui, o frunza de dafin, 1 lingura de crema de cocos, ulei de masline sau de cocos, cateva fructe de padure (zmeura), sare grunjoasa si piper proaspat macinat.
Aceasta reteta se prepara foarte usor, dupa cum urmeaza: legumele se curata, se spala si se taie, iar separat se toaca ceapa. Se incalzesc 2 linguri de ulei de masline sau de cocos intr-o oala si se rumenesc legumele tocate timp de 5 minute. Se adauga supa de pui, frunza de dafin si sare dupa gust si se fierbe la foc mic aproximativ 20 de minute. Apoi scoateti frunza de dafin, amestecati compozitia intr-un blender cu crema de nuca de cocos si piperul macinat. Daca doriti o zeama mai subtire, puteti adauga in plus supa de pui. Inainte de servire, presarati cateva fructe de padure peste supa crema.
Preferata de foarte multi gurmanzi, supa crema de ciuperci si parmezan poate capata un gust si mai bun daca adaugati cateva crutoane si putin ulei de trufe.
Reteta urmatoare este pentru 6 portii si se prepara in cel mult jumatate de ora. Sunt necesare urmatoarele ingrediente: 1 kg de ciuperci, 180 g de parmezan, din care 150 g parmezan ras, sucul de la o lamaie, 100 g unt, 1 catel de usturoi, tocat, 3 crengute de cimbru, 50 ml de lapte, 2 cuburi de supa cu legume dizolvate in 1,3 l de apa, 2 linguri de faina, 2 linguri de smantana, 2 linguri de ulei de masline extra virgin, sare si piper.
Curatati ciupercile, scurtati-le cozile si feliati-le subtire. Apoi, le adaugati intr-un recipient mare impreuna cu sucul de lamaie.
Intr-o oala se topeste untul, se adauga usturoiul, frunzele de la doua crengute de cimbru si majoritatea feliilor de ciuperci (pastrati o mica parte pentru garnitura). Gatiti la foc mic timp de 5 minute, apoi adaugati faina si bulionul. In continuare se adauga 1,3 l de supa de legume si se lasa la fiert 15 minute, dupa care se adauga sare si piper dupa gust, lapte si parmezan ras, se amesteca totul cu un blender pana se obtine o compozitie omogena. Se incorporeaza lingurile de smantana si se lasa deoparte. Feliile de ciuperci ramase se rumenesc in ulei de masline. Serviti supa intr-un bol asezonat cu felii de ciuperci aurii, parmezan bucatele, cimbru si putin piper.
Supa aromata de telina cu pere aminteste de gustul zilelor de toamna.
Se prepara in jur de 40 de minute si sunt necesare urmatoarele ingrediente: 2 cartofi potriviti, 3 pere mai mari, o bucata de telina, o ceapa mare, 2 linguri de ulei, o lingura de smantana, sare si piper.
Ceapa tocata se caleste in ulei pentru cateva minute, pana capata o culoare aurie, se adauga telina si cartofii, dupa ce au fost taiati in bucatele. Se pune sare dupa gust si se lasa la fiert, la foc potrivit. Intre timp puneti la fiert 2 litri de apa, iar cand aceasta coloteste adaugati legume inabusite si fierbeti pentru 20 de minute. Apoi se taie perele in bucatele fara a fi decojite si se pun in supa de legume. Dupa 5 minute de fiert se da de pe foc si se mixeaza cu un blender compozitia. Supa crema se asezoneaza cu sare si piper si o lingura de smantana.
O alta varianta de supa potrivita acestui anotimp poate fi si supa de ceapa cu cimbru, des intalnita in bucataria frantuzeasca, in diferite variante.
Ca si timp de preparare, veti avea nevoie de circa 45 de minute, alaturi de ingredientele urmatoare, pentru 4 portii: 4 cepe mari, 1 lingura si jumatate de faina, 4 linguri de ulei de floarea soarelui, 2 crengute de cimbru uscat, o lingurita de bulion, 4 felii de paine prajita si 4 felii de cascaval sau 4 lingurite de parmezan (la alegere), sare, piper.
