10 sate sasesti pe care sa le vizitati in Transilvania in minivacanta de Rusalii
Pe langa faimoasele orase medievale din Transilvania precum Sighisoara, Brasov, Sebes sau Sibiu, o plimbare cu masina pe colinele serpuite din zona centrala a tarii, cu o bogata si bine-pastrata mostenire de la sasi, poate fi de-a dreptul incantatoare si relaxanta.
Desprinse parca din cartile cu basme, satele si cetatile medievale din aceasta regiune intampina turistii cu traditii si povesti ale localnicilor, o gastronomie traditionala delicioasa cu arome sasesti si monumente UNESCO unde timpul parca s-a oprit. Toate acestea creeaza un tablou de-a dreptul pitoresc pentru cateva zile de vacanta.
Poate cel mai frumos si emblematic sat sasesc din Transilvania este localitatea Biertan din judetul Sibiu, cu o biserica fortificata parte a Patrimoniului mondial UNESCO. E principala atractie vizitata de turisti din toate colturile lumii.
Atestata documentar in 1224, Biertan este una dintre primele asezari germane de sasi, aflata intre Medias si Sighisoara. Biserica fortificata de aici dateaza din 1490 si a fost construita in stilul gotic tarziu, cu elemente specifice Renasterii. Prezinta trei randuri de ziduri concentrice de aparare si o incuietoare cu 15 zavoare actionate concomitent, realizata in 1515 de artistul Johannes Reichmuth din Sighisoara.
Pe langa turnurile specifice unei astfel de fortificatii (Turnul cu ceas, Turnul portii, Bastionul Tesatorilor, etc), la Biertan exista si un turn cu o legenda aparte, denumit „Inchisoarea indragostitilor”. Pe vremuri, cuplurile care doreau sa se desparta locuiau in acest turn folosind un singur pat, o singura masa, o farfurie si doar un set de tacamuri pana se decideau sa ramana impreuna.
Pentru a profita din plin de linistea si frumusetea imprejurimilor va puteti caza in acest sat de poveste, iar iubitorii de miscare, pot merge intr-o scurta plimbare de 5 kilometri pana in satul idilic Richis, preferat de turistii straini, care isi cumpara case de vacanta aici.
Atractia principala din Richis este biserica gotica veche de 500 de ani, cu numeroase elemente sculptate si un altar construit in stil rococo. Situata in centrul satului, Biserica evanghelica-luterana fortificata este mai mica fata de cea din Biertan si se poate vizita in interior.
Intr-un roadtrip prin partea estica a Vaii Hartibaciului din Transilvania, puteti poposi in trei sate cu biserici fortificate: Soars, Selistat si Bradeni.
De aici aveti posibilitatea sa va cazati in apropiere, la una din pensiunile agroturistice din satul Stejarisu, de unde va puteti dezmorti picioarele cu o drumetie de aproximativ trei ore dus-intors, printre coline si fanete, spre satul cu biserica evanghelica fortificata din apropiere, Ruja.
Tot din Stejarisu, pe un drum putin mai lung dar fascinant, puteti merge intr-o zi spre Malancrav din comuna Leslea, atestat documentar din anul 1305. Acolo puteti vizita Biserica Evanghelica fortificata, construita in secolul al XIV-lea pe locul unei biserici romanice.
Pictura murala a bisericii este cel mai bine pastrat ansamblu de pictura linear-narativa gotica din acele vremuri, iar fresca de 20 metri din nava centrala este cea mai mare, si din punct de vedere tematic, cea mai completa fresca in stil gotic din Transilvania.
In apropierea actualei biserici evanghelice mentionata pentru prima data in testamentul lui Nikolaus Apafi se afla Conacul Apafi, un edificiu care face parte din patrimoniul fundatiei Mihai Eminescu Trust, aflat sub patronajul printului Charles.
Cladirea a fost restaurata si transformata in prezent intr-o casa de oaspeti deosebita, care va poarta in alte timpuri. In acest loc a fost realizat filmul „Malmkrog” (2020), regizat de Cristi Puiu si scris dupa „Trois entretiens”, un text al filosofului rus Vladimir Soloviov.
In Malancrav exista o traditie in cultivarea pomilor fructiferi, numele maghiar al satului, Almakerek, insemnand „mar rotund”. Livada de circa 100 hectare a fost transformata in 2002 pentru a primi certificare ecologica si sunt cultivate soiuri de mere vechi, foarte aromate, tipice pentru aceasta zona din Ardeal, printre care Poinic, Renet de Leizberg, Frumos de Boscop sau Parmen Auriu. Sucul de mere produs la Malancrav este fara aditivi, zahar sau conservanti.
