5 retete de cocktailuri racoritoare pentru zilele caniculare. Includ ingrediente care ajuta la reducerea temperaturii corpului si la o stare mai buna.
Zilele toride cu temperaturi caniculare devin din ce in ce mai prezente in lunile de vara iar acest lucru are efecte vizibile atat la nivelul corpului dar si al starii emotionale si de spirit. Desi caldura si umiditatea ridicata pot crea senzatia de disconfort, exista diverse solutii pentru a reduce temperatura corpului si pentru a mentine un nivel de hidratare sporit.
Una dintre cele mai bune modalitati de a reduce temperatura corpului este consumul de bauturi reci. Acestea pot ajuta la reducerea epuizarii cauzate de caldura si pot deveni o sursa buna de hidratare daca contin ingredientele potrivite.
Vara este asociata adesea cu paharele pline cu gheata si lichid in culori vii, cu cocktailurile delicioase, datorita senzatiei de racorire pe care o aduc, insa desi alcoolul nu este indicat pentru consum in perioadele de expunere la soare, acesta poate fi diluat si servit la finalul zilei sau in pauzele de relaxare la umbra.
In acest sens, va recomandam 5 cocktailuri alcoolice si non-alcoolice cu care sa va racoriti in zilele fierbinti de vara si care contin ingrediente locale, usor de procurat.
Mojito cu pepene inghetat este un cocktail racoritor bazat pe unul dintre cele mai populare si hidratante fruncte ale verii, pepenele verde. Este perfect pentru o dupa masa petrecuta cu cei apropiati sau pentru o zi petrecuta la piscina.
Pentru 6-8 portii aveti nevoie de:
155 gr. pepene verde taiat cuburi
100 gr. zahar
115 ml. apa plata
4-5 frunze de menta
175 ml. rom alb
240 ml. apa minerala sau sifon
115 ml. suc de limeta
optional: felii subtiri de limeta si de pepene pentru decor
Mod de preparare:
1. Asezati cuburile de pepenele intr-o tava sau o caserola incapatoare si puneti-l in congelator pentru 2 ore sau pana se congeleaza complet.
2. Cat pepenele se congeleaza, amestecati intr-o oala mica zaharul cu apa plata si fierbeti lichidul la foc mediu pana se dizolva zaharul complet. Adaugati frunzele de menta si mai fierbeti timp de 5 minute la foc mic. Opriti focul si lasati-l la racit pentru 30 de minute, dupa care scoateti frunzele de menta si puneti siropul de zahar deoparte pentru inca 30 de minute pana se raceste complet.
3. Adaugati intr-un blender pepenele inghetat, siropul de zahar, romul si sucul de limeta si porniti aparatul pentru 8-10 secunde. Adaugati apa minerala sau sifonul si amestecati usor cu o lingura.
4. Transferati mojito-ul intr-o carafa si serviti in pahare inalte. Dupa preferinta, puteti decora cu felii de pepene si limeta.
Menta si castravetele reprezinta una dintre cele mai racoritoare combinatii pentru o bautura de vara. Va recomandam un cocktail bazat pe Prosecco si castravete, decorat cu frunze de menta.
Pentru 2 portii aveti nevoie de:
180 ml. Prosecco
90 ml. vodca
2 felii de 3 centrimetri de castravete, taiate in bucati mici
30 ml. suc de limeta
60 ml. sirop de zahar (30 gr. zahar dizolvat in 30 ml. de apa fierbinte)
cateva cuburi de gheata
felii de castravete si frunze de menta pentru decor
Mod de preparare:
1. Amestecati intr-un shaker de cocktail feliile de castravete si sucul de limeta. Adaugati siropul de zahar, vodca si cateva cuburile de gheata. Amestecati bine cu ajutorul shakerului.
2. Strecurati si impartiti amestecul in doua pahare umplute cu gheata si adaugati Prosecco pana ce paharul devine plin. Decorati fiecare pahar cu o felie de castravete si cateva frunze de menta. Serviti imediat.
