3 monoloage, 3 femei si 3 mari iubiri pe scena unteatru, un concept semnat de Mariana Camarasan
In luna dedicata femeii, regizoarea Mariana Camarasan aduce pe scena unteatru 3 monoloage, 3 femei si 3 mari iubiri, care se pot vedea in perioada 4-6 martie.
“Cinci ore cu Mario” one woman show-ul cu Florina Gleznea deschide seria confesiunilor
Spectacolul spune povestea unei femei care isi remomereaza viata in timpul priveghiului sotului ei. Regizoarea face un portret al feminitatii din perioada razboiului civil al Spaniei, cel de-al Doilea Razboi Mondial si epoca franchista, in care Carmen urmeaza cursul istoriei, cel al femeii dependenta de barbat, iar saracia, lipsa de speranta si prejudecatile sociale ii marcheaza destinul.
Este un spectacol in care protagonista are un dialog cu sotul decedat, caruia ii reproseaza intreaga viata petrecuta impreuna, timp in care ea s-a dedicat familiei si cresterii copiilor.
Spectacolul realizat dupa romanul spaniolului Miguel Delibes, publicat in 1966, a avut premiera in 2014 pe scena teatrului unteatru. “Cinci ore cu Mario” se afla printre cele mai bune romane spaniole din secolul 20, potrivit publicatiei El Mundo. In noiembrie 1979 a fost lansata versiunea de teatru produsa de Jose Samano si regizata de Josefina Molina. In decembrie 1988 a avut premiera in Paris regizata de Luis Rodriguez sub licenta lui Samano cu Pilar Perez in rolul lui Carmen, alaturi de Luis Jimenez.
Se poate vedea in 4 martie, ora 19.30, Sala Mica
“O camera doar a ta” dupa Virginia Woolf este primul spectacol din cadrul programului Blind Date de la Teatrul Tineretului Piatra Neamt care aduce fata in fata un regizor si un actor care nu s-au cunoscut in prealabil
Are ca punct de pornire argumentatia Virginiei Woolf cu privire la faptul ca, pentru a scrie fictiune, o femeie trebuie sa aiba un venit constant si o camera doar a ei.
Teatrul Tineretului propune un one-woman-show cu actrita Adina Suciu, despre redescoperirea vietii si despre bucuria de a trai. Este o pledoarie pentru intimitate si o demonstratie de forta in care o femeie arata cum se poate sparge suprafata realitatii doar cu ajutorul unui instrument de scris.
Spectacolul este unul personal, cuprins intr-un cadru intim, in care personajul se confeseaza ca unui prieten apropriat. Intrarea in sala reprezinta intrarea in camera linistita a scriitoarei, in care se afla un birou, doua-trei scaune si o biblioteca mica. In faţa ta apare o persoana carismatica, placuta, dar totusi extrem de tulburata. Actrita o intruchipeaza chiar pe Virginia, iar eseul acesteia devine un monolog adresat publicului.
Spectacolul se poate vedea in 5 martie, ora 20.00
“Amalia respira adanc” este o monodrama foarte condensate care reda intr-un fel de fast forward toata istoria comunismului romanesc, asa cum a trait-o si, mai ales, cum a simtit-o personajul principal interpretat de Cristina Casian
Spectacolul este realizat dupa textul Alinei Nelega si reprezinta o premiera in dramaturgia romaneasca, aceea a judecarii comunismului. Biografia Amaliei, din anii ’60 pana in 2000, contine tragedia unei epoci cenusii pe care insa personajul nu o percepe astfel. Ea este nascuta odata cu aceasta si nu cunoaste o alta realitate.
In ipostazele de adolescenta pioniera, mama, batrana cunoaşte un traseu trist, pe care insa il strabate plina de candoare, seninatate şi curaj. Pentru acest rol, Cristina Casian a fost distinsa cu Premiul UNITER pentru Debut in 2008.
Spectacolul se poate vedea in 6 martie, ora 19.00
Mariana Camarasan este absolventa de Politehnica si UNATC si este cunoscuta pentru spectacolele realizate atat pe scenele teatrelor independendente, cat si a celor institutionalizate. Printre cele mai cunoscute spectacole ale sale se numara amintim “N(aum)”, “Cinci ore cu Mario”, “Cui i-e frica de Virginia Woolf?”, “Frumos e in septembire la Venetia”, “O camera doar a ta”, “Efectul razelor gamma asupra craitelor lunatice”, “Amalia respira adanc”, “Idolul si Ion Anapoda” sau “Singularity”.
Bilete disponibile aici: aici