Skip to content

11 filme memorabile cu tematica LGBT care au schimbat lumea

Luna iunie era rezervata, de obicei, paradelor gay, campaniilor de constientizare a istoriei comunitatii LGBT si militantilor pentru drepturi egale, indiferent de gen sau de orientarea sexuala sau amoroasa. Astfel de miscari au fost mereu importante in ajutorarea unei minoritati persecutate de-a lungul timpului. O parte din evenimente vor fi reluate dupa oprirea pandemiei.

Va prezentam o serie de filme cu tematica LGBT pe care merita sa le vedeti si care joaca un rol important in educarea noastra si in intelegerea unor experiente diferite fata de felul in care suntem obisnuiti sa vedem conceptul de „normalitate”.

Povestile de mai jos creeaza empatie si functioneaza ca o punte de legatura intre puncte de vedere diferite. O parte dintre ele au influentat schimbarea unor legi, au schimbat milioane de pareri si au promovat toleranta si ideea de a incerca sa ii intelegem pe ceilalti, fiind uniti prin latura umana pe care o avem in comun.

Fiecare dintre noi s-a regasit la un moment dat intr-un context in care felul de a fi nu a fost popular sau acceptat de alti oameni. In filmele de mai jos veti gasi si exemplele unor oameni care au transformat orientarea sexuala in mandrie, in sarbatoare si au creat comunitati care au schimbat lumea, fiind unite de marginalizare.

Maurice, din 1987 in regia lui James Ivory este un portret poetic a relatiei dintre doi tineri gentlemeni din societatea britanica conservatoare.

Avand la baza cartea lui EM Forster scrisa in 1913 si publicata in 1971, filmul „Maurice” spune povestea de dragoste a doi studenti la Cambridge care provin din clase sociale diferite: Maurice jucat de James Wilby si Clive interpretat de Hugh Grant.

Filmul este o radiografie a relatiilor interzise dintre barbati in perioada Edwardiana. Lupta interioara si curajul unui barbat de a-si accepta sexualitatea si a-si exprima sentimentele fata de un alt barbat este o tema recurenta prezenta in numeroase scenarii de la Hollywood sau din filme independente cu tematica LGBT.

„Maurice” a castigat 3 premii la Festivalul de la Venetia si a primit o nominalizare la Oscar pentru Cele mai bune costume.

„Paris is Burning” din 1990 prezinta esenta culturii LGBT din New York-ul anilor ’80 care a inspirat numeroase emisiuni TV, filme si seriale si a pornit miscari artistice.

Subiectul documentarului „Paris is Burning” este cultura „balurilor” si a „caselor”, un fenomen fascinant, specific New York-ului care a creat cultura vogue-ingului si a popularizat arta travestiului.

La finalul anilor ’80, comunitatea LGBT din New York era organizata in „case” in care cate un barbat sau o femeie transexuala cunoscuta pentru arta travestiului devenea figura matriarhala pentru un grup de tineri adunati de pe strada si din cluburi, tineri renegati si alungati de acasa de parintii lor. Barbatul sau femeia isi lua un prenume si un nume de scena care devenea noul numele de familie al fiecarui membru si devenea „Mama” casei respective si avea grija de „familia” alaturi de care concura in balurile desfasurate in cluburile din Harlem. Fiecare seara era un concurs cu diferite categorii legate de vestimentatie si atitudine. Fiecare „casa” isi crea propriile tinute din haine adunate de pe strada sau din magazine second-hand si producea o prezentare impresionanta prin defilare, dans si spectacol de scena. Pentru fiecare categorie exista un castigator iar casele erau premiate cu trofee la finalul sezonului.

Documentarul regizat de Jennie Livingston este un exemplu al puterii de exprimare personala chiar si intr-un context in care societatea te marginalizeaza.

My Own Private Idaho din 1991 regizat de Gus Van Sant este bazat pe piesele de teatru scrise de Shakespeare despre Henry al IV-lea si al V-lea.

Dupa o serie de aparitii in comedii si seriale, „My own private Idaho” l-a propulsat pe Keanu Reeves in randul actorilor seriosi de la Hollywood. 

Alaturi de regretatul River Phoenix care joaca rolul unui hustler confuz care isi cauta familia, Reeves interpreteaza rolul lui Scott Favor, fiul primarului din Portland care se prostitueaza din lipsa de ocupatie. Scott porneste alaturi de Mike Waters, jucat de Phoenix, in cautarea mamei lui prin SUA si Italia iar aventura lor este la fel de neclara precum episoadele de narcolepsie de care sufera Waters.

Filmul spune povestea maturizarii a doi adolescenti uniti de problemele personale. Avand in rolurile principale doi actori bine cotati la Hollywood, „My Own Private Idaho” a deschis usi pentru actorii heterosexuali care au indraznit sa joace roluri LGBT, un lucru destul de rar in anii ’90.

