47 de momente memorabile care au redefinit moda in ultimul deceniu (part 2)
Urban face o retrospectiva a celor mai importante momente din lumea modei in deceniul care tocmai s-a incheiat.
In prima parte am vorbit despre Lady Gaga si strategia ei de marketing axata pe moda, despre cum Kate Middleton a redefinit si modernizat stilul regal cu o rochie de mireasa, despre mlitantismul exprimat prin moda, dar si despre cum a facut Rihanna trecerea de la productia muzicala la cea vestimentara.
Partea a II-a incepe de la anul 2016.
In 2016, Alessandro Michele a resetat lumea modei cu noul look Gucci care era opusul minimalismului.
Alessandro Michele a preluat conducerea creativa a casei de moda italiene Gucci in 2015. Lumea se afla intr-un moment dominant de minimalism, de normcore si de stilul Vetements cu sacouri supradimensionate.
Designerul a relansat motivele florale si aspectul supraincarcat de imprimeuri cu tema vintage si o multime de accesorii: bratari, inele, batice, ochelari de soare, palarii, cercei uriasi cu pietre stralucitoare, brose in forma de insecte, toate folosite impreuna in aceeasi tinuta.
Modelul de afaceri folosit de Gucci este considerat cel mai de succes in ultimul deceniu, Michele a mers impotriva curentului, a tendintelor. Look-ul maximalist Gucci a devenit o semnatura a ultimilor ani iar nostalgia si romantismul colectiilor au inspirat numeroase alte case de moda sa urmeze acelasi drum.
Lana del Rey, Harry Styles, Florence Welch si Jared Leto au devenit ambasadorii brandului Gucci in ultimii ani si au transformat campaniile vizuale in
Lumea modei a fost constant influentata de miscarile sociale si de evenimentele politice importante. In 2016, alegerile prezidentiale din SUA o puneau pe Hillary Clinton intr-o pozitie istorica, urmand sa devina prima femeie Presedinte al uneia dintre cele mai puternice natiuni. Rezultatele nu au fost deloc cele asteptate, alegerile fiind castigate de Donald Trump.
Posibila victorie a lui Clinton a inspirat numeroase colectii si case de moda sa se indrepte spre sustinerea femeilor in functii de conducere.
Inca de la inceputul anilor 1900, majoritatea caselor de moda de lux au fost conduse de barbati.
In 2016, Dior si Givenchy au numit pentru prima data in istoria lor o femeie in functia de Director Artistic. Plecarea lui Raf Simons de la Dior a fost inlocuita de venirea Mariei Grazia Chiuri care a introdus inca de la prima colectie tematici feministe, atragand un public mult mai tanar.
Cateva luni mai tarziu, Clare Waight Keller l-a inlocuit pe Riccardo Tisci in conducerea creativa a brandului Givenchy. A lansat o colectie inspirata de Audrey Hepburn si a lucrat la rochia de mireasa a lui Meghan Markle in 2017.
Michelle Obama si-a incheiat rolul de Prima Doamna printr-o aparitie rose-gold intr-o rochie metalica creata de Versace Atelier.
Hillary Clinton a ales sa pastreze linia costumelor inspirate de miscarea „suffragette” din 1900 care lupta pentru drepturile femeilor la vot. Tinutele purtate in cadrul dezbaterilor prezidentiale au fost create de Ralph Lauren si gandite ca piese dintr-un puzzle care formeaza culorile steagului american. Candidatura lui Clinton a inspirat femeile din toata lumea sa aspire la functii de conducere si sa lupte pentru egalitate.
Ashley Graham devine primul model plus size de succes, deschizand discutia despre includerea femeilor de orice forma in lumea modei. Pe langa coperti de reviste, Graham a devenit imaginea H&M, a debutat pe podium pentru gigantul suedez si a creat o linie de lenjerie intima cu Addition Elle.
2017 a fost anul protestelor in SUA si Europa. Lumea showbiz-ului a fost zguduita de scandalul #MeToo.
La o zi dupa investirea lui Donald Trump in functia de Presedinte al SUA, a avut loc cel mai mare protest din istoria natiunii: aproximativ 5 milioane de oameni, majoritar femei, au iesit in strada.
2017 a avut o structura simetrica: a inceput si s-a incheiat cu miscari feministe care s-au pus in miscare si au schimbat lumea. Jumatatea anului a inclus si cateva momente inspirationale care au aratat cum industria modei se transforma si ofera sanse egale femeilor de orice varsta, culoare si forma.