Ceapa se taie felii subtiri si se pune la calit in uleiul de floarea soarelui. Peste aproximativ 5 minute de amestecat continuu astfel incat ceapa sa nu se arda, se adauga faina in ploaie sau cernuta cu ajutorul unei site fine, amestecandu-se in continuare alaturi de ceapa calita. Se adauga 1,5 litri de apa, bulionul, si se lasa la fiert timp de 30-35 de minute. La final, in cazul in care doriti ca supa sa fie mai cremoasa, puteti pasa cu ajutorul blenderului o parte din ceapa fiarta. Se adauga cimbrul, sarea si piperul si se stinge focul. Supa se serveste alaturi de paine prajita cu cascaval sau parmezan deasupra.
Supa crema de morcovi cu suc de portocale este o alta varianta de fel intai deosebit de savuroasa si foarte bogata in vitamine.
Pentru 6 portii, veti avea nevoie de o ceapa mare, 1 kg de morcovi, o tija de telina apio, sare, piper, sucul de la o portocala mare, 2 linguri de ulei de floarea soarelui sau de masline, smantana lichida pentru ornat la final. Timpul de preparare este de aproximativ o ora.
Legumele se spala, se curata si se taie marunt, iar ceapa se pune la calit in ulei pentru 5 minute. Se adauga mai apoi morcovul si telina apio si se lasa la fiert aproximativ 40 de minute, la foc continuu, pana cand morcovul devine moale si usor de pasat. Se adauga sare si piper dupa gust, se stinge focul si se paseaza cu ajutorul blenderului pana cand obtineti o consistenta cremoasa. Separat, se stoarce sucul de la o portocala si se adauga, dupa stingerea focului, in continutul supei. Smantana lichida se va folosi doar pentru ornat si numai la temperatura camerei (nu proaspat scoasa din frigider), asadar o veti folosi numai dupa ce supa este turnata in farfuriile din care va fi servita.
O alta alegere inspirata poate fi si supa crema de ardei copti cu rosii, deosebit de gustoasa gratie gustului legumelor proaspat coapte inainte, la cuptor.
Veti avea nevoie de cca 2 ore pentru prepararea acestei supe si de urmatoarele ingrediente: 0,5 kg ardei capia (de preferat cu codita, pentru a putea fi intorsi mai usor in procesul de coacere), 6 rosii de gradina mari si moi, o ceapa mare, 4 catei de usturoi, 1 morcov mare, 3 linguri de ulei de masline, sare, piper, cateva frunze de busuioc proaspat.
Ardeii se spala si se pun intr-o tava la cuptor, pentru coacere. Daca va este mai comod, acestia se pot coace si pe plita, asadar cuptorul nu este obligatoriu pentru obtinerea unui gust desavarsit al supei. Acestia se intorc de pe o parte pe alta pana cand sunt copti in totalitate si se lasa la racit pentru a putea fi mai apoi decojiti. Se pastreaza strict pulpa acestoara, cotoarele cu samburi si cojile fiind indepartate cu grija si aruncate la gunoi.
Rosiile se oparesc cu apa fierbinte pentru a putea fi decojite mai usor si se taie cubulete. Ceapa si usturoiul se toaca marunt, se pun la calit in uleiul de masline pentru cca 3 minute, iar mai apoi se adauga morcovul dat pe razatoare, rosiile, ardeii si un litru si jumatate de apa. Se lasa la fiert pret de 35-40 de minute, iar mai apoi se adauga sare si piper dupa gust si se opreste focul. Se paseaza cu ajutorul blenderului si se orneaza cu frunze de busuioc, fie in oala pentru o aroma mai intensa, fie direct in farfurie pentru un aspect mai placut.
Supa de dovleac cu bacon si ulei de chili este vedeta toamnei si o adevarata delicatesa pe mesele celor care doresc sa se bucure din plin de bunatatile aduse de acest anotimp.
Pentru 4 persoane si cu un timp alocat de o ora, veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: un dovleac placintar de aproximativ 1 kg, 1 cartof mare, o ceapa mare, ulei de floarea soarelui sau de masline (la alegere), 2 lingurite de ulei de chili (sau fulgi de chili in cazul in care nu aveti ulei la indemana), 150 de grame de bacon, 150 ml smantana pentru gatit, sare, piper.
Dovleacul se spala si se curata de coaja si de seminte, cartoful se taie cubulete, iar ceapa se toaca marunt si se pune la calit in ulei. Adaugati mai apoi dovleacul si cartoful, apa, si lasati sa fiarba 40 de minute. Separat, intr-o tigaie, se caleste baconul taiat fasiute marunte, urmand ca mai apoi sa-l lasati sa se scurga de uleiul in exces pe un servet de hartie.