Priscilla, Regina Desertului din 1994 este o poveste plina de peripetii a unui grup de travestiti care pleaca in turneu prin Australia.

Regizat de Stephan Elliott „Priscilla, Regina Desertului” a devenit un film cult care exploreaza lumea cu pene, farduri, tocuri si paiete a travestiului, latura colorata, vesela si teatrala a comunitatii LGBT. Filmul vine ca o evadare intr-o lume extravaganta, deseori inteleasa gresit si prezinta latura umana si problemele cu care se confrunta un transexual si doi barbati excentrici, pasionati de arta spectacolului si a transformarilor.

Gandit ca o comedie, filmul a avut un rol important in educarea publicului in legatura cu diferentele dintre travesti care este arta transformarii intr-o femeie si transsexualism care este identificarea cu genul opus fata de cel cu care ai fost nascut. 

„Priscilla” a castigat premiul Oscar pentru costume si doua trofee BAFTA si a devenit reprezentativ pentru cinematografia australiana din anii ’90. 

Mai jos vei gasi trailerul filmului si alte costume spectaculoase care au castigat Oscarul de-a lungul timpului:

Bent din 1997, regizat de Sean Mathias, spune povestea persecutiei barbatilor gay in Germania Nazista.

In Germania Nazista a anilor ’30, doi barbati gay, Rudy (Brian Webber) si Max (Clive Owen) sunt arestati de Gestapo in „Noaptea Cutitelor Lungi” cand Hitler a ordonat asasinarea intregului esalon conducator al armatei. Dupa ce au fost prinsi cu amantul lor nazist, jucat de Nikolaj Coster-Waldau, cei doi sunt trimisi cu trenul spre lagarul de concentrare de la Dachau. Drumul se dovedeste a fi un calvar si arata o parte din persecutia prin care a trecut comunitatea LGBT de-a lungul a mii de ani.

Scenariul este bazat pe piesa de teatru cu acelasi nume scrisa de Martin Sherman iar distributia ii include pe Ian McKellen in rolul lui Freddie, unchiul lui Max, Mick Jagger in rolul travestitului Greta, Jude Law ca Stormtrooper, Rachel Weisz ca o prostituata si Lothaire Bluteau in rolul lui Horst.

Marginalizarea si persecutia comunitatii LGBT sunt rareori mentionate in presa sau in filmele de Hollywood. Succesul Bent (a castigat trofeul Tinerilor la Cannes si a devenit un film cult) este o reamintire atat a cruzimii dar si a progresului pe care societatea europeana le-a traversat in ultimii 100 de ani.

Succesul Brokeback Mountain din 2005, in regia lui Ang Lee a ajutat la schimbarea perceptiei despre barbatii gay si a influentat adoptarea legilor americane legate de discriminare si legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

Cu incasari de 178 de milioane de dolari, Brokeback Mountain ramane cel mai de succes film cu tematica LGBT din istoria Hollywood-ului. 

Povestea de dragoste dintre cei doi cowboy jucati de Jake Gyllenhall si Heath Ledger exploreaza fragilitatea unei relatii interzise in America anilor ’60. 

Cea mai faimoasa replica din film „I wish I knew how to quit you” – „Mi-as dori sa stiu cum pot sa renunt la tine” a devenit definitorie pentru lupta interioara simtita de barbatii care nu reusesc, din cauza contextului social sau religios, sa isi accepte orientarea sexuala si amoroasa. 

Filmul a primit 8 nominalizari la Oscar si a creat controverse uriase cand a pierdut trofeul pentru „Cel mai bun film” in fata lui „Crash”. Atitudinea discriminatorie a presei conservatoare din SUA a influentat decizia Academiei Americane de Film. Cu toate acestea, a scris istorie castigand 3 trofee Oscar, 4 BAFTA si 4 Globuri de Aur.

Milk din 2008, in regia lui Gus Van Sant spune povestea primului barbat gay ales intr-o pozitie publica in SUA in anii ’70.

„Milk” este filmul biografic despre Harvey Milk care descrie un moment istoric in istoria comunitatii LGBT: primul politician gay ales intr-o functie publica. Actiunea se desfasoara in 1972 in Cartierul Castro din San Francisco. 

Scenariul scris de Duncan Lance Black urmareste dorinta lui Milk de a transforma Castro intr-un mecca al comunitatii LGBT printr-o revolutie politica, sociala, economica si culturala.

Jucat de Sean Penn care a castigat Oscarul pentru prestatia incredibila din rolul principal, povestea lui Harvey Milk este inspirationala prin schimbarea fundamentala a idee de lupta pentru drepturile umane. Milk a devenit un erou pentru americani, mai ales dupa ce a fost ucis din cauza orientarii sexuale in 1978.

„A single man” din 2009, in regia lui Tom Ford este considerat cel mai sofisticat eseu vizual cu tematica LGBT.

