5 retete gustoase cu struguri si nuci. Sunt alimente anti inflamatorii, anti cancer, bune pentru corp si creier.
Preparate obisnuite sau retete adaptate de catre bucatari internationali celebri, felurile de mancare cu struguri si nuci sunt nenumarate, iar aceste doua alimente percepute ca adevarate daruri ale naturii au proprietati multiple din punct de vedere nutritional.
Strugurii contin polifenoli, un tip de antioxidanti cu capacitatea de a preveni mai multe tipuri de cancer si un antiinflamator natural care poate reduce riscul de ateroscleroza si riscul de boli cardiovasculare.
Nucile ajuta la imbunatatirea functiei cognitive prin continutul de Omega 3, vitamina E, fier si o serie de antioxidanti, fiind cunoscute drept o adevarata hrana pentru creierul uman.
Totodata, nucile pot fi un adjuvant in cazul persoanelor care sufera de tulburari ale somnului, stimuland productia de melatonina, iar nivelul ridicat de magneziu e ideal pentru relaxarea masei musculare si cresterea fluxului de sange.
Daca doriti sa va bucurati din plin de beneficiile acestor minunate fructe daruite de natura la inceput de toamna si intentionati sa le includeti in retete inspirate, va prezentam cinci modalitati prin care puteti sa folositi strugurii si nucile in bucatarie.
Struguri inveliti in branza cu mucegai albastru si nuca zdrobita pot fi un antreu delicios si foarte simplu de preparat, cu o combinatie cum nu se poate mai potrivita de alimente.
Pentru pregatit veti avea nevoie de 20-25 boabe de struguri de dimensiuni medii, 300 g branza cu mucegai albastru (gorgonzola, roquefort), sau chiar branza de burduf daca aceasta se afla in topul preferintelor, 4 linguri de apa, 150 g miez de nuca zdrobit si prajit in prealabil.
Modul de preparare este foarte simplu: branza se framanta si se amesteca alaturi de apa, pentru a capata o textura usor de modelat. Strugurii se spala bine, se usuca si se invelesc in branza (procedura asemanatoare prepararii galustelor cu prune), iar la final se tavalesc prin miezul de nuca zdrobit.
Un amestec deosebit de aromat si foarte gustos, dulceata de struguri cu nuci poate fi un adevarat rasfat mai ales pentru iubitorii de branzeturi.
De fiecare data cand incearca un sortiment nou de branza, acestia se pot delecta cu un preparat dulce realizat din urmatoarele ingrediente: 1 kg struguri, 800 g zahar, 150 g miez de nuca, o lamaie, o portocala, esenta de vanilie si 500 ml apa.
Se pun la fiert intr-o oala de dimensiuni mai mari apa cu zaharul, obtinandu-se un sirop in care se vor adauga strugurii, fierbandu-se pana cand compozitia se ingroasa. Se adauga lamaia si portocala taiate felii subtiri (de preferat sunt citricele bio, pentru a putea folosi fara probleme si coaja acestora), si se fierb in continuare pana cand compozitia devine si mai densa. Se pune spre final esenta de vanilie dupa gust, alaturi de nuci, si se mai lasa la fiert aproximativ 5 minute. Se toarna in borcane sterilizate care se inchid ermetic si se lasa la racit cu fundul in sus.
Salata rece de pui cu struguri si nuci este un fel de mancare rapid, sanatos si satios, care imbina cu succes gustul carnii de pui cu savoarea strugurilor.
Acest preparat poate fi servit atat pe post de salata cat si drept umplutura pentru sandwich-uri. Ingredientele necesare sunt: 200 g piept de pui, 2 tije de telina apio, 200 g struguri verzi fara samburi taiati pe jumatate, 50 g de merisoare uscate, 50 g nuci prajite, maioneza sau iaurt grecesc (in functie de preferinte), sare si piper.
Se prepara foarte simplu: carnea de pui se fierbe, se lasa la racit si se taie cubulete. Intr-un bol se amesteca strugurii cu carnea, cu telina taiata marunt, se adauga mai apoi merisoarele, nucile, maioneza sau iaurtul dupa gust si se condimenteaza cu sare si piper.
Salata Waldorf dupa reteta propusa de Jamie Oliver este descrisa drept o adevarata combinatie de savoare care reuseste sa transforme niste banale frunze de salata intr-un preparat foarte gustos.
Pentru prepararea salatei sunt necesare o serie de ingrediente cat se poate de simple: 150 g struguri, sucul unei lamai, ulei de masline, 60 g nuci, o lingurita de mustar englezesc, 250 ml iaurt degresat, 2 tije de telina apio, 2 mere proaspete, o salata verde (de preferat laptuca sau iceberg, pentru a fi mai crocanta) si cateva frunze de tarhon.
Se incalzeste cuptorul la 180 grade si se aseaza inauntru strugurii curatati si asezonati cu sare, piper, putin ulei de masline si sucul de la o jumatate de lamaie, timp de 15 minute. Se adauga apoi si nucile pentru inca 10 minute sau pana cand strugurii sunt moi si au aspect caramelizat, iar nucile au devenit aurii.
Intre timp, se prepara dressingul intr-un bol unde se amesteca mustarul cu iaurtul, tarhonul tocat marunt si sucul de la cealalta jumatate de lamaie, alaturi de sare si piper dupa gust. Se taie marunt telina apio, merele si salata si se pun intr-un castron mai incapator. Se adauga si amestecul de struguri si nuci scos de la cuptor, se toarna dressingul, iar salata este gata.
Varza de Bruxelles coapta cu struguri si nuci dupa reteta Marthei Stewart are o finete si un gust aparte si poate fi realizata intr-un timp foarte scurt si fara prea mare deranj in bucatarie.
Ingredientele necesare sunt: 500 g varza de Bruxelles, 500 g struguri rosii, 2 linguri de ulei de masline extra-virgin, 2 lingurite de cimbru proaspat, sare, piper, 2 lingurite de otet balsamic si o jumatate de cana de nuci prajite.
Conceputa drept un fel de mancare principal, o salata calda sau chiar o garnitura, varza de Bruxelles coapta cu struguri si nuci se prepara foarte usor. Incalziti cuptorul la o temperatura medie, iar intr-o tava tapetata cu foaie de copt rumeniti timp de 20 de minute atat strugurii cat si varza de Bruxelles, stropite cu ulei de masline si condimentate cu sare, piper si cimbru. La final, amestecati in tava otetul balsamic si presarati nucile.