22 de expozitii deschise in Bucuresti in luna ianuarie
Dupa un sezon expozitional lansat la finalul anului trecut prin numeroase vernisaje dar si o serie de noi expozitii noi care vor fi prezentate in premiera zilele acestea, luna ianuarie se anunta una dintre cele mai generoase in materie de expozitii pe care le puteti vizita in Bucuresti.
De la noile expozitii deschise la MNAC, MNAR, MARe dar si la galeriile mici ale capitalei pana la o retrospectiva dedicata lui Nicolae Iorga, un tablou spectaculos cu „Incoronarea Regelui Ferdinand”, oferta expozitionala este diversa si prezinta instalatii performative, arta veche romaneasca, arta moderna, contemporana, sculpturi new media si instalatii multimedia.
In cadrul SAC @ MALMAISON, pe 16 ianuarie, va avea loc o instalatie performativa in sit real care exploreaza fenomenul izolarii conectat cu istoria complexa a cladirii Malmaison, fosta garnizoana militara, tribunal politic si centru de detentie temporara.
Pe 16 ianuarie de la orele 18:00 veti putea lua parte la o instalatiebazata pe imagini, interviuri, cronici si marturii ale corpurilor care au trecut prin Malmaison foloseste extrase din texte de Egon Balas, Mircea Damian, Augustin Visa sau Corneliu Coposu.
Acest demers performativ, vizual si arhitectural ce conecteaza fragmente din istoria complexa a Malmaison cu situatia corpului din prezent este realizat de: Simona Deaconescu (coregrafa), Ramon Sadic (artist plastic), Justin Baroncea (arhitect), Maria Ghement (arhitecta), Vlaicu Golcea (compozitor), Mihai Burcea (istoric), Bogdan Iancu (antropolog), Ioana Marchidan (performera), Andrei Bouariu (performer), Georgeta Corca (performera), Simona Dabija (performera), Maria Luiza Dimulescu (performera) si Alex Radu (co-autor concept curatorial si producator).
Evenimentul se va desfasura in conditii de siguranta, tinand cont de reglementarile impuse de autoritati in contextul pandemic. Spatiul SAC se gaseste pe Calea Plevnei, nr.137c, corp B, Atelierele Malmaison, etaj 2.
Biletele sunt disponibile aici.
Despre Malmaison puteti citi mai jos.
Pe 15 ianuarie va avea loc un eveniment de deschidere a centrului cultural independent ARTHUB Bucharest din str. Gen. Constantin Budisteanu nr.10 pentru destinatiile de galerie de arta, teatru si gradina-cafenea.
Situata in corpul principal al cladirii (Sala 1), Galeria ARTHUB Bucharest lanseaza programul curatorial pe 2022 cu expozitia „Enchanted – Spells For Coming Out Of Invisibility” / „Fermecat – Vraji pentru iesirea din invizibilitate”.
Expozitia prezinta lucrari de pictura, multimedia, instalatie si print apartinand unor personalitati rome precum Mihaela Dragan, colectiva Giuvlipen, Eugen Raportoru, Alfred Ullrich (GER), George M. Vasilescu. Expozitia este co-curatoriata de activista roma Ionela Padure si Nona Serbanescu. Va fi deschisa pana pe 20 februarie 2022.
Primul eveniment organizat de Gradina ARTHUB, situata in corpul secundar al cladirii, va fi cu ocazia Zilei Culturii Nationale, pe 15 ianuarie 2022, de la ora 13:00: „Mai mult proletar decat imparat”.
Se pregatesc doua ceaune cu varza calita si respectiv varza calita cu ciolan afumat, in cinstea culturii gastronomice autohtone, interpreteaza la acordeon Domnul Nicu Dorel, pentru a sublinia inca o data importanta muzicii lautaresti in constructul cultural romanesc, urmeaza o selectie din texte de Eminescu in lectura lui Alex Fifea si seara se incheie cu Eugen Radescu la platane.
Expozitia curenta din galeria-cafenea (Sala 2) este Ferma animalelor a artistului Deniz Constantin, curator Eugen Radescu care a avut vernisajul in 14 decembrie 2021 si ramane deschisa pana pe 31 ianuarie 2022.