Un cocktail cu menta si cuburi de gheata aromate cu fructe de padure si castravete este perfect pentru dupa amiezile calduroase de vara dar si pentru ocazii speciale alaturi de cei dragi.
Ingrediente pentru 4 portii
Pentru cuburile de gheata:
70 gr. zmeura
70 gr. mure
1 castravete mediu taiat in cubulete mici
115 ml. suc de limeta
115 ml. suc de portocala
475 ml. apa plata
Pentru cocktailul cu menta:
70 gr. zmeura
70 gr. mure
1 castravete mediu taiat in cubulete mici
16-18 frunze de menta
375 ml. vodca
600 ml. apa tonica cu limeta
Mod de preparare:
1. Pentru cuburile de gheata impartiti fructele de padure si castravetele in doua tavi de gheata, asezatile uniform pentru a acoperi un sfert din fiecare forma. Intr-o carafa amestecati apa, sucul de limeta si cel de portocala si turnati lichidul in tavile de gheata astfel incat sa acoperiti fructele aproape in totalitate. Puneti tavile la congelator pentru cel putin 4 ore sau pana cuburile sunt inghetate complet.
2. Pentru cocktail, combinati intr-o carafa medie jumatate din zmeura, murele si castravetele taiat cubulete si 10-12 frunze de menta. Maruntitile in timp ce amestecati cu ajutorul unui pistil, muddler sau cu o lingura din lemn.
3. Peste amestec adaugati vodca si apa tonica si mixati bine. Adaugati si cateva din cuburile de gheata pregatite deja, amestecati si serviti in pahare inalte, decorate cu restul de zmeura, mure si castravete si optional, alte cuburi de gheata.
In ceea ce priveste cocktailurile non-alcoolice, va recomandam o bautura racoritoare pe baza pe suc de mere, sirop de soc si menta. Este combinatia perfecta pentru un picnic petrecut cu cei mici.
Ingrediente pentru 8 portii:
80 ml. sirop de soc
1 l. suc de mere proaspat
20 ml. suc de lamaie
8 frunze de menta maruntite
2 l. apa minerala sau sifon
cuburi de gheata
optional: cateva fructe de padure (proaspete sau congelate) pentru decor
Instructiuni:
1. Intr-o carafa amestecati bine siropul de soc, sucul de mere si cel de lamaie. Adaugati frunzele de menta maruntite si mixati inca odata.
2. In pahare, adaugati cateva cuburi de gheata si fructele de padure si turnati pana la jumatate amestecul de suc de mere si sirop. Completati cu apa minerala si serviti imediat.
Alt cocktail non-alcoolic potrivit pentru zilele caniculare este un tonic mediteranean cu castravete si rozmarin. Este ideal si racoritor pentru serile petrecute alaturi prieteni, la cina sau dupa masa.
Pentru 4 portii aveti nevoie de:
12 felii de castravete
45 ml. suc de lamaie
475 ml. apa tonica
2 frunze de rozmarin
4 feli de lamaie sau limeta
cuburi de gheata
optional: cateva frunze de tarhon
Mod de preparare:
1. Intr-un shaker, adaugati sucul de lamaie, 4 felii de castravete maruntite si cativa pini de rozmarin. Zdrobiti usor cu ajutorul unei linguri de lemn si adaugati cateva cuburi de gheata. Scuturati bine cu ajutorul shakerului. Adaugati in shaker 100 ml de apa tonica si scuturati inca odata.
2. Strecurati si impartiti amestecul in 4 pahare umplute cu cuburi de gheata si completati cu restul de apa tonica si mixati usor.
3. Decorati fiecare pahar cu cate doua felii de castravete, cateva frunze de rozmarin si o felie de lamaie. Daca preferati, puteti adauga si cateva frunze de tarhon.