2024 – anul in care ne-am despartit de Nicu Covaci, Gabriel Cotabita, Mircea Diaconu, Constantin Cojocaru, Costel Constantin, Ileana Stana Ionescu si sotul sau – Andrei.
Regizorul timisorean Ion-Ardeal Ieremia a murit in ianuarie la varsta de 58 de ani.
Regizorul Dinu Cernescu a incetat din viata tot in ianuarie la varsta de 88 de ani. A lucrat la Teatrul Nottara, a fost regizor artistic la Televiziunea Romana, iar in perioada 1994 1995 a ocupat functia de director artistic al Teatrului National din Bucuresti.
Scriitorul Dinu Sararu a incetat din viata murit la varsta de 92 de ani. Dramaturg, eseist, publicist, romancier, Dinu Sararu a lucrat la RRA, Teatru Mic si Teatrul National din Bucuresti. A fost directorul Teatrului Mic din Bucuresti intre anii 1977 si 1990 si a facut parte din Comitetul Central al P.C.R.
Coregrafa Adina Cezar a murit la varsta de 82 de ani. Fondatoare a companiei de dans Contemp, Adina Cezar a lucrat cu Liviu Ciulei, Catalina Buzoianu, Cornel Todea, Silviu Purcarete, Lucian Sabados, Iulian Mihu si a predat ca profesor invitat la scoli de dans din toata lumea.
Cantaretul nevazator George Nicolescu a murit la varsta de 74 de ani. In 1981, a debutat in Cenaclul Flacara unde a lansat „Foaie verde, spic de paine”, „Ordinea de zi”, „Eternitate”.
Actorul Constantin Cojocaru, care a lucrat la Teatrul Odeon inca din 1975, a murit la varsta de 78 de ani. Intre ultimele roluri s-au aflat cele din „Gaitele” de Al. Kiritescu, „joi.megaJoy” de Katalin Thuroczy si „Jurnalul lui Robinson Crusoe” dupa Gellu Naum.
Actorul Costel Constantin a incetat din viata la varsta de 81 de ani in luasna mai a acestui an. Costel Constantin a jucat in zeci de piese, printre care se numara „Saptamana patimilor” de Paul Anghel, „Regele Lear” de William Shakespeare, „Napasta”, „O scrisoare pierduta” de I.L. Caragiale, „Alexandru Lapusneanu” de Virgil Stoenescu, „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, „Apus de soare” de Barbu Stefanescu Delavrancea, „Steaua fara nume” de Mihail Sebastian, „Crima pentru pamant” dupa Dinu Sararu, „Sambata, duminica, luni” de Eduardo De Filippo, „Sinucigasul” de Nikolai Erdman.
Actrita Ileana Stana Ionescu a incetat din viata in luna iunie la varsta de 87 de ani pentru ca, la doar cateva lui distanta, sa moara si sotul sau actorul Andrei Ionescu.
In august a murit Nicu Covaci. Avea 77 de ani, avusese un accident cerebral si o operatie complicata pe creier. Fondatorul Phoenix a lasat mostenire o istorie a muzicii rock in Romania.
Regizorul si traducatorul Bogdan Budes, director al Teatrului de Arta Bucuresti, a murit la varsta de 52 de ani, tot in luna august.
Gabriela Melinescu, una dintre cele mai cunoscute si apreciate scriitoare din Romania, stabilita in Suedia din anul 1975, a murit la varsta de 82 de ani. Poeta, prozatoare, traducatoare si graficiana, autoare a peste 20 de volume.
In noiembrie a incetat din viata cantaretul Gabriel Cotabita, avea 69 de ani. A fost prezentator, producator muzical si de televiziune. De asemenea, a fost solistul vocal al formatiei VH2 si a fost component al cunoscutului grup rock Holograf, in anii ’80.
Marius Batu, o legenda a muzicii folk din Romania, fost colaborator al trupei Holograf si al formatiei Pasarea cu Colibri, a incetat si el din viata la doar cateva ile dupa Cotabita. Avea 65 de ani.
La sfarsitul anului Mircea Diaconu s-a stins la varsta de 74 de ani. Actorul va ramane in istoria teatrului si cinematografiei romanesti, dupa o cariera de peste 50 de ani, ca Branzovenescu din spectacolul „O scrisoare pierduta”, taximetristul Radu Petrescu din filmul „Buletin de Bucuresti”, profesorul Ovidiu Gorea din remarcabilul „Filantropica” sau Iordache in „De ce trag clopotele, Mitica?”.
Tot in decembrie, tobosarul trupei VUNK, Nicu Sarghea, a murit la varsta de 48 de ani. Ca urmarea unui accident cerebral.