10 spectacole de neratat la FITS. Daca nu ajungeti la Sibiu, le puteti vedea online: Batsheva Dance Company, Kibbutz Contemporary Dance Company, “Visul unei nopti de vara”, “Idiotul” si multe altele.
Anul acesta, Festivalul de Teatru de la Sibiu (FITS) ofera o editie hibrid, cu evenimente atat online, cat si offline, majoritatea spectacolelor online fiind transmise in acelasi interval cu spectacolele fizice din sali. Peste 100 de evenimente vor fi disponibile publicului online, de la spectacole la conferintele dedicate industriei, iar biletele individuale sunt disponibile pe zile aici.
Desi nu mai pot ajunge anul acesta la FITS, Batsheva Dance Company este disponibil publicului prin filmul Batsheva Dance Company Presents: YAG – The Movie by Ohad Naharin, prima productie a companiei de dans adaptata in mod special pentru micul ecran, in perioada 27-28 august 2021.
Yag: The Movie este un show conceput de genialul si legendarul Ohad Naharin special pentru internet, show care a avut trei proiectii online anul trecut in noiembrie. Naharin este si cel care a regizat filmul in colaborare cu directorul de imagine al companei, Roee Shalti. In spectacol sunt 6 dintre dansatorii companiei iar spectacolul a fost descris de Naharin drept “ iubire pentru dans, rafinament, transformarea emotiilor in miscare, autoironie, moarte, pasiune, imaginatie, familie, atingere. Dansatorii dau viata unui continut pe care nu l-am scris niciunde.”
Pentru cei care sunt familiari cu inovatia adusa in dans de Ohad Naharin, va fi foarte interesant de vazut modul in care a ales sa exprime emotia cinematografica a dansului.
Naharin este creator al unor miscari de dans care sunt folosite inclusiv in tratarea unor probleme locomotorii sau mentale de catre pacienti cu nevoi speciale, dansul se numeste GaGa si e practicat atat de civili in workshopuri speciale, cat si de mari dansatori ai lumii. Detalii despre spectacol aici.
Nici Kibbutz Contemporary Dance Company nu va mai fi prezent fizic la Sibiu, la cea de-a XXVIII-a editie a FITS, ci cu un spectacol transmis online, “Nevoia de mangaiere”, disponibil publicului in perioada 24-25 august.
Kibbutz Contemporary Dance Company vine la Sibiu cu unul dintre spectacole lor vedeta, Asylum – Nevoia de Mangaiere, in coregrafia directorului artistic al companiei, Rami Be’er.
Rami Be’er este un fost balerin care in anii 70 a luptat in Razboiul din Liban. Este recunoscut pentru viziunea sa care face ca dansul sa fie foarte accesibil pentru copii si tineri si are cateva spectacole dedicate copiilor faimoase in toata lumea (“The Carnival of the Animals” este cel mai cunoscut).
Spectacolul pe care Kibbutz Contemporary Dance Company il aduce la Sibiu a fost creat in 2014 si este o poveste despre imigrare, nevoia de a avea o identitate nationala si un loc pe care sa-l numesti, la nivel de energie si emotie, acasa. Detalii despre spectacol aici.
Alt spectacol care se poate urmari online este “Visul unei nopti de vara” in regia lui Silviu Purcarete pentru Tokyo Metropolitan Theatre, care se poate urmari online in perioada 21-22 august 2021.
Productia Visul unei nopti de vara” de Shakespeare a fost pusa in scena in 2020 la Tokyo, intr-o adaptare plina de dinamism semnata de Hideki Noda, in viziunea regizorala a lui Silviu Purcarete. Detalii despre spectacol aici.
Publicul FITS 2021 se va putea bucura si de spectacolul „Flacara Noptii” al Companiei Barcelona Flamenco Ballet, care a fost creat de artistii spanioli special pentru Festivalul de la Sibiu si va fi prezentat aici in premiera mondiala.