Intr-o era a consumerismului, ambalajul a inceput sa conteze mai putin iar mesajul din spatele unui produs a urcat pe primul loc.
Marsul Femeilor a inspirat o multime de colectii de haine si accesorii. Lumea modei a inceput sa dezvolte empatie si solidaritate cu cauzele sociale importante. Casa de moda italiana Missoni a trimis modelele pe podium purtand faimoasa „pussy hat” si a creat un moment menit sa imputerniceasca femeile.
Moartea sotului lui Celine Dion a pus-o pe artista in fata unui noi inceput. Renasterea stilistica a cantaretei canadiene a scris istorie si este in continua desfasurare. AICI veti gasi o galerie foto completa cu aparitiile sale.
Helen Mirren si Jane Fonda au debutat ca modele la varsta de 72, respectiv 79 de ani pe podiumul L’Oreal din cadrul Paris Fashion Week. Imaginea batranetii a fost revitalizata prin aparitii pline de incredere si voiosie.
Onorand cei 20 de ani trecuti de la moartea Printesei Diana, brandul Off White a lansat o colectie care a adus un tribut stilului inconfundabil al acesteia.
Anul 2017 a fost marcat de aparitia lui Meghan Markle in spatiul public si anuntul logodnei cu Printul Harry din luna noiembrie. Fiind prima femeie de origine afro americana care urma sa faca parte din Familia Regala Britanica, stilul viitoarei Ducese a inceput sa inspire designerii din intreaga lume.
Luna octombrie 2017 a adus in fata lumii intregi o mica parte din adevarata fata a Hollywood-ului. Scandalul in care Harvey Weinstein a fost acuzat de peste 100 de actrite de hartuire sexuala a deschis portile pentru o intreaga lista de barbati care au abuzat de pozitiile de putere in care se aflau. Responsabilii au inceput sa fie trasi la raspundere prin procese si concedieri in masa, iar miscarea #MeToo a devenit subiectul principal de conversatie.
In 2018, #MeToo a scos la iveala o mica parte din problemele din lumea modei. Covorul rosu de la Globurile de Aur a fost folosit ca un instrument social.
Femeile din Hollywood si-au unit puterile si au creat un moment memorabil pe covorul rosu la Globurile de Aur 2018: toate au purtat tinute negre. Daca evenimentul este folosit de obicei pentru a defila in cele mai spectaculoase rochii, cele mai extravagante coafuri si machiaje, 2018 a fost condus de miscarea „Time’s Up” si fenomenul #MeToo.
Meryl Streep, Emma Stone, Michelle Williams, Emma Watson, Susan Sarandon, Laura Dern si Amy Poehler au intrat pe covorul rosu alaturi de femei-activiste care au militat pentru egalitatea intre sexe si pentru pedepsirea barbatilor incriminati. A fost prima data cand actorii de la Hollywood s-au mobilizat in numar atat de mare pentru a transmite un mesaj comun.
Oamenii au fost incurajati sa doneze bani catre initiativa Time’s Up strangand peste 20 de milioane de dolari pana la finalul lui 2018.
Lumea modei nu a scapat de scandalul #MeToo iar fotografii Mario Testino si Bruce Weber au fost acuzati de hartuire sexuala de numeroase modele masculine si asistenti.
Culisele industriei modei au inceput sa iasa la iveala dezvaluind retele de proxenetism si favoruri sexuale devenite normalitate in lumea agentilor pentru modele. Numele brandului Victoria’s Secret a fost mentionat de cateva ori in legatura cu aceste scandaluri, fara detalii concrete.
Stirea care a luminat anul 2018 a fost nunta Regala. Actrita americana Meghan Markle a intrat in randul aristocratiei britanice dupa nunta cu Printul Harry.
Ducesa a imbracat una dintre cele mai minimaliste si elegante rochii de mireasa vazute intr-un context regal. Creata de Clare Waight Keller pentru Givenchy, alegerea rochiei simple a pastrat traditia de a lucra cu un designer britanic, desi Givenchy este o casa de moda frantuzeasca.
Actrita si scenarista Lena Waithe a folosit aparitia de pe covorul rosu la MET Gala 2018 pentru a transmite un mesaj de toleranta si solidaritate fata de comunitatea LGBTQ+ purtand steagul comunitatii ca o capa regala. Tema serii a fost legata de catolicism asa ca tinuta ei a starnit o multime de controverse si a ridicat intrebari legate de pozitia discriminatorie a Vaticanului.