Mai multe detalii veti gasi pe paginile de Facebook ArtHubBucharest si GradinaArtHub.
La Kulterra Gallery, una dintre cele mai recent deschise galerii bucurestene, puteti vizita expozitia Elena Bria. New Academia.
Elena Bria s-a nascut in 1992 la Chisinau, a absolvit in 2011 Liceul de arte frumoase Igor Vieru din Chisinau si aavut expozitii solo la Chisinau, Bucuresti si a participat la expozitii colective din SUA, Rusia, Marea Britanie si Italia.
Fiind prima artista de origini basarabene admisa in ultimii 20 de ani la Academia de Arte Frumoase Ilya Repin din Sankt Petersburg, Elena Bria s-a prezentat in 2018, in anul Centenarului,cu o lucrare de licenta monumentala atat prin proportii, cat si prin subiect: „Incoronarea Regelui Ferdinand”.
La Galeria Kulterra, lucrareade licentava fi prezentata impreuna cu documente si materiale din anul Incoronarii. Expozitia care ii este dedicata include si alte lucrari pe care reprezentantii galeriei le anunta astfel: „privitorul nu are nevoie de nici un ghid specializat caci pictura Elenei Bria il conduce singura prin propriile povesti.”
Expozitia „New Academia” poate fi vizitata pana pe 28 februarie 2022 la adresa Galeriei Kulterra din strada Stirbei Voda, 104-106.
Expozitia „Nicolae Iorga – 150 de ani de la nastere” va fi deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei si va putea fi vizitata pana la finalul lunii mai 2022.
Cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Muzeul National de Istorie a Romaniei il omagiaza pe Nicolae Iorga (1871-1940), la 150 de ani de la nastere, prin intermediul unei expozitii care pune in valoare un numar important de piese donate de catre profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, piese ce formeaza Colectia „Iorga-Pippidi”, devenita parte a patrimoniului national.
Colectia include documente si obiecte de patrimoniu ce vor fi expuse pentru prima data, precum: actul de nastere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale si diplomele de licentiat si doctor; cele mai importante diplome de doctor honoris causa primite de la marile universitati ale Europei; brevetele si medaliile conferite lui Nicolae Iorga de-a lungul vietii. Vor fi expuse documente primite de catre marele istoric de la Familia Regala a Romaniei, de la regina Maria, de la principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea, si de la principesele Marioara si Elena, precum si corespondenta trimisa de diverse personalitati sau oameni simpli; fotografii; tabloul Ecaterinei Iorga realizat de Rudolf Schweitzer Cumpana.
Alaturi de piesele Colectiei „Iorga-Pippidi”, in expozitie sunt prezente obiecte aflate in patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei, precum toga de doctor honoris causa a Universitatii din Oxford; mobilier, dar si obiecte personale: ochelari, lupa, unul dintre condeiele lui Iorga, piese aflate in patrimoniul Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Romane; statul de personal al profesorului N. Iorga de la Universitatea Bucuresti, jiltul folosit de acesta in anii in care a fost rector al universitatii, piese aflate in patrimoniul Universitatii din Bucuresti, fotografii si documente din patrimoniul Arhivelor Nationale ale Romaniei si al Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.
Expozitia va putea fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 09.00 – 17.00 la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12.
La institutiile din cadrul Muzeului National de Arta din Bucuresti veti putea vizita pana pe 3 aprilie 2022 cele 4 expozitii dedicate aniversarii a 150 de ani de la nasterea pictorului Theodor Pallady (1871-1956), unul dintre cei mai importanti artisti romani.
La sediul central al MNAR din fostul Palat Regal va avea loc expozitia „Jurnal intim” care va ilustra, prin prisma unor insemnari pe care artistul le-a realizat de-a lungul anilor, citate in expozitie si reprezentarea corpului feminin.
„Expozitiile Zambaccian despre Pallady si „Parisul lui Pallady” se vor deschide la Muzeul Zambaccian si la Casa Melik si vor accentua relatia artistului cu doi colectionari de referinta: H. Zambaccian si Gheorghe Raut.
