10 solutii care va ajuta sa dormiti mai bine in timpul noptilor caniculare, fara a folosi aerul conditionat.
Ultimele veri au devenit din ce in ce mai calduroase in Romania, iar valurile caniculare sunt din ce in ce mai persistente. Acestea provoaca disconfortul termic care poate fi resimtit inclusiv in timpul noptii, cand temperatura minima nu scade sub 20°C, ceea ce poate duce la un somn neodihnitor sau dificultate in a adormi, mai ales in lipsa aerului conditionat.
Temperatura camerei si a corpului afecteaza in mod direct calitatea somnului. In timpul trecerii de la starea de constienta la cea de somn de profund, temperatura corpului scade, in general, cu doua sau chiar trei grade Celsius. Astfel, creierul primeste semnale de la corp, iar unele procese din timpul starii de constienta sunt oprite.
In cazul in care temperatura din camera este prea ridicata si corpului ii este greu sa se raceasca pana la o temperatura optima, creierul devine dezorientat si nu poate percepe cu exactitate starea de constienta sau de adormire. In acest sens, studiile au aratat ca temperatura ambientala ideala pentru somn este intre 16 si 18°C.
Daca disconfortul termic va strica somnul si doriti sa invingeti caldura din timpul noptilor de vara, mai jos va recomandam 10 solutii care sa va asigure un somn odihnitor, chiar si fara aer conditionat.
Incercati sa pastrati dormitorul cat mai racoros in timpul noptii. Pentru a face acest lucru incercati sa tineti geamurile acoperite in timpul zilei pentru a tine razele soarelui departe.
Pentru ca temperatura dormitorului reprezinta principalul factor cand vine vorba despre un somn odihnitor pe timpul verii, este important sa va asigurati ca este cea mai racoroasa camera din locuinta.
Daca locuiti intr-o zona insorita, incercati sa acoperiti ferestrele cu draperii groase care nu permit razelor soarelui sa intre in casa. Acest lucru poate pastra aerul la o temperatura mai joasa. De asemenea, inchideti ferestrele din partea insorita a casei.
Poate fi de ajutor si sa deschideti ferestrele seara, dupa ce soarele a apus, in functie de cat de mult coboara temperaturile, pentru a face curent si pentru a aerisi camerele. De asemenea, puteti plasa vase cu apa rece in fata geamurilor pentru a racori aerul care vine de afara.
In noptile calduroase, folositi asternuturi corespunzatoare. Cele mai bune variante sunt cearceafurile subtiri din bumbac, acestea nu absorb transpiratia si nu retin caldura corpului.
Bumbacul este unul dintre cele mai potrivite materiale pentru vremea calda. Desi in timpul verii existenta tendinta de a inlatura din asternuturi, se recomanda sa pastrati un cearceaf subtire la indemana cu care sa va acoperiti in timpul noptii, indiferent cat de cald este in dormitor. In timpul somnului, temperatura corpului va scadea si din acest motiv uneori va puteti trezi cu senzatia de frig.
O alta solutie este sa purtati pijamale cat mai usoare si mai largi, preferabil din bumbac, acestea pot contribui la reducerea temperaturii corpului. De asemenea, incercati sa tineti mainile si picioarele cat mai departate, pentru a ajuta corpul sa evapore transpiratia.
Evitati dusurile reci inainte de culcare. Puteti face un dus cald in schimb, acesta va poate ajuta sa va reglati temperatura corpului si sa va adaptati la temperatura din camera.
Daca temperatura din dormitor va creeaza o stare de disconfort inainte de culcare, faceti o baie calda. Aceasta mareste fluxul sanguin din piele si va poate ajuta sa reduceti din temperatura corpului. De asemenea, dusurile calde va pot ajuta sa va relaxati si sa va simtiti mai confortabil inainte de somn.
In acelasi timp, compresele de apa rece pot fi de asemenea o solutie la indemana pentru a reduce temporar disconfortul creat de caldura. Puteti folosi si sticle de plastic umplute cu apa rece pe care sa le mentineti pe frunte sau pe brate.
O alta solutie este sa raciti cearceafurile sau pijamalele la frigider. Se recomanda sa le asezati in pungi, sa le sigilati si sa le lasati pentru cateva minute in congelator. Acest truc va poate oferi un plus de confort cand incercati sa adormiti sau sa va relaxati.
Daca aveti un mic ventilator la indemana, il puteti folosi pentru a misca aerul din camera si pentru a evapora transpiratia. Acesta va poate ajuta la reglarea temperaturii corpului.
Pentru a racori aerul cu ajutorul ventilatorului, puteti sa puneti in fata lui un bol cu gheata. Cu ajutorul acestuia puteti sa reduceti temperatura din camera.
O alta solutie este sa evitati bauturile si mancarurile calde inainte de somn. Apa cu gheata poate fi de asemenea o solutie rapida pentru a reduce disconfortul termic.
Hidratati-va cat mai mult cu lichide reci si incercati sa evitati alcoolul, acesta poate favoriza cresterea temperaturii corpului. Pe timpul zilei consumati cat mai multe fructe si legume care contin un aport mare de apa, precum pepenele verde, castravetii si rosiile.