Skip to content

Scoala de vara: 12 documentare de vazut online despre Brancusi, Picasso, Francis Bacon, Caravaggio, Dali, Rembrandt si alti mari artisti.

Pentru zilele de vacanta va recomandam o serie de 12 documentare despre vietile si operele celor mai mari artisti din istorie. Filmele care sunt disponibile gratuit va vor deschide portile in universurile lui Brancusi, Picasso, Francis Bacon, Dali, Caravaggio, Rembrandt, Claude Monet, Andy Warhol, Van Gogh, Velazquez, Raphael si J.M.W. Turner. 

Detaliul care ii leaga pe toti acesti artisti este conexiunea evidenta dintre locurile in care au copilarit si lucrarile create mai tarziu in viata. 

Documentarul realizat de TVR si Televiziunea Franceza despre Constantin Brancusi pune in context cele mai cunoscute opere ale artistului.

Intitulat „Brancusi sau scoala de a privi”, documentarul TVR dezvaluie legatura dintre creatiile lui Brancusi si copilaria artistului nascut in satul Hobita de langa Targu Jiu.

Filmul urmareste cronologic opera lui Brancusi de la ramele create la Scoala de Ucenicie din Craiova, la sculpturile grecesti din perioada de studiu la Arte Frumoase in Bucuresti si descoperirea limbajului personal in atelierul din Paris, prin „Pestele”. 

„Scoala de a privi” este redata prin contextul oferit fiecarei lucrari cunoscute, de la numeroasele versiuni ale „Sarutului” pana la „Coloana Infinitului” inspirata de stalpii din curtea casei parintesti. Acestea pun intr-o lumina familiara opera lui Brancusi iar filmarile ii aduc un tribut artistic prin secvente si jocuri de lumini dramatice.

Pe Amazon Prime Video puteti viziona documentarul  „On the Wings of Brancusi„. 

A fost lansat in 2018 si include comentariile lui Roy Lichtenstein, Donald Judd, Dan Flavin si Isamu Noguchi.

Inregistrarile au inceput in 1995 cand a avut loc retrospectiva Brancusi de la Philadelphia Museum of Art, filmarile au fost realizate la initiativa muzeului. 

Mai jos gasiti povestea prieteniei dintre Brancusi si Marcel Duchamp, unul dintre cei mai influenti pictori cubisti.

Povestea lucrarilor lui Picasso, spusa de mostenitorii si apropiatii sai in „Magic, Sex & Death”.

„Pablo Picasso – Magic, Sex & Death” a fost o serie de trei episoade difuzate pe Channel 4 in Marea Britanie. Documentarul lansat in 2011 a fost produs si povestit de prietenul si biograful lui Picasso, istoricul de arta John Richardson.

Documentarul include povesti spuse de mostenitorii geniului spaniol: Paloma Picasso, Bernard-Ruiz Picasso, Claude Picasso dar si de Francoise Gilot si Sylvette David, doua dintre amantele-muze ale artistului.

Il puteti urmari mai jos, incepand cu primul episod la minutul 49:05 si al treilea episod de la minutul 00:00.

Dintre numeroasele documentare despre opera lui Picasso, cel mai cunoscut este „Misterul lui Picasso” din 1956. Artistul s-a lasat filmat in timpul in care a pictat 20 de lucrari care au fost distruse imediat dupa aceea. Astfel, documentarul este singura marturie a operelor.

Filmul-documentar regizat de Henri-Georges Clouzot a castigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Cannes in 1956. Poate fi vazut pe Amazon Prime.

Una dintre cele mai fascinante expozitii cu operele lui Picasso a fost deschisa in luna ianuarie in Londra.

Viata si opera celui mai controversat pictor britanic, Francis Bacon, au fost explicate de prietenii sai in documentarul „A brush with violence”.

Documentarul BBC din 2017 il catalogheaza pe Francis Bacon ca fiind „cel mai galagios, obraznic, betiv dar si cel mai cautat artist britanic al secolului al XX-lea”. 

Bacon s-a autointitulat „Stapan al Dezordinii” si „Transmitator al Violentei Artistice”. Si-a creat o imagine de barbat razvratit, agresiv care s-ar fi potrivit perfect cu lucrarile sale.

Filmul care acopera viata lui Francis Bacon din anii ’60 pana la moartea lui din 1992 dezvaluie personalitatea misterioasa si complexa a faimosului artist britanic care a revolutionat arta de dupa al Doilea Razboi Mondial. 

