5 retete gustoase si usor de preparat cu legumele toamnei
In acest sezon pietele sunt pline de legume si fructe proaspete si savuroase, bogate in substante nutritive benefice pentru organism. Printre vedetele la capitolul legume se numara varza, conopida, dovleacul, ardeii grasi si gogosarii, telina, cartofii, vinetele si sfecla rosie.
Consumate crude, proaspete si din surse sigure, fructele si legumele din aceasta perioada reprezinta o alegere inspirata pentru intarirea sistemului imunitar, iar pentru un plus de inspiratie in bucatarie, va puteti inspira din retetele de toamna a catorva preparate gustoase pe care le prezentam in continuare.
Pe langa faimoasa placinta cu dovleac, aceasta leguma poate fi transformata intr-o delicioasa supa crema cu rozmarin.
Bogat in beta-caroten, potasiu si fibre, bostanul, asa cum mai este cunoscut, are putine calorii si este ideal in controlul nivelului de colesterol si a greutatii corporale, iar semintele de dovleac crude sunt o sursa de acizi grasi omega-2, zinc, fier si au beneficii optime pentru reducerea stresului.
Pentru supa crema de dovleac veti avea nevoie de un dovleac de marime medie taiat cuburi (in jur de 1,5 kg), o telina apio si un praz, 1 litru de supa de pui, 2 catei de usturoi maruntiti, 1 morcov taiat cubulete, o ceapa medie, ulei de masline (cam 3-4 linguri), rozmarin proaspat pentru ornat, rozmarin macinat, sare si piper.
Dovleacul curatat si taiat cubulete se pune la fiert in apa cu sare. Apoi, in acelasi recipient se adauga telina apio, prazul, morcovul, usturoiul si se fierb in continuare. Dupa ce legumele s-au fiert, utilizand un blender se paseaza dovleacul, morcovul, telina si prazul pana devine o compozitie omogena. Aceasta se amesteca apoi cu supa de pui, se adauga condimentele si putin ulei de masline si se mai fierbe pana da intr-un clocot. La sfarsit, se orneaza cu rozmarin si se serveste alaturi de crutoane.
Pe langa o friptura gustoasa se potriveste o salata americana de varza, usor acrisoasa si picanta, care se prepara foarte usor – salata Coleslaw.
Varza ajuta organismul sa-si mentina sanatatea in timpul sezonului rece, dar si o greutate optima a corpului. Este slaba in calorii dar bogata in fitonutrienti, vitamine si minerale, imbunatateste digestia si ajuta la scaderea colesterolului. Se poate prepara sub forma de salata proaspata sau calita, in retete precum faimoasa supa de varza, ciorba, ghiveci sau placinta de post. De asemenea, la mare cautare este si varza murata.
Pentru prepararea salatei Coleslaw veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: o varza medie, un morcov, o ceapa mica, 100 ml lapte, o lingurita de zahar, o lingura de maioneza, 3 linguri de otet balsamic, zeama de la o lamaie, sare si piper.
Intr-un bol se adauga varza taiata cat mai subtire, morcovul ras foarte fin impreuna cu ceapa maruntita. Ingredientele se amesteca, iar peste se adauga sosul preparat din lapte, maioneza, zahar, otet si zeama de lamaie. Se amesteca din nou foarte bine, se condimenteaza dupa gust si se tine la frigider timp de 2-3 ore pentru a se combina aromele.
Un pranz delicios petrecut in familie poate fi completat cu o conopida gratinata cu branzeturi, gustoasa si foarte usor si rapid de preparat.
Conopida contine calciu, vitaminele K si C, potasiu, acid folic si fibre excelente pentru functionarea normala a sistemului digestiv. Toamna este cel mai buna perioada din an pentru a profita de aceasta leguma, care, consumata frecvent, mentine sanatatea creierului si a inimii si incetineste procesul de imbatranire prematura a organismului.
Pentru prepararea acestei retete veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: in jur de 700 g de conopida, 80 g unt, 250 g telemea, 75 g cascaval, 500 ml lapte, 3 linguri de faina, sare si piper.
Buchetelele de conopida se fierb in apa cu sare pana se inmoaie, apoi se scurg si se adauga intr-un recipient termorezistent, uns cu putin unt. Apoi, se prepara sosul prin topirea untului si adaugarea fainei in ploaie, amestecand energic pentru a nu se forma cocoloase. Compozitia se caleste in unt timp de 1 minut si se adauga laptele. Se fierbe in continuare, amestecand cu grija, pana se ingrosa, si care ulterior se va condimenta cu sare si piper dupa gust.
Telemeaua rasa se presara o parte peste buchetele de conopida fierte, iar restul se adauga in sos, se amesteca si se toarna peste conopida. La final, se presara cascavalul si se da la cuptor, la foc mediu, pana se rumeneste.
Poate cea mai simpla si in acelasi timp rafinata reteta de salata este cea cu sfecta rosie si branza de capra, care poate fi o masa nutritiva si satioasa.
Sfecla rosie reprezinta o sursa excelenta de antioxidanti si este ideala pentru persoanele care sufera de hipertensiune arteriala. Smoothie-urile din sfecla rosie au rol detoxifiant asupra ficatului si sangelui, curatandu-le de toxine. Sfecla rosie poate fi utilizata in gatirea unor supe, ciorbe, salate sau chiar unele deserturi, si poate fi preparata coapta, la abur sau murata.
Ingrediente necesare pentru prepararea salatei: 250 g sfecla rosie fiarta sau coapta, 150 g branza de capra, o mana de nuci coapte, o legatura de patrunjel, ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper.
Intr-un bol incapator adaugati si amestecati sfecla rosie taiata cubulete, nucile, branza de capra bucatele si patrunjelul tocat marunt. Adaugati uleiul de masline, zeama de lamaie si asezonati cu sare si piper dupa gust.
Printre legumele savuroase si sanatoase ale toamnei se numara si vinetele, cu care puteti gati un preparat simplu si gustos: vinete umplute cu cascaval si legume.
Acestea au rolul de a proteja tractul digestiv, gratie continutului numeros de fibre. Au putine calorii, dar in acelasi timp ofera organismului fitonutrienti esentiali, fier, calciu si vitamina K. Pot fi preparate pe gratar, coapte, prajite sau in diferite tocanite, insa cel mai popular preparat este salata de vinete coapte cu ulei sau maioneza, servita ca aperitiv.
Pentru a prepara vinetele umplute cu cascaval si legume aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 vinete medii, 2 linguri ulei de masline extravirgin, o ceapa, 2 ardei, 4 rosii, 150 g cascaval ras, patrunjel, cimbrisor, sare si piper.
Vinetete se taie in jumatate pe lungime, se scot pulpa si semintele de la fiecare si se aseaza intr-o tava. Separat, ceapa maruntita, ardeii si pulpa de vinete se calesc cu 2 linguri de ulei intr-o tigaie pana se rumenesc usor. Apoi se scot si se amesteca cu rosiile taiate cubulete si cascavalul. Compozitia rezultata se adauga in vinetele din tava, se presara cimbrisorul dupa care se acopera cu folie de aluminiu si se pun la copt la foc mediu timp de 40 de minute. Dupa, se inlatura folia si se mai pot rumeni in cuptor pentru circa un sfert de ora. Patrunjelul se adauga la final peste vinetele proaspat rumenite.