„Flacara Noptii” este in regia si coregrafia David Gutiérrez, cu: David Gutiérrez, Paula Reyes, Judit Perez, Andrea Amaya, Alba Soto, Claudia Martinell & Estefanía Maiz. Spectacolul de flamenco este unul dintre cele mai asteptate spectacole ale Festivalului International de Teatru de la Sibiu, prezentat in premiera absoluta, concesionat de nenumarate alte festivaluri ale lumii.
Dansatorii reconstruiesc in permanenta atmosfera scenica si creeaza o miscare ori un ritm prin miscari repetitive, pline de forta, dupa care sparg totul prin opriri bruste, doboara ordinea stabilita, apoi o iau de la capat, cu miscari si ritmuri noi. Detalii despre spectacol aici.
Tot in zona de spectacol de dans contemporan recomandam si „OMMA”, propunerea coregrafului Josef Nadj care aduce laolalta opt dansatori din tari precum Mali, Senegal, Coasta de Fildes, Burkina Faso si cele doua republici Congo.
Impreuna, acestia formeaza un corp colectiv in care fiecare isi afirma propria limba, propria identitate, propriul dans, alcatuind o bucla de reactie intre individ si grup, ducandu-ne inevitabil cu gandul spre omul universal. Detalii despre spectacol aici.
Un alt spectacol de dans contemporan care are ca tema capacitatea noastra de a ne privi cinic, de a rade de noi insine si, in special, de a ne analiza obsesia fata de frumusetea externa este “De-a viata”.
In procesul de creatie, coregragul Eyan Dadon a avut ca puncte de inspiratie subiecte si sentimente precum sacrificiul de sine, iubirea, daruirea, lumina, frica, dezamagirea, mandria, identitatea etc.
Eyal Dadon este fondatorul, directorul artistic si coregraful Companiei Sol Dance, care si-a inceput cariera ca dansator si coregraf la Kibbutz Contemporary Dance Company. De-a lungul activitatii sale a castigat numeroase premii de prestigiu. Evenimentul se poate urmari online in 26 august 2021, iar detalii despre spectacol gasiti aici.
“Idiotul” dupa Fyodor Dostoevsky in regia lui Andrey Prikotenko si pus in scena de The “Stary Dom” Theatre, in sezonul rusesc, este unul din spectacolele de neratat.
Magia dostoievskiana are alta insemnatate jucata in productie 100% ruseasca, mai ales ca regia si dramaturgia acestui spectacol ofera o noua perspectiva asupra cunoscutului roman. Astfel, actiunea este plasata nu in trecut, ci in prezent, iar fiecare personaj din aceasta montare sufera de complexul lui Miskin. Personajele Nastasia Filippovna, Ganea, Aglaia, Rogojin, Lizaveta Prokofievna, Terentiev, Ivolghin, chiar si Ptitin intra sub lupa. Cu totii sunt transpusi intr-un soi de poveste politista ce ocupa un spatiu generos in cadrul spectacolului. Detalii despre spectacol aici.
Spectacolul “Orasul cu fete sarace” pus in scena de Radu Afrim pentru Teatrul National din Iasi, premiat anul acesta la UNITER pentru Cea mai buna actrita in rol secundar (Diana Vieru), este disponibil publicului in ultimele zile ale festivalului, 28-29 august 2021.
Desi are la baza nuvelele din volumul de debut al lui Radu Tudoran (Orasul cu fete sarace, 1940), nuvele care vorbesc despre dramele femeilor dintr-o localitate saraca, scenariul spectacolului a fost creat in timpul repetitiilor, regizorul inspirandu-se din povestile si abilitatile actritelor din distributie, unele dintre ele inca studente.
Regizorul Radu Afrim spune ca aceasta montare este o continuare a spectacolelor sale prin care a incercat sa arate actualitatea unor pagini din literatura veche romana – „Inimi cicatrizate” dupa Max Blecher, „Napasta” dupa Caragiale si „Padurea spânzuratilor” dupa Liviu Rebreanu, toate aceste spectacole avand un succes foarte mare la publicul tanar.