Prima va prezenta un portret caracterial pe care colectionarul H. Zambaccian i l-a facut lui Pallady intr-un articol si va fi ilustrat cu autoportrete ale artistului si cu alte lucrari la care se face referire in acelasi text.
„Parisul lui Pallady” va prezenta lucrari cu orasul in care artistul si-a petrecut perioada interbelica, in special malurile si podurile Senei.
La Muzeul Colectiilor de Arta se va deschide expozitia „Din opera grafica a lui Theodor Pallady” care va contine si celebrul sau autoportret care va deveni insemnul general al acestor expozitii.
Mai multe detalii puteti descoperi mai jos.
Pana pe 23 ianuarie, la Rezidenta BRD Scena9 este deschisa expozitia „kimæra” care celebreaza 51 de ani de activitate ai grupului de arta experimentala kinema ikon din Arad.
Expozitia „kimæra” va putea fi vizitata intre 26 noiembrie 2021 si 23 ianuarie 2022, veti putea vedea si interactiona cu lucrari create de gH, Bogdanator, Alex Halka – interfonic.ro si reVoltaire.
kimæra este o metainstalatie interactiva care combina old media cu internetul lucrurilor, cu realitatea augmentata, cu printul 3D, cu sunetul generat de inteligenta artificiala si cu un automaton imblanit care leviteaza invaluit in miros de zahar ars. Fiecare dintre lucrari este insotita de un cod QR pe care il puteti scana si va transpune proiectii spectaculoase care schimba mediul inconjurator.
Calin Man (reVoltaire), unul dintre cei patru artisti care au realizat instalatia, a descris-o ca fiind „kimæra sau cum arata haosul privit de la o distanta confortabila.”
Anterior, expozitia a fost prezentata in cadrul Media Arta Festival Arad – MAFA8 ma Muzeul de Arta din Arad in luna octombrie si face parte din proiectul special Noaptea Alba a Galeriilor care este itinerat in 2 orase din Romania.
kinema ikon este cel mai vechi grup activ de arta experimentala din Romania. Fondat in 1970 ca atelier multimedia la Scoala de Arta din Arad, este gazduit in prezent de Complexul Muzeal din Arad. Cei peste 50 de ani de existenta sunt rezultatul unui echilibru intre proiectele participative, colaborative sau de grup si lucrarile individuale. Marca stilistica a kinema ikon apare din abordarea interdisciplinara a unui anumit mediu (film, video, hipermedia) cu instrumentele specifice diferitelor domenii in care sunt activi membrii sai (artisti, scriitori, arhitecti, fotografi, muzicieni, programatori).
Rezidenta BRD Scena 9 poate fi vizitata pe strada I.L.Caragiale, nr.32, de marti pana vineri intre 16:00 si 20:00, sambata si duminica intre 13:00 si 20:00. Accesul este gratuit, pe baza Certificatului Verde.
La MARe – Muzeul de Arta Recenta s-a deschis expozitia „Arta si Orasul 1974 – 2021” ai carei curatori au fost Erwin Kessler si Carola Chisiu.
Pana pe 27 martie 2022, la MARe/Muzeul de Arta Recenta puteti vizita expozitia „Arta si Orasul 1974 – 2021”.
Prezinta 42 de lucrari (pictura, desen, sculpura, fotografie, video, instalatie, proiecte, documentatie), realizate de 39 de artisti romani, provenite din colectiile a patru muzee de arta din tara (Muzeul de Arta Vizuala Galati, Muzeul Colectiilor de Arta, MNAC Bucuresti/The National Museum of Contemporary Art, Romania, MARe/Muzeul de Arta Recenta), ale unor institutii (UNArte – Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, UAP – Uniunea Artistilor), ale unor galerii de arta si ale unor persoane private (Antonio Albici, Alina Gherasim, Familia Lazarescu, Marius Nicolescu, Olos Estate si Fundatia Plan B Cluj-Berlin, Günter Schnug, SUN-Collection, Doru Tulcan si Ana Vasile).