Designerii si actorii de la Hollywood au lucrat indeaproape pentru un alt moment important: votul pentru Congresul american. Actrite precum Ellis Ross sau Issa Rae au purtat tricouri care indemnau oamenii sa iasa la vot.
Christian Siriano a iesit la aplauze la finalul defilarii din cadrul New York Fashion Week purtand un tricou care anunta ca urmeaza sa o voteze pe Cynthia Nixon, actrita din serialul „Sex and The City” pentru rolul de guvernator al New York-ului.
2019 a pus moda in mijlocul crizei climatice iar jucatorii majori au fost obligati de organizatiile internationale sa actioneze.
In 2019, lumea modei a continuat sa devina un loc mai tolerant oferindu-i unul dintre cele mai memorabile momente ale anului lui Billy Porter pe covorul rosu la premiile Oscar. Artistul a purtat o rochie-costum creata de Christian Siriano.
Actorul din serialul POSE a avut un an plin de aparitii marcante, declarand ca barbatii vor sa se distreze iar moda le ofera un loc de joaca. Este primul an in care un barbat a intrat in topurile celor mai spectaculoase aparitii ale anului alaturi de Celine Dion, Lady Gaga sau Rihanna.
Aparitiile barbatilor din 2019 au fost menite sa transmita un mesaj clar legat de felul in care genul unui om este perceput de ceilalti. Tinutele arata ca oamenilor le pasa de ce se intampla in jur si vor sa se implice in anumite cauze in care se regasesc.
Ezra Miller, Billie Eilish si Jonathan Van Ness au incalcat normele traditionale de masculin sau feminin prin aparitii ambigue sexual .
Libertatea de exprimare si individualismul au devenit prioritare in fata tendintelor din moda.
In contextul numeroaselor incendii si catastrofe naturale produse in 2019, lumea modei a fost trasa de raspundere pentru dezechilibrul provocat si poluarea in continua crestere pe care o cauzeaza.
Unul dintre momentele cruciale din 2019 a fost semnarea Pactului Modei. Cele mai mari 150 de branduri de modadin lume si-au luat angajamentul de a proteja mediul inconjurator, de a investi timp si energie in a gasi metode pentru a reduce poluarea
Una dintre cele mai mari pierderi din lumea modei in ultimul deceniu a fost moartea lui Karl Lagerfeld.
Dupa 30 de ani in care a condus trei case de moda: Chanel, Fendi si brandul care ii poarta numele, directorul artistic a decedat in mijlocul Saptamanii Modei de la Paris. Disparitia lui Lagerfeld a cauzat o stare de neliniste in randul specialistilor veniti sa asiste la noile lansari de colectii pentru toamna-iarna. A fost una dintre cele mai mari forte creative din ultimii 50 de ani.
Intr-o lume a modei in care designerii rezista sase luni la conducerea artistica a unui brand, mostenirea lui Karl construita la Chanel a devenit nepretuita. A reusit sa pastreze casa de moda in topul celor mai iubite si sa reinterpreteze ideile lui Coco Chanel in zeci de mii de feluri.
Virginie Viard a preluat conducerea casei Chanel si a organizat o serie de evenimente pe parcursul intregului an pentru a sarbatori creatiile atemporale ale lui Lagerfeld.
Muzeul MET din New York planuieste sa ii dedice o expozitie in anul 2022.
Defilarea Victoria’s Secret a fost anulata in 2019. In luna august au anuntat ca vor tine cont de egalitatea de gen propagata in lumea modei si vor oferi sansa unui model transsexual sa apara in prezentarea lor. La scurt timp, au aparut informatii legate de pozitia problematica a conducerii companiei legata de modelele plus-size si trans.
Showul Victoria’ Secret era unul dintre cele mai spectaculoase ale anului insa femeile vazute ca obiect sexual nu isi mai gaseau locul in contextul in care dialogul public s-a schimbat de la corpuri perfecte la principii si valori morale, egalitate indiferent de forma, varsta sau culoare.
Ideea pornita de Lady Gaga in 2010 cand oamenii o criticau pentru ca amesteca muzica pop, moda si mesajele politice si sociale a prins aripi, a devenit o necesitate si a intrat in normalitate. Hainele au devenit un mijloc de comunicare a personalitatii fiecaruia.