Documentarul leaga anxietatea si disconfortul resimtite in lucrarile lui Bacon cu violenta stilului artistic si viata personala iesita din comun a unui om cu o imaginatie extraordinara.

Dupa moartea sa, Bacon a devenit unul dintre cei mai bine vanduti artisti din lume cu doua lucrari vandute cu peste 70 de milioane de dolari, „Portrait of George Dyer Talking” si „Three Studies for a Portrait of John Edwards”, si alte doua cumparate pentru peste 100 de milioane de dolari: „Triptych”-ul din 1976 si „Three Studies of Lucian Freud” din 1969.

Biograful care insoteste cu povestile sale documentarul despre Salvador Dali a cautat sa descopere fricile, temerile si cele mai neplacute parti ale faimosului artist.

Prin personalitatea excentrica, aparitiile socante si declaratiile care se contraziceau de la un interviu la altul, Salvador Dali a fost cel mai controversat popstar din lumea artei. Subiectele, culorile si temele folosite in lucrarile sale au adus curentul suprarealist in mainstream si au ajutat artisti precum Victor Brauner sa fie mult mai bine vanduti.

Biograful Ian Gibson a lansat in 1997 documentarul „The Fame and Shame of Salvador Dali”. A plecat de la premiza ca lumea ii stie deja realizarile si lucrarile spectaculoase si a incercat sa descopere partile mai putin placute care il umanizeaza pe Dali si explica aparenta exteriorizare a personajelor din tablouri. 

Documentarul vorbeste despre exhibitionism, despre frica de propria sexualitate, despre timiditate si despre impostura de a poza intr-un geniu pana cand lumea a ajuns sa il creada. Punctul culminant il reprezinta imaginile cu Dali din ultimele luni de viata, pe patul de spital de unde oferea interviuri.

partea 1:

https://www.youtube.com/watch?v=GCitwgX8z34

partea 2:

https://www.youtube.com/watch?v=AwjuW9D8HT8

Documentarul despre Caravaggio lansat in 1976 este cel mai elegant portret al artistului realizat vreodata.

Robert Hughes, unul dintre cei mai aclamati critici de arta din lume, a creat un portret complet al lui Caravaggio pe care l-a descris ca fiind un stereotip al geniului neinteles: „nepopular in timpul vietii, popular dupa moarte”.

Documentarul il dezvaluie pe Caravaggio ca un maestru al umbrelor, un artist rebel, agresiv, invaluit in mister care a revolutionat perioada Barocului prin ilustrarea realismului emotiilor umane. Stilul sau i-a inspirat si i-a format pe Rubens, Rembrandt si Bernini.

La fel ca in documentarul despre Bacon, filmul biografic dedicat lui Caravaggio creeaza conexiunea dintre viata personala zbuciumata a artistului si angoasele regasite constant in tablourile sale, devenite semnatura. 

Documentarul despre Rembrandt dezvaluie secretele tehnicii de geniu care a revolutionat portretistica.

Rembrandt van Rijn este considerat unul dintre cei mai importanti pictori din istorie. Documentarul de mai jos dezvaluie tehnica prin care a reinventat portretul, folosind jocul de lumini si umbre pentru a ilustra chipul uman intr-un mod cat mai realist. 

Maestrul olandez a lansat o intreaga scoala de ucenicie iar majoritatea lucrarilor create de studentii sai erau vandute si purtau semnatura Rembrandt. 

Documentarul abordeaza diferentele dintre tablourile ucenicilor si cele ale maestrului si gaseste un raspuns la intrebarea: cum deosebesti un tablou original al lui Rembrandt de eventuale falsuri?

https://www.youtube.com/watch?v=HV5nwTFpgNY

Pentru contextul vietii personale a lui Rembrandt si felul in care i-a influentat creatia de la personajele fata de care avea o afinitate pana la culorile si nuantele preferate, aveti un alt documentar mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=USyAPRHZUEo

Mai jos veti gasi o colectie cu 546 de tablouri pictate de Rembrandt si de ucenicii sai. 

Unul dintre singurele documentare ale canalului tv „Arte” disponibile gratuit este „Capturing a Moment” despre Claude Monet.

Claude Monet a devenit, in mod neintentionat, parintele Impresionismului francez. Scriitorul Louis Leroy s-a folosit de numele tabloului „Impression, solei levant” expus de Monet in 1874 pentru a satiriza nou val de artisti francezi independenti. Articolul care ii mentiona pe „impresionisti” a fost publicat in ziarul Le Charivari, sintagma a ramas lipita ca o eticheta pe care acestia au purtat-o cu mandrie. 