In distributie: Ada Lupu, Pusa Darie, Cosmin Maxim, Ionut Cornila, Dumitru Nastrusnicu, Diana Roman, Diana Vieru, Malina Lazar, Ioana Buta, Iuliana Budeanu, Mara Lucaci, Diana Amitroaie, Ioana Aciobanitei, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Florentin Hritcu, Costica Baciu. Detalii despre spectacol aici.
Oana Pellea in 7 personaje din Caragiale, “Nebuni de amor sau magnetismul indubitabil al Domnului Caragiale”, in regia Marianei Camarasan, cu Oana Pellea, Mircea Rusu, Cristina Casian, Florina Gleznea, Richard Bovnoczky si Ionut Grama.
Spectacol disponibil online in mai multe zile si reprezinta un maraton actoricesc exceptional pe care-l puteti vedea gratuit online. Un proiect intre teatru, animatie si film documentar pentru a marca 169 de ani de la nasterea lui Ion Luca Caragiale.
Eseul vizual, un hibrid intre teatru, animatie si film documentar, are ca rama a intalnirii o scrisoare a fiicei lui Caragiale in care aceasta isi descrie tatal asa cum publicul nu l-a cunoscut niciodata. Scrisoarea, in lectura Oanei Pellea, este insotita de fragmente din piesele lui Caragiale in care Oana Pellea devine pe rand Mita Baston, Rica Venturiano, Cetateanu Turmentat, Veta, Chiriac sau Catavencu intr-un maraton actoricesc exceptional. Detalii despre spectacol aici.
O serie de spectacole romanesti sunt disponibile publicului larg, pentru 48 de ore, prin achizitionarea de bilete online. Teatrul Radu Stanca din Sibiu prezinta “Live” (29 august), “Mici crime conjugale” (28 august), “Maternal” (27 august), “Calatoriile lui Guliver” (26 august), “Autobahn” (25 august), “Conferinta iraniana” (24 august), “De cealalta parte a lumii” (23 august), “Orb de mina” (22 august), “Cea mai frumoasa zi” (21 august) si “Tom si Jerry 2.0” (20 august).
Spectacolele invitate din tara care se pot vedea online sunt “Ziua Z” a Teatrului de Stat Constanta, in regia lui Bobi Pricop, cu Marian Adochitei, Theodor Soptelea, Catalina Mihai, Florin Aioane, Andrei Bibire, printre altii, in distributie (24 august), “Orasul cu fete sarace” pus in scena de Radu Afrim pentru Teatrul National din Iasi (28 august), “Nebuni de amor sau magnetismul indubitabil al Domnului Caragiale”, in regia Marianei Camarasan, cu Oana Pellea, Mircea Rusu, Cristina Casian, Florina Gleznea, Richard Bovnoczky si Ionut Grama (spectacol disponibil online in mai multe zile) si “Plugarul si moartea”, in regia lui Silviu Purcarete pentru Teatrul National din Iasi (20 august).
Biletele pentru spectacolele care au loc online, in direct sau inregistrate, costa intre 20 de lei si 75 de lei.
Cei care nu pot fi prezenti la Sibiu pot urmari integral Festivalul International de Teatru de la Sibiu in mediul online, contra unui abonament de 500 lei, care ofera acces la toate spectacolele transmise in direct din salile de spectacole si din restul spatiilor indoor unde au loc reprezentatii cu public, precum si la spectacolele online inregistrate. Abonamentul va fi disponibil pentru achizitionare din data de 22 iulie, odata cu punerea in vânzare a biletelor pentru FITS.
Toate manifestarile programate in spatii deschise sunt oferite gratuit publicului. De asemenea, o serie de spectacole din mediul online vor fi gratuite pentru iubitorii de teatru.