40 de pelicule care s-au filmat si in Romania – sau cum industria noastra cinematografica poate aduce multi bani si multa imagine tarii
Urban.ro a selectionat filmele a caror actiune a fost filmata in tara noastra si e foarte posibil ca la unele sa nici nu va fi dat seama ca au conexiuni cu Romania. E un motiv de mandrie nationala, dar si o oportunitate care ar trebui sa fie in continuare exploatata pentru industria noastra de cinema, cu beneficii si in turism sau imaginea tarii.
Pentru fiecare dintre aceste filme au muncit echipe de tehnicieni romani, de costumiere si make-up, scenografie, dar si o parte importanta dintre actorii de la noi, insemnand sume importante care au intrat in bugetul statului. Dar si o sansa ca profesionistii nostri sa lucreze la standarde foarte ridicate.
In ultimii ani, productiile de filme s-au mutat insa la tarile vecine – Ungaria, Serbia, Bulgaria – care ofera avantajul reducerii taxelor daca filmezi pe teritoriul lor.
Demi Moore, Monica Belluci, Rachel Weisz, Diane Kruger, Christoph Waltz, Tim Roth sau Adrien Brody sunt dintre actorii pe care-i admiram in reviste si pe covorul rosu, actori care au filmat si in Romania. Alaturi de ei, multi alti actori de top stiu detalii despre tara noastra pentru ca au fost multe zile, la lucru, aici
Armand Assante a jucat in Romania inca din 2006, in filmul Funny Money, in care Henry Perkins (Chevy Chase) este un comisionar linistit si manierat care intr-o buna zi, schimba din greseala servieta cu un alt barbat si descopera cinci millioane de dolari inauntrul ei. Servieta apartine unui temut mafiot care vrea sa-si recupereze banii, insa nici Henry nu se lasa mai prejos.
Si Demi Moore a fost la Bucuresti, pentru Bunraku (2008), un film independent care reprezinta o imbinare intre mai multe genuri, printre care benzi desenate, origami si jocuri video. Actrita interpreteaza rolul unei femei fortate sa se casatoreasca cu un spirit malefic, un lord al razboiului, care o captureaza si o transforma in sclava sa.
Benedict Cumberbatch a filmat si el in Romania, cu actrita Anamaria Marinca, miniseria The Last Enemy (2008). Cumberbatch este matematicianul Stephen Ezard care s-a intors in Anglia pentru a participa la inmormantarea fratelui sau Michael, mort in Afganistan.El gaseste o lume care s-a schimbat subtil, dar totodata semnificativ fata de cea pe care o stia el.
Monica Belluci a ajuns si ea pe platourile de filmare din Bucuresti, in Whistleblower (2011), drama regizata de Larysa Kondracki care o prezinta pe Kathryn Bolkovac, o politista din Nebraska cooptata intr-o misiune de pastrare a pacii din Bosnia. Ajunsa acolo, femeia risca tot pentru a scoate la iveala un scandal sexual in care erau implicate personalitati americane, dar si oficiali ai ONU.
Steven Seagal este unul dintre actorii celebri care a filmat cel mai des in Romania. Contract to kill (2018), Cartels (2017), End of a Gun (2015), Absolution (2014), A Good Man (2013), Born to Raise Hell (2009), Against the Dark (2008), Flight of Fury (2006), Attack Force (2005), Shadow Man (2005) au fost toate filmate la noi.
Ramanem in zona de filme de actiune, unde si Jean Claude Van Damme a fost pe platourile din Romania, in The Hard Corps (2005) si Second in Command (2005).
Bradley Cooper a fost si el distribuit intr-un film, War Dogs, a carui actiune are si secvente filmate pe platourile din Romania; Cooper n-a vizitat insa tara noastra, secvente lui au fost filmate in America.
War Dogs (2016) este o comedie bazata pe fapte reale. Razboiul din Irak devine cea mai profitabila afacere pentru doi tineri prieteni din Miami, mai ales dupa ce o initiativa guvernamentala permite micilor intreprinzatori sa liciteze pentru contracte cu armata americana. Curand, cei doi incep sa invarta sume uriase de bani.
Terry Gilliam, unul dintre genialii regizori ai acestor timpuri, a filmat la Bucuresti The Zero Theorem (2013).