Titlul expozitiei este inspirat de vernisajul „Arta si orasul – repere” deschis in noiembrie 1974 la Galeria Noua din Bucuresti, la doar cateva zile dupa publicarea in Monitorul Oficial a legii 58/1 noiembrie 1974 privind sistematizarea teritoriului Romaniei, lege care a condus la demolarile care au traumatizat si transformat pentru totdeauna Capitala si marile orase din tara.
Dintre artistii prezenti in 1974 vor fi expusi: Corneliu Baba, Geta Bratescu, Ion Grigorescu, Mihai Olos, Grupul Sigma, Lia Szaszsi Napoleon Zamfir.
Din generatia 2021, vor fi incluse lucrari create de Ion Barladeanu, Matei Bejenaru, Marius Bercea, Michele Bressan, Arantxa Etcheverria, Dumitru Gorzo, Monotremu, Vlad Nanca, Pandele Pandele, Roman TolicisiVirginia Toma.
Curatorul Erwin Kessler a declarat: „Arta si Orasul 1974–2021 este o metaexpozitie. (…) Perspectiva duala a expozitiei de fata, marcata si prin titlu, vizeaza reconstituirea cel putin partiala a expozitiei «Arta si orasul – repere», deschisa in noiembrie 1974, la Galeria Noua din Bucuresti, prin identificarea documentelor scrise si fotografice ale acelui timp si prin recuperarea, pe cat posibil, a lucrarilor expuse atunci.”
MARe poate fi gasit pe Bulevardul Primaverii, nr.15, fiind deschis zilnic intre 11:00 si 19:00, cu exceptia zilei de marti.
Lea Rasovszky prezinta noile sale lucrari in expozitia „Flowers growing out of my chest” la Galeria Mobius.
Galeria Mobius a deschis expozitia solo a artistei Lea Rasovszky al carui curator este Stefania Dobrescu.
Intitulata „Flowers growing out of my chest”, expozitia poate fi vizitata pana pe 22 ianuarie 2022 si prezinta o serie de lucrari noi prin care artista exploreaza dinamismul muzicii asupra relatiei dintre minte si corp, o energie care permite indivizilor sa se conecteze si sa impartaseasca aceeasi vibratie.
Lucrarile Leei Rasovszky ii celebreaza pe cei „nepotriviti”, oameni care nu se aliniaza conformismului social si care infrunta cu indrazneala conceput de glamour pentru simplul fapt ca „libertatea de a fi tu insuti in mijlocul celorlalti este prea tentanta pentru a abandona.”
Expozitia include desene, obiecte ready-made si piese ceramice, toate fiind elemente ale acestei dimensiuni unice care poate fi accesata numai prin intrarea intr-o stare de vibratie reciproca prin fluidizarea sunetului. Scenografia expozitiei este una foarte actuala si aproape ca ii incurajeaza pe tineri sa posteze lucrarile pe Instagram.
Galeria Mobius poate fi vizitata pe strada Dumbrava Rosie, nr.18, de miercuri pana sambata intre 14:00 si 20:00 iar luni, marti si duminica numai cu programare in prealabil.
La Galeria Posibila veti gasi expozitia „Tipizate / Phantom Inventory” a artistului Nicu Ilfoveanu.
Expozitia „Tipizate / Phantom Inventory”” este deschisa pana pe 5 februarie 2022 de la ora 17:00 la ora 21:00. Conform reglementarilor aflate in vigoare, pentru controlarea fluxului de vizitatori, participarea la acest eveniment se face doar pe baza de programare cu ajutorul link-ului de aici.
Despre lucrarile lui Nicu Ilfoveanu se spune ca arata contexte periferice transpuse in fotografie, film si carte. Din „Tipizate” si „Phantom Inventory” s-au dezvoltat spatiul expozitional si cercetarea expozitiei printr-o tentativa de inventariere care a dus la expunerea colilor de tipar ce stau la baza cartilor, dar si a supraexpunerilor care se creeaza in procesul tipografic.
Intre “Steampunk Autochrome” (2004) si “Proba de laborator” (2021) se desfasoara o activitate care, in mod evident, cuprinde ambele stadii – schita si lucrare. Alegerea de a expune si chestiuni de atelier e data de practica lui Nicu Ilfoveanu, de atentia pe care o acorda lucrului in atelier, dar si de felul in care se raporteaza la mediul fotografiei.