La supa se adauga sare si piper dupa gust si se stinge focul. Se paseaza cu ajutorul blenderului si se adauga uleiul de chili sau se presara cativa fulgi uscati. Smantana pentru gatit se adauga, de asemenea, dupa stingerea focului, amestecand usor. Nu uitati ca este recomandat ca aceasta sa fie la temperatura camerei, nu de la frigider, atunci cand este folosita. Farfuriile cu supa, gata pentru servire, se orneaza la final cu bacon prajit.
Supa gourmet de morcovi, cu lapte de cocos si ghimbir este perfecta pentru incantarea papilelor gustative si se preparada destul de rapid, in doar 20-25 de minute.
Pentru patru portii de supa sunt neceasare aceste ingrediente: 5 morcovi, 100 ml lapte de cocos, o ceapa, 1 bucata de 2 cm de ghimbir proaspat, 1 lingurita de turmeric, 1 lingura de ulei de floarea soarelui si o legatura de coriandru.
Supa de morcovi se preparara foarte usor: morcovii si ceapa se curata, se spala si se taie felii, iar ghimbirul se curata si se taie in 4 bucati. Apoi, intr-o tigaie se incalzeste uleiul si se rumenesc ceapa si ghimbirul timp de 2 minute la foc mic. Se adauga morcovii si se mai rumenesc timp de 3 minute, amestecand. Se condimenteaza cu sare, piper si lingurita de turmeric. Se toarna 500 ml de apa, se acopera si se fierbe timp de 15 minute la foc mic. Intre timp se spala si se taie legatura de coriandru. Scoateti bucatile de ghimbir cu o lingura si amestecati compozitia. Adaugati laptele de cocos si condimentati dupa gust. Supa se toarna in 4 boluri, se decoreaza cu coriandru si se serveste fierbinte.
O supa satioasa ideala atunci cand vremea nu este foarte prietenoasa, care se gateste usor, este supa de mazare cu turmeric si coriandru.
Reteta se pregateste in aproximativ o ora iar ingredientele necesare sunt: 2 tulpini de telina, 2 cartofi mici, o ceapa mare, un catel de usturoi, o lamaie, 1 cm ghimbir proaspat, turmeric proaspat, 3 linguri de ulei de masline, 200 g de mazare boabe, 1/2 legatura de coriandru, 1/2 lingurita de piper Cayenne si iaurt.
Telina si cartofii curatati se taie in cuburi mici, ceapa si usturoiul se toaca marunt. Lamaia se spala si se decojeste, ghimbirul si turmericul se clatesc fara a se curata si se taie fasii. Apoi ceapa, telina si usturoiul se rumenesc cu ulei de masline timp de 5 minute. Adaugati turmericul si ghimbirul, amestecati si continuați sa gatiti timp de 1 minut. Adaugati mazarea boabe, cartofii, coaja de lamaie si trei sferturi din crengile spalate de coriandru. Se amesteca 2 minute. Se adauga sare, chili si 1 litru de apa si se pune la fiert pentru 30, cel mult 40 de minute, sau pana cand boabele de mazare sunt moi. Se scoate ghimbirul si turmericul, se asezoneaza cu condimente, iaurtul, un strop de ulei de masline si sucul de lamaie, putin chili si restul de coriandru tocat.
In cazul in care preferati o supa ceva mai usoara, dar la randu-i extrem de gustoasa si bogata in nutrienti, supa de dovlecei cu marar si lapte poate fi alegerea ideala.
Pentru 4 portii, aveti nevoie de 3 dovlecei de dimensiuni medii, o ceapa mare, un cartof dat pe razatoare, 2 legaturi de marar proaspat, 0,5 litri de lapte de vaca pasteurizat de buna calitate (minimum 3,5% grasime in compozitie), sare, piper, ulei de masline.
Legumele se spala, se curata de coaja si se taie marunt. Se calesc impreuna in ulei de masline pret de aproximativ 5 minute, urmand ca mai apoi sa adaugati 1,2 litri de apa. Se lasa la fiert 30-35 de minute, iar la final se adauga sare, piper si, imediat dupa stingerea focului, laptele pasteurizat si mararul bine spalat si tocat marunt. Daca doriti ca supa sa aiba o consistenta cremoasa, o puteti pasa, asemeni retetelor de mai sus, cu ajutorul blenderului.