5 Hobby-uri care ne ajuta la un echilibru mental si dobandirea unei liniste interioare
Anul trecut si anul acesta au fost cei mai provocatori din perspectiva incercarilor la care este supusa mintea noastra. E mai evident ca oricand cat de mult ne afecteaza avalansa de stiri cu care ne confruntam zilnic (intalnim de 30 de ori mai multe stiri decat in urma cu 5 ani), dar si cantitatea de stiri care ne provoaca ingrijorare si stress, in contextul pandemiei.
Viata noastra s-a schimbat radical si ne amagim daca ne imaginam ca ne vom putea intoarce la ceea ce a fost acum 2-3 ani. Lumea s-a schimbat si nu avem alta sansa decat sa ne adaptam, sa acceptam ca avem nevoie de o preocupare pentru linistea noastra psihica la fel cum avem nevoie de haine pe care sa le purtam zilnic.
Nu e un moft sa mergi la psiholog, cum ar trebui sa fie parte din activitatea noastra zilnica o rutina de curatare a mintii.
Iata cateva hobby-uri care pot sa va aduca liniste, sa va antreneze creierul si sa contribuie la un echilibru in viata voastra.
Cand invatam sa cantam la un instrument creierul incepe sa foloseasca parti care sunt inactive de obicei, iar combinatia dintre coordonarea mainilor cu intelegerea ritmului muzical duce la o forma de concentrare care ne aduce mai multa relaxare decat credem.
Cumparati-va o chitara, incercati o pianina electronica, un clarinet sau o vioara. Oricare instrument la care nu v-ati mai gandit din scoala dar pe care daca-l studiati periodic cateva ore o sa vedeti o imbunatatire a starii de spirit. E demonstrat stiintific ca sa studiezi muzica si sa canti chiar schimba structura creierului.
Rezolvarea unor puzzle-uri cu multe piese e o forma de relaxare, de dezvoltare a energiei mentale si de inlaturare a stresului.
E o activitate care pare simpla si fara efecte importante asupra mintii noastre, dar e demonstrat stiintific ca rezolvarea puzzle-urilor duce la o mai mare putere de concentrare, la dezvoltarea memoriei si la inlaturarea stresului. Rezolarea unui puzzle e cel mai simplu exercitiu pentru a va antrena mintea sa ramana tanara, iar functiile cognitive sa fie active.
Unul dintre cele mai relaxante hobby-uri sportive este Tai- chi, practicarea sportului chinez care e la limita dintre balet si concentrare in miscari sportive.
Miscarile din Tai hi sunt menite sa inlature stresul, sa intretina elasticitatea articulatiilor care se deterioreaza cu anii, sa ajute la calmarea intregului corp prin concentrarea energiei. Tai Chi e unul dintre sporturile pe care le puteti practica in casa, cateva minute in fiecare zi si care va ajuta la o stare de spirit mai buna, si la o forma fizica mai buna fara sa implice miscari sustinute de cardio.
Tricotatul e o forma de relaxare la care nu ne gandeam cand le vedeam mamele sau bunicile lucrand la pulovere din mohair.
Invatati sa tricotati, e demonstrat stiintific ca e o activitate care relaxeaza, e o practica de mindfulness si un drum catre meditatie si curatarea mintii. Studiile arata ca activitatea tricotatului duce la scaderea presiunii sangelui, inlatura depresia si anxietatea si aduce o satisfactie speciala, motivationala, odata cu un obiect rezultat din propria munca.
Invatati sa faceti aranjamente florale si puteti intelege de ce Ikebana e pentru japonezi nu doar o forma de exprimare culturala, ci si un mod de relaxare.
Un hobby ca aranjatul florilor dezvolta o cultura vizuala, notiuni despre geometria in spatiu, despre flori si culori, dar in acelasi timp linisteste mintea si aduce o eleganta si un rafinament celei care il practica. E unul dintre cele mai rafinate hobby-uri pe care le puteti practica de acasa, iar internetul ofera multe informatii de unde sa incepeti structurat si organizat sa invatati cum se fac aranjamentele florale.