Galeria Posibila poate fi vizitata pe strada Popa Petre, la numarul 6, de miercuri pana sambata intre 17:00 si 21:00.
La Muzeul de Arta Populara Dr.Nicolae Minovici este deschisa o expozitie de arta contemporana cu lucrarile artistei Evangelia Taka: „Detalii semnificative”.
Muzeul Municipiului Bucuresti a deschis zilele trecute in cadrul MuzeuluiDr. Nicolae Minovici, care se afla in subordinea sa, expozitia „Detalii semnificativa: Evangelia Taka”. Va putea fi vizitata in perioada 25 noiembrie 2021 – 15 mai 2022.
Expozitia personala a artistei de origine greaca, activa la Bucuresti, este gazduita in Sala de conferinte a muzeului. Nascuta la Salonic, Evangelia Taka se numara printre absolventii Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, Sectia Pictura.
In expozitie veti descoperi picturi de dimensiuni ample, detalii tratate in maniera hiperrealista, cu elemente privite parca la microscop, care aproape ca se abstractizeaza datorita acuratetii redarii la scara mai mare decat cea reala. Astfel, fie ca este vorba despre fragmente ale corpului uman, detalii de obiecte uzuale sau legume aranjate in compozitii cu evidente virtuti decorative ce ne trimit cu gandul la arta „manjabila”, toate acestea sunt reprezentate aproape fotografic si cu o placere deosebita de redare a texturilor.
In cadrul muzeului de pe strada Dr.Nicolae Minovici, nr.1 veti mai gasi si o expozitie temporara tematica „100%.RO” care va fi deschisa pana pe 30 aprilie 2022.
In plus, puteti vizita si expozitia permanenta cu obiectele de arta populara din colectia Doctorului Nicolae Minovici, prima colectie de acest gen din spatiul romanesc, in care erau reprezentate toate regiunile tarii.
Programul de vizitare este de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00 (17.30 ultima intrare).
La Muzeul National al Taranului Roman va fi deschisa o expozitie a artistilor Ovidiu Fenes si Napoleon Tiron.
Expozitia care are motto-ul „Caci, acolo unde sunt doi sau trei adunati in NumeleMeu, sunt si Eu in mijlocul lor (Matei 18:20)” va putea fi vizitata in perioada 4 decembrie 2021 – 30 ianuarie 2022 cu un vernisaj desfasurat pe 4 decembrie intre orele 16:00 si 20:00.
Conceptul curatorial ii apartine lui Silvia Sferlea si ii prezinta pe Ovidiu Fenes si Napoleon Tiron, doi artisti din generatii distinctecare, la fel ca majoritatea artistilor romani,prefera intimitatea atelierului oricarei afisari publice.
Ideea acestei expozitii a functionat sub semnul experimentului, prin facilitarea unui dialog spontan intre lucrari, tinand cont de faptul ca artistii nu si-au propus sa se intalneasca fizic si nici nu si-au trasat o strategie mutuala de constructie a cadrului expozitiei, preferand sa se axeze pe intuitie.
Ovidiu Fenes s-a nascut in 1978 in Targu Mures si a absolvit Institutul Nicolae Grigorescu in anul 2002.Referindu-se la el insusi, Fenes il parafrazeaza pe Jean Dubuffet: „am darul uitarii“… „totul merge inainte si ce e in urma e ramas in urma“.
Napoleon Tiron s-a nascut in comuna Oasele, azi, Rediu (judetul Galati), in 1935. Este un absolvent al Institutului Nicolae Grigorescu in 1970, sectia sculptura care in anul 1988, a participat la Bienala de la Venetia. Este un sculptor care prefera sa nu puna nume propriilor creatii. Lasa privitorul sa faca asta pentru ca el considera ca fiecare vede altceva si nu vrea sa induca nimic imaginatiei celui care-i priveste lucrarile.
Expozitia de la Muzeul National Taranului Roman poate fi vizitata prin intrarea de pe strada Monetariei, la numarul 3, in fiecare sambata. Expozitia este deschisa intre 15:00-18:00. Pentru cei ce nu pot ajunge in acest interval, se poate programa o vizita la 0726343263.
