Skip to content

14 povesti pentru copii despre magia Craciunului scrise de autori romani. Regina Maria, Ioana Chicet Macoveiciuc, Adina Rosetti, Alec Blenche si Cristina Andone prezinta altfel de povesti

Cititul este o activitate care ajuta copiii sa calatoreasca in lumi imaginare, alaturi de personaje minunate, care de cele mai multe ori, ofera foarte multe invataturi. Mai mult, acest proces ajuta la invatare, creierul copiilor dezvoltandu-se in proportie de 90% in primii cinci ani de viata.

Beneficiile cititului cu voce tare includ facilitarea dezvoltarii cognitive, socio-emotionale si dezvoltarii limbajului, iar pe langa aceste lucruri, timpul petrecut citindu-i copilului intareste relatia cu acesta, indiferent daca va este ruda sau doar apropiat.

Daca va doriti sa faceti cadou micutilor din viata dumneavoastra povesti romanesti cu tematica de iarna si magia Craciunului, urban.ro a pregatit o lista cu cei mai cunoscuti autori romani contemporani care au creat astfel de povesti.

„O poveste de Craciun”, scrisa de Regina Maria si ilustrata de Raluca Tudor, este un gram de emotie pentru cititorii cei mici, dar si pentru cei mari.

Regina cunostea foarte bine satul romanesc, ii iubea pe tarani si in plus, stia sa depene povesti cu un farmec inconfundabil. Asta se vede si din povestea de fata, ce nu poate decat sa ne inaripeze sufletele, pregatindu-le pentru intalnirea cu pruncul Iisus. Cartea a aparut la Editura Neverland si poate fi comandata de aici.

Editura Univers are in colectie o serie de autori romani care au scris povesti dedicate sarbatorilor de iarna, printre care Alec Blenche, Bianca Partenie sau Victoria Patrascu.

„Zapardul si alte povesti albe” scrisa de Alec Blenche si ilustrata de Karda Zenko este mai mult decat un volum de povesti de iarna: este o stare de spirit, sentimentul de acasa, amintirea sobei calde din casa bunicii, a mirosului placintei cu mere si a linistii noptilor cu zapada. Cartea ofera povesti fantastice, dar si realiste, creaturi magice, dar si personaje obisnuite.

Autoarea Bianca Partenie a creat o poveste a micutului Timothy, care a mesterit o capcana si l-a prins pe Mos Craciun. In volumul „Tot ce nu stiai despre Mos Craciun”, ilustrat tot de Karda Zenko, copiii vor afla cum se strecoara Mos Craciun pe nevazute si pe neauzite in casele oamenilor, dar si cum zboara sania trasa de reni prin aer.

Victoria Patrascu are mai multe povesti de Craciun, printre care „Scrisori din Laponia” si „Cum a salvat Talpici Craciunul”, ambele carti fiind ilustrate de Karda Zenko. Intreaga colectie de Craciun a editurii Univers este disponibila aici.

Seria Ioanei Chicet Macoveiciuc cu Ema si Eric are si varianta de Craciun, volumele fiind „Craciunul perfect al Emei”, „CuMINTE de Craciun”, iar o alta poveste este si „Mami si Tati se poarta ciudat de Craciun”.

Povestile sale sunt induiosatoare, pline de suspans si umor, despre copii cuminti (adica despre toti copiii), despre fapte bune si despre magia Craciunului, personajele fiind in diferite aventuri. Detalii aici.

Domnisoara Poimaine, personajul creat de scriitoarea Adina Rosetti, se intoarce in versiunea dedicata Craciunului, „Craciunul Domnisoarei Poimaine”.

Daca va intrebati ce nazdravanii mai pune la cale Domnisoara Poimaine, aflati ca e tare ocupata sa-i scrie o scrisoare lui Mos Craciun. Lista cuprinde cadouri ca un aparat de captat clipa, o clepsidra cu nisip magic, o masinarie de dat timpul inainte si-napoi si o cutie magica, plina cu cadouri, care sa nu se termine niciodata. Cartea este ilustrata de Cristiana Radu si publicata la editura Vlad si cartea cu Genius. Detalii aici.

Autoarea Cristina Andone are o serie de povesti dedicate atmosferei de sarbatori, printre care „Poveste muzicala de Craciun” si „Ceaikovski si dansul notelor de argint”, dar si aventurile pisicii din seria „Dar Motan”, care are doua volume dedicate si Craciunului.

In „Poveste muzicala de Craciun”, Cristina Andone reinvie magia povestilor de Crciun cu „Uvertura fulgilor curiosi”, „Cand vine Mosul?” si „Dimineata de Craciun”.

Colectia reprezinta o serie de povesti pentru copii ale caror personaje principale sunt cei mai mari compozitori ai lumii unde spiridusii Vivaldi, Mozart, Beethoven, Bach si altii de statura asemanatoare se reunesc de Craciun in jurul bradului, intr-o aventura neasemuit de festiva.

Dupa cum ii sugereaza si numele, „Ceaikovski si dansul notelor de argint” familiarizeaza copiii cu lucrarile lui Ceaikovski, in special cu tema „Spargatorul de nuci”, povestea fantastica care aduce magia Craciunului inclusiv pe marile scene ale lumii, ca spectacol de balet. Cartile sunt ilustrate de Thea Olteanu, Adriana Gheorghe si Sebastian Oprita, si au aparut la editura Nemi. Detalii aici.

„Dar Motan” este seria care aduce in prim-plan un motan simpatic, negru, norocos si sofisticat, pe nume Dar. Acesta e un motan de librarie, iar alaturi de prietenul si stapanul sau, Toto, dar si de alte pisicute, se aventureaza sa cunoasca tot ce are lumea sa ii ofere.

Cu volumul „Dar motan greseste”, cu ilustratii semnate de Emi Balint, cartea aduce in prim-plan spiritul Craciunului. Cei mici vor invata despre greseli, dar si despre prietenie, familie si despre cum poti repara lucrurile, daca iti doresti cu adevarat. Din serie face parte si „Dar motan daruieste”, in care motanul se intreaba care sunt cele mai frumoase daruri de Craciun. Detalii aici.

„O iarna de povesti”, semnata de Cristina Donovici si Alex Donovici, invita copiii sa descopere in aceasta lume personaje dintre cele mai deosebite: fulgi de nea care viseaza sa se topeasca in palma unui copil, ingeri salvati din zapada de fetite, copii plecati in cautarea lui Mos Nicolae, elfi care ne daruiesc Craciunul.

Cartea a aparut la editura Curtea Veche, unde cei doi autori au o colectie dedicata, denumita Povestile Cristinei, pe care o puteti descoperi aici.

Citește în continuare