Filmul a marcat debutul regizoral al designerului Tom Ford care a gasit un punct de vedere splendid al viziunii sale artistice pe care a transpus-o in cinematografie. 

Bazat pe cartea scrisa de Christopher Isherwood, scenariul „A Single Man” spune povestea lui George Falconer, un profesor de Engleza din Los Angeles, si urmareste o serie de evenimente care se intampla pe parcursul unei zile. In urma pierderii partenerului de viata, George incearca sa decida daca exista vreun viitor pentru el si daca viata merita traita in continuare.

Personajul principal a fost jucat de Colin Firth care a avut o prestatie foarte apreciata si care i-a relansat cariera. Distributia a fost completata de Julianne Moore, Matthew Goode, Nicholas Hoult si Ginnifer Goodwin care au completat editorialul de moda emotionant al lui Tom Ford.

Carol din 2015, in regia lui Todd Haynes urmareste doua femei care se indragostesc in New York-ul anilor ’50.

Creat dupa un scenariu adaptat dupa cartea „Pretul sarii” scrisa de Patricia Highsmith, filmul „Carol” spune povestea a doua femei din clase sociale diferite care se indragostesc in anii ’50 cand relatiile sexuale si amoroase dintre doua femei erau ilegale.

A fost nominalizat pentru 5 Globuri de Aur, 6 Oscaruri si 9 trofee BAFTA insa nu a castigat niciunul din aceste trofee si a creat controverse prin omisiunea din categoriile pentru „Cel mai bun film” si „Cel mai bun regizor”. Au aparut acuzatii legate de discriminare impotriva filmelor cu femei in roluri principale si a povestilor cu tematica LGBT.

In film, Carol este o femeie instarita din inalta societate a Manhattanului, jucata de Cate Blanchett care se indragosteste de Therese, o vanzatoare dintr-un magazin de lux, jucata de Rooney Mara. 

Carol isi face curaj sa isi paraseasca sotul in timp ce acesta o santajeaza ca o va denigra in toate cercurile sociale prin expunerea relatiilor amoroase pe care le are cu Therese si cu prietena cea mai buna, Abby, jucata de Sarah Paulson. Carol risca sa piarda custodia copiilor din cauza orientarii sexuale ilegale.

Pe langa prestatiile actoricesti si scenariul exceptional, costumele din film create de Sandy Powell au primit o multime de reactii pozitive.

Call me by your name, din 2017, a creat o poveste atat de frumoasa incat l-a transformat pe Timothee Chalamet intr-un superstar si i-a lansat cariera in Hollywood cu o nominalizare la Oscar.

Bazat pe scenariul adaptat dupa romanul lui Andre Aciman cu acelasi nume, „Call me by your name” a fost regizat de Luca Guadagnino si descrie o poveste de dragoste de o vara din Italia anului 1983. 

Stilul cinematografic nostalgic specific festivalurilor europeene a construit o poezie in jurul lui Elio, jucat de Timothee Chalament si doctorandul stagiar Oliver, jucat de Armie Hammer. Mai mult de jumatate din film exploreaza tatonarea celor doi si frica de a se apropia unul de altul. Treptat, legatura lor lor se transforma intr-o idila de o vara descrisa prin imagini superbe care au atras publicul tanar in cinematografe.

Momentul care a captat atentia cinefililor a fost discursul pe care tatal lui Elio, jucat de Michael Stuhlbarg, l-a avut in momentul in care a aflat ca fiul lui este gay. 

Filmul a castigat peste 100 de premii, inclusiv un Oscar si un BAFTA.

„Boy Erased” din 2018, in regia lui Joel Edgerton arata cat de departe sunt in stare sa mearga oamenii pentru a-i schimba pe ceilalti in conceptul lor de „normalitate”.

Inspirat din faptele reale descrise de Garrard Conley in cartea autobiografica „Boy Erased: Jurnalul”, filmul il prezinta pe Jared, judecat de Lucas Hedges, fiul gay al unui pastor american care este fortat de parintii lui sa intre intr-un program de conversie sexuala. 

Filmul prezinta o realitate dura a vremurilor in care traim prin centrele de conversie emotionala si sexuala care aplica tehnici brutale de terapii prin electrosocuri si bai cu gheata prin care incearca sa aduca oamenii la heterosexualitate.

„Boy Erased” este povestea unor parinti, jucat de Russell Crowe si Nicole Kidman care nu pot accepta orientarea sexuala si amoroasa a fiului lor si sunt dispusi sa faca orice pentru a-l schimba. Centrul de reeducare in care l-au inscris pe Jared ii invata pe tineri sa nu atinga vreun barbat vreodata, sa urasca alti barbati, inclusiv proprii parinti si ii manipuleaza emotional pana ajung in pragul sinuciderii.

Citește în continuare