5 retete sanatoase si delicioase cu citrice care vor ajuta sistemul imunitar in timpul zilelor friguroase.
Sistemul imunitar este prima linie de aparare a organismului impotriva bacteriilor, virusilor, toxinelor sau ciupercilor. Astfel, in perioadele de tranzitie de la sezonul cald la cel rece, corpul uman este mai predispus la raceala, gripa si infectii si are nevoie de alimente care sa-i ofere mai multa energie si imunitate.
Un mod bun de a sustine sistemul imunitar este de a consuma fructe si legume de culori diferite, printre acestea se numara si citricele datorita cantitatilor mari de vitamina C pe care le contin.
Citricele au un efect antioxidant puternic si pot ajuta celulele sistemului imunitar sa lupte impotriva organismelor straine care pot ameninta sanatatea. Din familia citricelor fac parte portocalele, mandarinele si clementinele, grepfrutul, lamaile si limetele.
Va recomandam 5 retete versatile la care se folosesc citrice si care vin in ajutorul sistemului imunitar in aceasta perioada.
Dis-de-dimineata, un suc indonezian Jamu cu turmeric este perfect pentru stimularea sistemului imunitar si benefic pentru proprietatiile sale anti-inflamatorii si antioxidante.
Ingrediente pentru 6 portii:
- 100g de radacina de turmeric (poate fi inlocuit cu o lingura de turmeric pudra)
- 60 gradacina de ghimbir
- 950 ml de apa
- 1 praf de piper proaspat macinat
- 2-3 linguri de miere
- sucul de la doua lamai
Instructiuni:
Intr-un blender sau robot de bucatarie se adauga radacinile de turmeric si ghimbir, apa si piperul si se amesteca pana se formeaza o compozitie omogena. Amestecul se transfera intr-o cratita si se pune la fiert la foc mic timp de 15 minute. Se ia de pe foc si se pune la racit cateva minute dupa care se strecoara lichidul printr-o sita fina sau printr-un prosop curat. La final se adauga miere si suc de lamaie, se amesteca bine si se serveste rece.
Un bol cu iaurt si citrice este un mic dejun perfect pentru diminetile de toamna si iarna, bogat in proteine si probiotice.
Ingredient pentru 2 portii:
- 450g iaurt
- 1 portocala rosie feliata rondele
- 30g amestec musli de cereale
- 2 linguri de migdale/nuci pisate (pot fi inlocuite cu amestec de seminte)
- 40g afine proaspete
- 1 lingura de miere (optional)
Instructiuni:
Se imparte iaurtul in doua boluri si se pune deasupra feliile de portocala, amestecul musli, afinele si migdalele sau nucile. La nevoie se poate adauga si miere.
Somonul la cuptor cu vinegreta de grepfruit constituie o masa bogata in omega-3 si vitamina C, potrivita mai ales pentru pranz.
Ingrediente pentru 4 portii:
- 4 bucati de somon file
- doua lingurite de ulei de masline
- doua lingurite de sare
- doua varfuri de cutit de piper proaspat macinat
- doua linguri de suc proaspat de grepfrut sau de portocala
- 1 lingurita mustar Dijon
Instructiuni:
Se preincalzeste cuptorul la 205°C si se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Asezati bucatile de somon in tava, adaugati peste o lingurita de ulei de masline si asezonati cu o lingurita de sare si un varf de cutit de piper. Dati la cuptor timp de 8-10 minute sau pana cand somonul poate fi strapuns cu usurinta cu o furculita.
In timp ce acesta se coace, adaugati intr-un bol 1 lingurita de ulei de mustarul, sarea si piperul ramase si sucul de grepfrut. Amestecati usor pana obtineti o compozitie lichida, asemanatoare cu un sos. Cand somonul este gata, seriviti-l alaturi de vinegreta.
Friptura de pui cu usturoi si lamaie, un preparat excelent pentru cina, perfect pentru serile petrecute cu familia.
Ingrediente pentru 3 portii:
- 3 buc. pulpe de pui
- o lingurita de sare
- un varf de cutit de piper
- 0 lingurita de oregano
- o lingura de miere
- o lingura de ulei de masline
- o lamaie feliata rondele
- o capatana de usturoi curatata
- sucul de la o lamaie
Instructiuni:
Se preincalzeste cuptorul la 225°C. Intr-o tigaie rezistenta la cuptor se adauga o parte din uleiul de masline, lamaia feliata si usturoiul si se amesteca usor. Asigurati-va ca lamaia si usturoiul sunt dispersate in mod egal in tigaie si puneti peste pulpele de pui cu pielea in sus. Turnati restul de ulei de masline peste pui si asezonati cu sare, piper si oregano.
Se pune tigaia in cuptorul preincalzit si se gateste timp de 50-55 de minute sau pana cand pielea pulpelor devine aurie iar carnea se poate lua usor de pe os. Intre timp, se amesteca intr-un bol mic sucul de lamaie cu mierea. Dupa ce se scoate friptura din cuptor se toarna amestecul de lamaie peste fiecare bucata de pui si se serveste alaturi de usturoiul copt.
Chec cu lamaie, o reteta clasica britanica de „lemon pound cake”. Un desert excelent pentru zilele reci la care puteti folosi tot ce este mai bun din lamai.
Ingrediente:
- 150g unt la temperatura camerei
- 280g zahar
- coaja rasa de la o lamaie mare
- jumatate de lingurita de sare
- o lingurita extract de vanilie sau semintele de la jumatate de pastaie de vanilie
- 100g iaurt grecesc
- 4 oua la temperatura camerei
- sucul de la o lamaie – aproximativ 60ml
- 375g faina cernuta
- 1 praf de copt
- 180ml lapte
Instructiuni:
Se preincalzeste cuptorul la 180°C si se pregateste o tava de chec (30x12cm) cu hartie de copt. Intr-un bol mare se adauga untul la temperatura camerei, zaharul, coaja de lamaie, extractul sau semintele de vanilie si sarea. Se amesteca folosind un mixer electric pana cand se ajunge la o consistenta cremoasa. Peste se adauga iaurtul grecesc, ouale si sucul de lamaie si se amesteca in continuare cat sa se incorporeze.
Se pune deoparte mixerul si se adauga jumatate din cantitatea de faina, se incorporeaza cu ajutorul unei spatule iar mai apoi se toarna jumatate din cantitatea de lapte si se amesteca bine. Se adauga restul de faina si de lapte, incorporandu-le usor cu miscari largi. Se transfera aluatul obtinut in tava pregatita si se da la cuptor timp de 55-65 de minute. Se poate verifica checul cu o scobitoare, daca aceasta iese curata atunci prajitura este gata. Se lasa la racit timp de o ora si poate fi servit ca atare sau alaturi de cafea sau ceai negru.
Optional se poate face o glazura de lamaie din amestecul a 200g zahar pudra cu 2-3 linguri suc de lamaie in functie de consistenta dorita.