5 palate si castele ale Reginei Elizabeta care pot fi vizitate online
Numeroase muzee din intreaga lume au raspuns pandemiei prin punerea la dispozitie a tururilor virtuale gratuite. A venit randul Familiei Regale Britanice sa ofere acces in cele mai frumoase castele si palate din patrimoniu.
La un click distanta aveti ocazia unei vizite pe holurile Palatului Buckingham sau a unei plimbari prin saloanele grandioase ale Castelului Windsor.
Monumentele istorice detinute de Regina Elizabeta a II-a sunt deschise pentru public numai in anumite zile din an, cand nu servesc ca resedinte Regale. Chiar si atunci cand pot fi vizitate, accesul este limitat in functie de evenimentele care se desfasoara in perioada respectiva.
Mai jos gasiti tururi gratuite prin Palatul Buckingham, Palatul Curtii Hampton, Castelul Windsor, Palatul Holyroodhouse si Turnul Londrei.
Palatul Buckingham, Resedinta Oficiala a Reginei Elizabeta si sediul central al Familiei Regale, este deschis publicului anual intre finalul lunii iulie si sfarsitul lui septembrie.
Construit incepand cu 1703, Palatul Buckingham se intinde pe 77.000 de metri patrati, are 775 de camere din care 188 sunt dormitoare pentru angajati iar 52 sunt pentru Familia Regala si oaspetii sai. Este al 15-lea cel mai mare Palat din lume, pe primul loc fiind Palatul Parlamentului din Bucuresti.
Cele mai importante evenimente ale monarhiei britanice sunt organizate in Buckingham: Cinele Oficiale de Stat, nuntile membrilor de rang primar si Marsul Culorilor care marcheaza ziua de nastere a Reginei.
Printre camerele incluse in turul virtual al Palatului Buckingham se numara Scara Mare, Salonul Alb, camera rosie a Tronului si Salonul Albastru.
Castelul Windsor este cel mai vechi si cel mai mare castel locuit din lume. A fost construit in urma cu 900 ani si a servit ca Resedinta Regala pentru 39 de monarhi britanici.
Castelul Windsor este resedinta in care Regina Elizabeta se retrage alaturi de Printul Philip in fiecare week-end in care nu are angajamente publice. Inclusiv in perioada autoizolarii din cauza Coronavirusului.
Pe site-ul castelului puteti vizita Apartamentele de Stat create pentru Regele Charles al II-lea, Semi-Camerele de Stat ale Regelui George al IV-lea, Salonul Crimson, Camera Waterloo si Sala pentru petreceri de Stat St.George.
O parte din Windsor il puteti vedea aici, cealalta parte aici.
Palatul Holyroodhouse din Edinburgh este Resedinta Oficiala a monarhului britanic in Scotia inca din secolul al XVI-lea.
Holyroodhouse a fost construit ca o manastire in 1128 si a devenit Resedinta Regala in momentul in care Edinburgh a fost recunoscut ca fiind capitala Scotiei.
De obicei, Regina viziteaza Palatul cate o saptamana la inceputul fiecarei veri pentru o serie de sarbatori si evenimente culturale cu importanta locala. Punctul culminant al vizitei Regale este petrecerea din gradina palatului cu 8.000 de invitati.
Printre camerele si saloanele impresionante din turul virtual se numara si dormitorul lui Mary, Regina Scotilor, rivala Reginei Elizabeta I. Povestea de viata a monarhului scotian a inspirat filmul castigator la Oscar, „Mary, Queen of Scots”. Filmarile au avut loc in Holyroodhouse.
Turul virtual in Holyroodhouse incepe aicisi continua aicicu Scara Mare, Salonul de Dimineata, Camera Regala pentru Cina si Dormitorul Regal.
Turnul Londrei este un castel care protejeaza cele mai importante relicve britanice: Bijuteriile Coroanei.
Desi nu este locuita, cladirea in care se afla Turnul Londrei este, din punct de vedere tehnic, un castel si are o semnificatie istorica uriasa pentru britanici.
A fost construit in secolul al XI-lea de William Cuceritorul si a fost folosit, de-a lungul timpului, ca fortareata, trezorerie, depozit de arme, menajerie si o inchisoare faimoasa in care ajungeau prizonierii acuzati de tradare sau sfidare a monarhului.
Din 1200 pana in 1835, Turnul Londrei a gazduit una dintre cele mai exotice gradini zoologice din lume cu ursi polari, lei, canguri, elefanti, pauni si struti. In prezent, sunt expuse sculpturi ale fiecaruia dintre animalele mentionate.
Turnul Londrei include si muzeul in care sunt pazite cu vigilenta si expuse Bijuteriile Coroanei: 23.500 de piese estimate la peste 23 de miliarde de euro.
Hampton Court Palace este o marturie istorica a inceputurilor monarhiei britanice prin dinastia Tudor si cel mai controversat Rege, Henry al VIII-lea.
Povestea modului in care Hampton Court Palace a devenit Resedinta Regala completeaza perfect tabloul scandalos al Regelui Henry al VIII-lea.
Cardinalul Wolsey a construit monumentul impresionant in 1511 ca un cadou pe care si l-a facut pentru ascensiunea in rang. Era realizat din caramida rosie in forma de diamant si avea un numar record de seminee.
Henry a aflat de constructia impresionanta si l-a intrebat suspicios: „Am auzit ca iti construiesti un palat urias?”
Cunoscandu-i egoul exagerat, firea vulcanica si imprevizibila (ii decapita pe toti cei care il iritau), Cardinalul i-a raspuns „Da, Majestate, este un cadou pentru ziua Mariei Tale.”
Istoricii folosesc acest episod pentru a demonstra viclenia Regelui de a sechestra Palatul fara sa il ceara direct. Supusilor le era atat de frica de temperamentul lui incat ii ofereau orice isi dorea.
Pe langa schimbarile diplomatice uriase care extindeau puterea Regelui, Henry al VIII-lea este cunoscut pentru cele sase sotii pe care le-a tinut, doua dintre acestea fiind decapitate la ordinul sau.
Palatul include cea mai mare bucatarie din secolul XVI-lea unde lucrau 200 de bucatari care gateau pentru 800 de oaspeti in vremurile Tudorilor.
Aici veti gasi turul virtual prin Sala Mare, Sala de Asteptare si bucataria medievala.
Downing Street, numarul 10, Resedinta Premierului Britanic este o alta cladire britanica cu importanta istorica majora care poate fi vizitata online.
Downing Street este o cladire construita in urma cu 300 de ani care gazduieste 100 de camere si cel mai important birou din tara, cel al Premierului Britanic.
Este cunoscuta ca fiind cladirea „all black” cu fatada si usa vopsite in nuante de negru sumbru si impunator. Inainte de a deveni Biroul Premierului, a fost resedinta privata si biroul al oamenilor importanti care lucrau pentru monarhia britanica. In timpul renovarilor realizate de-a lungul timpului s-a descoperit ca fatada originala era galbena iar usa era verde. Culorile au fost schimbate in scop diplomatic.
In turul virtual prin Downing Street va puteti plimba prin Camera Cabinetului Britanic, Scara Mare si Biroul Premierului. Fiecare camera este insotita de filmulete educationale cu povesti istorice.
Turul virtual prin biroul in care au lucrat Margaret Thatcher, Tony Blair si Winston Churchill este aici.