300 de drone luminoase au zburat pe cer in forma unei inimi pentru a multumi cadrelor medicale care lupta in timpul pandemiei.
Studio Drift, echipa de artisti si ingineri olandezi care inoveaza si ataseaza fiecarui proiect un mesaj social emotionant, a produs un nou moment special, „Franchise Freedom”.
300 de drone care luminau intr-o nuanta de rosu au zburat pe cerul orasului Rotterdam si au creat o inima rosie care pulsa. Proiectul, gandit ca arta performativa, a fost dedicat cadrelor medicale din Olanda care lupta in spitale in timpul pandemiei.
Evenimentul a avut dubla insemnatate deoarece s-a desfasurat in aceeasi zi cu aniversarea a 75 de ani de la „Liberation Day”, ziua in care s-a Nazistii s-au retras din Olanda.
Locul in care s-a desfasurat spectacolul vizual a fost tinut secret pentru a nu incuraja oamenii sa iasa din distantarea sociala. Un al doilea motiv a fost faptul ca organizatorii nu aveau aprobare de la autoritatile locale.
Proiectul „Franchise Freedom” a fost lansat pentru prima oara in Miami in 2017 si exploreaza relatia dintre om, natura si tehnologie. Primul performance a folosit datele colectate de la milioane de pasari pentru a imita sunetul si miscarile graurilor in zbor.
Spectacolul din Rotterdam a folosit miscarile de zbor ale dronelor, similare celor din Miami insa finalul a fost schimbat pentru a crea o inima rosie tridimensionala care pulseaza pe cer, in mijlocul noptii.
„Zburam Franchise Freedom pentru angajatii din sistemul de sanatate si pentru oamenii care sufera din cauza virusului. Arta nu poate rezolva situatia dar poate crea un mic confort in aceste vremuri disperate. In performance-urile anterioare, am observat ca oamenii sunt uniti de creatiile noastre. Se uita la acelasi lucru si se simt ca fiind parte dintr-o experienta colectiva.” – a declarat echipa Studio Drift, creatorii proiectului.
Spectacolul a fost acompaniat de muzica de pian interpretata de pe un acoperis din Rotterdam. Puteti urmari filmuletul mai jos:
In ultimii ani, artistii olandezi au dominat lumea artei in ceea ce priveste instalatiile inovatoare de lumina.
Daan Roosegarde si echipa Studio Drift sunt numele care apar in cel mai des in festivalurile si targurile de arta precum Art Basel, Freeze si Burning Man. Pe langa inovatia tehnica si miile de ore petrecute pentru a cercetari si productie, mesajul ales de artistii olandezi este de fiecare data unul social, indreptat spre empatie fata de momente delicate din istorie.
Mai jos veti gasi cele mai spectaculoase creatii Studio Drift, de la o sculptura kinetica din plastic produsa pentru Opera Nationala din Olanda pana la un show oferit celor de la NASA pentru aniversarea a 50 de ani de la aterizarea pe Luna.
Roosegarde a lansat, la inceputul acestui an, proiectul „Lumina vie” din 104.000 de pietre fluorescente care marcheaza fiecare dintre victimele Holocaustului din Olanda. Artistul foloseste o vopsea inteligenta pentru a crea benzi luminoase pe marginile autostrazilor sau drumuri nocturne pentru biciclete.