Peste 1000 de lucrari ale lui Van Gogh au fost puse la dispozitie gratuit online de catre muzeele olandeze.
Pe masura ce restrictiile impuse de pandemie si carantina au fost instaurate din nou in cea mai mare parte a Europei, institutiile culturale isi unesc fortele pentru a crea experiente inedite si a oferi acces la activitati de care oamenii sa se poata bucura din linistea casei.
Trei muzee olandeze au creat un consortiu pentru a pune la dispozitie lucrarile unuia dintre cei mai cunoscuti artisti din lume. Este vorba despre RKD – Institutul Olandez pentru Istoria Artei, Muzeul Van Gogh si Muzeul Kroller-Muller dar si de o serie de muzeee private, institute de cercetare si colectionari privati.
Initiativa „Van Gogh Worldwide” prezinta o colectie digitala de peste 1000 de lucrari ale maestrului olandez Vincent Van Gogh.
Dezvoltarea arhivei digitale dedicate lui Van Gogh a inceput in anul 2017 cand Muzeul Van Gogh din Amsterdam a inceput sa posteze o parte din lucrarile artistului in mediul online.
Noua initiativa include aproape jumatate din patrimoniul artistului post-impresionist insotite de comentarii obiective ale specialistilor si curatorilor care l-au studiat in mod special si i-au aprofundat stilul.
Platforma online prezinta 1200 de lucrari din cele aproape 2000 cunoscute din opera lui Van Gogh. In total sunt 900 de lucrari pe hartie si peste 330 de picturi in ulei. Le puteti vedea pe Van Gogh Worldwide aici.
Van Gogh a trait din 1853 pana in 1890 dar majoritatea lucrarilor pentru care este cunoscut au fost finalizate in ultimii doi ani din viata.
Desi este cel mai usor de recunoscuta pentru seria de autoportrete, pentru picturile in ulei „Noapte instelata”, „Floarea soarelui” si „Dormitorul”, Van Gogh a fost foarte prolific in domeniul schitelor si desenelor.
In pofida succesului de care s-a bucurat dupa moarte, Van Gogh si-a trait cea mai mare parte a vietii in depresie clinica si s-a sinucis la varsta de 37 de ani. Arta l-a ajutat sa se exprime si sa exprime o parte din valul de emotii pe care le descria deseori in scrisorile adresate prietenilor sau fratelui sau.
A inceput sa picteze in 1881, in mare parte se ocupa de natura moarta si muncitori de pe camp sau de pe strada. In 1886 s-a mutat in Paris si a intrat in contact cu Paul Gauguin si avantgarda post-Impresionista care i-a transformat stilul de lucru si i-a deschis apetitul pentru culori luminoase si vibrante.
Stilul bine-cunoscut al lui Van Gogh a fost desavarsit in 1888 cand a locuit in Arles, in Sudul Frantei si s-a lasat inspirat de vegetatia locala dar si de lumina calda si spiritul mediteranean.
Mai jos va lasam sa va bucurati de un tur virtual prin cel mai mare muzeu dedicat lui Van Gogh si o experienta inedita prin care lucrarile sale au fost transpuse in sunete.