The Zero Theorem il are in prim plan pe Qohen (Christoph Waltz), un barbat emotiv care traieste intr-o biserica si care si-a petrecut majoritatea vietii asteptand un apel menit sa-i defineasca viata. Lucreaza pentru corporatia Mancorp si nu intra in contact cu nimeni in afara de supraveghetorul sau, Joby (David Thewlis). Dorinta sa de a lucra de acasa tocmai pentru a astepta apelul ii este indeplinita de liderul lor in schimbul muncii sale in cadrul proiectului „The Zero Theorem”, o ecuatie prin care se demonstreaza ca 0=100 si care sugereaza ca existenta este inutila.
Profitand de exterioarele care amintesc de Paris, in Bucuresti s-au filmat productii care au legatura cu arta interbelica.
Callas Forever (2002), in regia lui Franco Zefirelli, s-a filmat in Romania. Povestea filmului urmareste ultimele zile din viata cantaretei de opera Maria Callas, una dintre cele mai impresionante voci ale tuturor timpurilor.
Modigliani (2004), filmul care prezinta viata artistului italian si relatia de rivalitate a acestuia cu Pablo Picasso, s-a filmat la Bucuresti, avandu-l in rolul principal pe Andy Garcia. Scenele prezentate in film surprind viata Parisului la inceputul secolului XX.
Le Concert (2009) s-a filmat tot in Bucuresti. Andrei Filipov (interpretat de actorul Aleksei Guskov), dirijorul de prestigiu al celei mai mari orchestre din Rusia, Orchestra Bolsoi, considerat un geniu in Occident, este concediat in timpul comunismului, in plina glori pentru ca refuzase sa renunte la interpretii evrei din orchestra.
Youth without youth, un film inspirat de scrierile lui Mircea Eliade, i-a adus in Romania pe Francis Ford Coppola si Tim Roth. Se intampla in 2006, in film mai apar Alexandra Maria Lara, actrita de origine romana stabilita in Germania, Bruno Ganz, dar si Marcel Iures, Adrian Pintea si Andrei Gheorghe.
Padurile salbatice ale Romaniei, viata la tara, reprezentari ale oraselor de provincie sunt subiecte care au fost alese de regizori pentru Cold Mountain, Ghost Rider, Beowulf si multe alte pelicule
Cold Mountain (2003), cu Nicole Kidman, Jude Law, Renee Zellweger, si-a avut platoul de filmare imprejurimile Brasovului si ale Bucurestiului, cu peisaje muntoase rurale desprinse din secolul al XIX-lea, avand Rasnov si satul Reci in prim plan. Actiunea din Cold Mountain se petrece in timpul razboiului si prezinta vietile a trei oameni a caror supravietuire depinde doar de legatura dintre ei.
Imagini extraordinare cu Transfagarasanul, dar si cu Hunedoara, Rovinari si Sibiu se regasesc in Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2012). In acest film, Nicholas Cage, in versiunea regizata de Neveldine/Taylor (Crank), se lupta cu blestemul care l-a transformat in diabolicul vanator de recompense. De asemenea, Nicholas Cage a filmat in Romania si Dying of the Light (2014).
La Brasov, in One in the Chamber (2012), doua familii mafiote reiau razboiul dupa trei ani de pace, prin intermediul asasinilor platiti. Actorii Dolph Lundgren, Cuba Gooding Jr., Billy Murray joaca in film.
Cinematografia contemporana are povesti de dragoste care surprind si peisaje cu Romania, iar Castelul Peles a fost vedeta in multe filme
In The Bloom Brothers (2008), actorii Adrien Brody si Mark Ruffalo, sunt doi escroci care pun la cale o ultima lovitura inainte de a deveni oameni cinstiti, tintind ca victima o milionara excentrica cu o resedinta impresionanta. In incercarea de a insela milionara, cei doi frati sunt purtati prin toata Europa de Est, filmarile din Romania avand loc la Sinaia, unde Pelesul a fost transformat in castelul personajului principal feminin milionara Penelope – interpretata de Rachel Weisz, si la Constanta.
Charlie Countryman (2013) este o poveste de dragoste cu filon romanesc, urmarind povestea lui Charlie (Shia LaBeouf), venit din SUA, care se indragosteste de o superba romanca pe nume Gabi Ibanescu (Evan Rachel Wood). Aceasta este maritata cu Nigel, un gangster de-o brutalitate notorie.