O alta localitate din apropiere care merita vizitata este Agnita, denumita si orasul breslelor, atestata documentar in secolul XIII.
Datorita numarului mare de bresle care activau aici, Agnita si-a castigat renumele in traditiile mestesugaresti, care au disparut odata cu aparitia primelor fabrici. Puteti vizita Cetatea taraneasca, cu o biserica in stil gotic, cu elemente renascentiste si baroce, care pastreaza si astazi vechile incinte de fortificatie si turnuri.
Cei care isi doresc sa descopere mai multe informatii despre aceste imprejurimi pot vizita Muzeul de Istorie „Valea Hartibaciului”, care prezinta specificul etnografic al intregii zone prin ilustrarea vietii cotidiene a locuitorilor. Patrimoniul muzeal cuprinde peste 5000 de obiecte din domenii diverse: etnografie, arheologie, istorie, arta decorativa sau fotografie. Exista si o colectie dedicata obiceiului „Fuga Lolelor” si portului popular, cu tesaturi si confectii din in, canepa si lana.
In judetul Sibiu puteti descoperi doua cetati medievale fascinante, mai putin vizitate de turisti, Meschen-Mosna si Magarei-Pelisor.
Ambele ascund o istorie de sute de ani, iar incarcatura culturala a acestor asezari imprejmuite de peisaje superbe le situeaza pe lista obiectivelor turistice din Romania cu mare potential in viitorul apropiat.
Prima atestare documentara a satului Magarei (in prezent denumit Pelisor) este din anul 1357, fiind localizat in partea de est a judetului Sibiu, in Podisul Tarnavelor. Biserica Evanghelica fortificata din Pelisor a fost construita in secolul al XV-lea si are in spate o istorie fascinanta, cu doua intrari initiale diferite si ornamente in stil gotic. Orga bisericii din Pelisor, construita in 1796, este cunoscuta ca fiind unul dintre cele mai impozante monumente de acest tip din intreaga Transilvanie, fiind demontata si mutata la Bucuresti in 1995.
Un detaliu interesant al istoriei scrise la Pelisor este si faptul ca in 1676, locuitorilor li se interzicea de catre Universitatea Saseasca sa paraseasca satul fara sa renunte integral la orice titlu de proprietate de pe acele pamanturi.
De la inceputul anului 2019, Biserica medievala fortificata si fosta casa parohiala din sat se afla in administrarea Asociatiei P.A.T.R.U, care se ocupa de curatarea si restaurarea acestor edificii.
In apropiere de Magarei-Pelisor, se afla localitatea idilica Mosna, situata pe cursul vaii cu acelasi nume intr-un cadru superb si pitoresc din podisul Hartibaciului.
Mosna reprezinta o valoroasa mostenire arhitecturala din tinutul bisericilor fortificate de pe Valea Tarnavelor. Aceasta era o comuna foarte prospera, iar pana in 1533 a fost in competitie cu Medias si cu Biertan pentru a deveni resedinta de scaun, titlu obtinut pana la urma de Medias. Legenda numelui localitati Mosna/Meschendorf dezvaluie ca locul pe care s-a construit biserica a fost marcat de o vrabie (Mäschn in limba germana), localitatea dezvoltandu-se ulterior in jurul acestui edificiu.
Atestarea comunei Mosna a avut loc in anul 1283, iar un tezaur monetar format din 380 de monede romane de argint a fost gasit aici, in anul 1780, in timpul unor lucrari de reparatii la o anexa a bisericii, cea mai veche dintre acestea fiind datata chiar din perioada imparatului Nero.
Biserica Evanghelica fortificata din comuna este considerata una dintre cele mai frumoase biserici gotice tarzii din zona Transilvanie si a fost inaltata intre 1480-1486.
Cu un interior foarte bogat in detalii, biserica gazduieste atat concerte de orga cat si slujbe religioase, recapatandu-si rolul de punct central al comunitatii sasesti din zona.
Mosna este faimoasa pentru un soi de varza gustos care se cultiva pe solul bogat din aceasta zona. In fiecare an, in luna octombrie, aici se desfasoara „Festivalul verzei”, o parada a recoltei si un festin culinar cu preparate din aceasta leguma.
Daca vreti sa innoptati intr-un sat din Transilvania si sa traiti o experienta autentica a vietii din aceasta zona, puteti opta pentru fosta casa parohiala din Mosna, care a fost transformata in casa de oaspeti, iar elementele de decor specifice vremurilor apuse si mobilierul vechi contureaza o experienta unica. Mai mult decat atat, fondurile incasate de pe urma serviciilor de cazare din cele cinci camere sunt donate catre restaurarea si conservarea celor doua cetati medievale, Mosna si Pelisor.