Documentarul „Capturing a Moment” regizat de Mathias Frick si lansat in 2019 porneste de la incercarea unui fotograf de a demonstra calitatea topografica a picturilor lui Monet. Continua cu adversiunea de care s-au lovit pictorii impresionisti in lumea artistica franceza. Limbajul lor era revolutionar si a fost respins constant de public si de criticii de arta. 

Curajul lui Monet in fata elitelor pariziene a schimbat lumea artei. Puteti viziona mai jos:

Documentarul cu Andy Warhol spune o poveste contrastanta: un artist extrem de timid si introvert care a devenit centrul atentiei si a personificat conceptul de „faima”.

„Andy Warhol: A Documentary Film” descrie transformarea unui tanar cu o multime de frici si nesigurante intr-un superstar pop-art care a reinventat sistemul de la Hollywood si toate reclamele pe care le vedem in online, pe strazi sau la televizor.

Povestea lui Warhol este definitia visului american: s-a nascut intr-un cartier muncitoresc din Pittsburgh, intr-o familie de imigranti polonezi. A devenit unul dintre cei mai faimosi americani ai anilor ’70 si a prezis ca toti vom fi faimosi pentru 15 minute in viitor, o idee care defineste conceptul de social media si dorinta generatiei actuale de a dobandi faima online.

Prietenii ii spuneau Drella, un mix din „Dracula” si „Cinderella”, un simbol al personalitatii sale complexe si al dualitatii pe care o ascundea foarte bine. O parte dintre cei care l-au cunoscut au contribuit la documentarul de mai jos:

Partea 1:

Partea 2:

Desi este neinteleasa de multi, arta lui Jeff Koons creeaza fascinatie si interes de peste 40 de ani. Documentarul „Diary of a seducer, imagine…” ii da voie artistului sa-si explice lucrarile vandute cu zeci de milioane de dolari.

Documentarul despre Jeff Koons a fost filmat de BBC in 2014 si 2015 cand retrospectiva operelor sale a fost expusa la Whitney Museum in New York, la Centrul Pompidou din Paris si la Guggenheim in Bilbao. Include aproximativ 150 de lucrari, inclusiv faimosul „gazing ball” care a fascinat lumea intreaga, de la Lady Gaga pana la castigatorul premiului Nobel pentru Neurologe, Eric Kandel.

Koons vorbeste deseori despre imperfectiunea umana ca o conditie care trebuie acceptata. Si pentru a ilustra acest concept, creeaza suprafete aparent perfect rotunde din materiale stralucitoare care au mici defecte si deformeaza reflexiile.

Mai jos gasiti documentarul „Jeff Koons: Diary of a seducer, imagine… „.

Documentarul despre Van Gogh este o calatorie prin locurile care l-au inspirat pe maestrul olandez.

„Viata de tablou a lui Van Gogh” este numele documentarului care incepe in subsolul muzeului din Mons unde este depozitata prima lucrare profesionala a artistului si se termina in Auvers sur Oise unde pictorul a fost inmormantat.

Filmul urmareste traseul cronologic al vietii lui Van Gogh in cautarea locurilor si a povestilor care au inspirat cele mai memorabile tablouri.

Documentarul despre Velazquez porneste de la cel mai dezbatut tablou baroc din istorie: Las Meninas.

Fiind realizat de National Portrait Gallery din Londra, documentarul despre Diego Velazquez spune povestea unui artist rasfatat la Curtea Regala a Spaniei pentru cea mai mare parte a vietii sale.

Dupa casatoria cu fiica unui nobil spaniol, Velazquez a primit ajutor din partea noii familii pentru a deveni pictorul Regelui Philip al IV-lea. 

Velazquez a ramas in slujba Casei Regale pana la finalul vietii. A fost incurajat sa calatoreasca pentru a-si documenta si perfectiona stilul inspirat de maestrii italieni. A continuat sa fie singurul pictor care a realizat portretele Regelui si a primit constant distinctii regale, ocupandu-se inclusiv de garderoba monarhului spaniol.

Alte doua documentare produse de BBC sunt dedicate pictorului J.M.W.Turner si geniului renascentist Raphael.

Documentarul dedicat vietii si carierei lui J.M.W. Turner:

Pentru cariera lui Raphael, BBC a creat un documentar dramatizat care incearca sa refaca povestea vietii pictorului italian in stilul britanic, cu mult sarcasm:

https://www.youtube.com/watch?v=tRGLL6S76qI

Citește în continuare