La Muzeul National de Arta al Romaniei a fost deschisa expozitia „Idolul modern. Henry Moore in Blocul Rasaritean”, o documentare a expozitiilor realizate de unul dintre cei mai semnificativi artisti britanici ai secolului trecut.
Cu un caracter documentar, expozitia isi propune o contextualizare a itinerarii expozitiei Henry Moore la Bucuresti, Bratislava, Praga si Budapesta in 1966–67. Este un proiect colectiv de cercetare, fiind initiata de istoricii de arta Alina Serban (Bucuresti), Daniel Véri (Budapesta) si Lujza Kotočová (Praga) si contine o serie de interviuri realizate cu martorii expozitiei din Romania, Cehia si Ungaria: Ioana Vlasiu, istoric de arta, Constantin Flondor, pictor, Grigorie Minea, sculptor, Peter Jacobi, sculptor; Adéla Matasová, artist intermedia; György Jovánovics, sculptor, László Gyémánt, pictor, Krisztina Passuth, istoric de arta, Márta Kovalovszky & Péter Kovács, istorici de arta.
Considerata a fi, la acel moment, cea mai ampla retrospectiva internationala a lui Henry Moore, expozitia, organizata de Consiliul Britanic impreuna cu autoritatile locale din Romania, Cehoslovacia si Ungaria, a cuprins lucrari – sculpturi si desene – realizate de-a lungul a cinci decenii, intre 1924 si 1964.
Expozitia poate fi vizitata in sala Kretzulescu de la MNAR pana pe 6 februarie 2022, de miercuri pana duminica intre orele 10:00 si 18:00, ultima intrare se face la 17:30.
Mai multe despre Henry Moore si filozofia lui asupra sculpturii puteti afla mai jos.
In contextul sezonul expozitional al iernii 2021-2022, Muzeul National de Arta Contemporana a deschis 6 expozitii noi: 4 cu caracter retrospectiv si 2 expozitii de grup care promoveaza noul val de tineri artisti.
Sala de Marmura de la parterul MNAC va gazdui o retrospectiva cu lucrarile artistului Serban Savu intitulata „Renovari”.
Curatorul expozitiei este Calin Dan, directorul muzeului care a declarat ca Serban Savu „reprezinta un pariu: este fix opus artistului la care te-ai gandi sa se lupte cu spatiul ostil din Sala de Marmura. Dupa lucrarea singulara si monumentala a lui Ciprian Muresan din sezonul trecut, Savu vine cu lucrari de mici dimensiuni si cu o macheta a blocului in care s-a nascut si a crescut, pe calcanul careia a realizat un mozaic in stilul epocii.”
Calin Dan este curator si al retrospectivei Ion Grigorescu – „Vieti paralele”, expozitie deschisa pana pe 25 septembrie 2022 la etajul 1 al muzeului.
Expozitia include lucrari imprumutate de la prieteniiartistului si colectionariiar curatorul o descrie ca avand „ambitia de a aseza in centrul ei omul care-l dubleaza pe artist: o personalitate complexa si complicata, un vizionar, un rebel, un incomod. Un creator care a produs necontenit timp de peste 50 de ani ne ofera o imagine exhaustiva a tematicilor, problematicilor, obsesiilor si idiosincraziilor sale.”
La etajul al treilea al muzeului veti gasi expozitia „Insula clandestina” dedicata lui Mircea Stanescu, artist care a trait si a activat toata viata in Sibiu si Cisnadie.
Expozitia deschisa pana pe 24 aprilie 2022 va include lucrari de dimensiuni intimidante, cu atat mai uimitoare cu cat au fost create intr-un apartament de bloc, in care accesul se facea pe o scara ingusta, care nu permitea trecerea cu o panza mai mare de 2 metri.Vor fi expuse desene, grafica, pictura, colaje, montaje si fotografiiintr-o selectie curatoriata de Liviana Dan si Sandra Demetrescu.
Celelalte expozitii care pot fi vizitate la MNAC in acest sezon expozitional le veti gasi mai jos.