La Castelul Peles din Sinaia, s-a filmat si The Royal Matchmaker (2018) care spune poveste de dragoste intre un print pentru care familia ii cauta sotie, in timp ce tinutul Merania din Royal Hearts (2018) a fost filmat in Castelul Corvinilor, dar si la Palatul Cantacuzino din Bucuresti (Muzeul George Enescu).
Subiecte care vizeaza istoria si religia au fost ecranizate cu particularitati romanesti
Amen (2002), un film de Costa Gravas, prezinta legaturile dintre Vatican si Germania nazista. Din distributie fac parte si Ion Caramitru si Marcel Iures. Filmul a luat numeroase premii, inclusiv prestigiosul trofeu Cesar.
Joyeux Noel (2005) se petrece in timpului Primului Razboi Mondial, chiar de Craciun, si-i are in distributie pe Diane Kruger, Benno Fürmann, Guillaume Canet. Reconstructia scenelor din razboi a avut loc in Romania. Filmul a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai buna pelicula straina in 2006.
Sweeney Todd (2006) este o serie adaptata pentru BBC a povestii lui Sweeney Todd, jucat de Ray Winstone care l-a interpretat pe cel mai cunoscut barbier al tuturor timpurilor, o poveste despre dragoste, obsesie, crima si salvare, filmata in decorurile fascinante ale Londrei secolului al XVIII-lea, construite la Buftea. La momentul difuzarii primului episod, BBC a fost lider de audienta, fiind urmarit de 6,5 milioane de telespectatori, si avand un market share de 26,9%.
Conflictul american dintre doua familii la sfarsitul Razboiului Rece este ecranizat intr-o miniserie filmata tot in Romania, Hatfields & McCoys (2012) a celor de la History Channel. Pentru rolul din aceasta miniserie, Kevin Costner a luat Globul de Aur.
O calatorie inapoi in comunismul romanesc se intampla prin seria celor de la Amazon, Comrade Detective (inceputa in 2017). Serialul este conceput ca un serial de propaganda comunista a autoritatilor romane si se petrece undeva in anii ’80. Serialul subliniaza aptitudinile militianului comunist, necorupt, care are de rezolvat un caz deosebit de dificil, unde pericolele capitalismului american sunt foarte vizibile.
Filme horror consacrate s-au filmat tot la Bucuresti
Seed of Chucky (2004), al cincelea film din populara serie a comediilor horror Chucky, a folosit tot Bucurestiul ca platou de filmare. Creatorul seriei si scenaristul tuturor celor cinci filme, Don Mancini si-a facut debutul regizoral cu acest film. Glen este reprezentat de vocea lui Billy Boyd din „The Lord of the Rings”, papusa orfana care este nimeni altul decat copilul oribilului „drac-inpapusat” Chucky (vocea lui Brad Dourif) precum si mireasa lui, Tiffany (voce Jennifer Tilly).
Bazat pe o poveste reala, despre care exista foarte multe referinte in intreaga lume, An American Haunting (2005) prezinta fascinanta istorie a spiritelor care au bantuit casa familiei Bell din Tennessee, intre anii 1817 – 1821. Doar ca Tennessee-ul din film este platoul de filmare din Bucuresti. Donald Sutherland, Sissy Spacek, James D’Arcy si Rachel Hurd-Wood se regasesc printre personaje.
Seria filmelor horror continua cu Mirrors (2005), cu Ben Carson (actorul Kiefer Sutherland) care investigheaza disparitia misterioasa a unui paznic de la Mayflower, realizand ca o forta din alta lume se foloseste de reflexie ca poarta pentru a-i teroriza pe el si familia sa.
Kristen Bell a fost si ea in Romania, pentru filmul Pulse (2006), o pelicula horror care are la baza o poveste informatica prin care fortele raului comunica dorinta lor de a stapani pamantul.
The Crucifixion (2017) abordeaza o tema religioasa, spunand povestea unui preot demonizat, jucat de actorul roman Corneliu Ulici.
The Nun (2018), in regia lui Corin Hardy, spune povestea unui preot si a unei novice care sosesc la Vatican pentru a investiga moartea unei tinere calugarite. Lucrurile iau o intorsatura urata dupa ce intalnesc o forta supranaturala.