Skip to content

Peste 50 de creatii ale Doinei Levintza vor fi expuse la ARCUB in prima expozitie care reuneste toate zonele de activitate ale artistei. Este primul designer din Europa de Est care a prezentat la Saptamana Modei de la New York.

Cea mai ampla expozitie a anului de la ARCUB Gabroveni, „Stilul Doina Levintza”, prezinta o serie de peste 50 de creatii semnate Doina Levintza, de la costume de teatru si film, la tapiserii si piese rare de colectie, fotografii, albume si schite originale, precum si o serie de obiecte prezentate pentru prima data publicului larg. 

Expozitia desfasurata in toate spatiile expozitionale ale ARCUB Gabroveni va putea fi vizitata intre 25 martie si 28 aprilie 2022 si este gandita ca o incursiune in universul creativ al Doinei Levintza. Este artista care a creat sute de personaje in teatru si cinema alaturi de elita regizorilor romani si primul designer din Europa de Est care a prezentat la Saptamana Modei de la New York.

La parterul centrului cultural din Lipscani 84-90, expozitia recreeaza, in Sala Cafenea, Atelierul Levintza, un spatiu scenografic in care este redata zona de creatie a artistei cu planse de desen, schite, esantioane de materiale, rochii si costume, toate asezate si alese astfel incat sa explice vizual elementele definitorii stilului Levintza si procesul creativ pe care l-a urmat.

La primul etaj al Hanului Gabroveni, in Sala Coloanelor, publicul este invitat in culisele fotografiei de moda. De la manechine, trepiede foto, mese de machiaj si coafura, spatiul expozitional prezinta intreg arsenalul care intra in crearea unei imagini de moda. 

In Sala Lipscani vor fi expuse broderii unicat si creatii realizate in tehnica colajului iar in Sala Gabroveni, publicul poate admira fotografii de moda care au format si influentat puternic stilul actual al generatiei nascuta in anii ’70-’80.

Pe langa expozitia traditionala, vor avea loc si o serie de evenimente conexe si va exista si o componenta media in care vor putea fi urmarite, in foaierul de la primul etaj, o selectie a celor mai reprezentative spectacole dintre cele 450 de productii de televiziune la care a lucrat Doina Levintza.

In spatiul expozitional de la demisolul Hanului Gabroveni vor fi expuse costume de teatru iar in Sala Boltilor, costumele create de Doina Levintza pentru spectacolul de teatru „Casanova”, regizat de Dragos Galgotiu la Teatrul Odeon.

La parterul cladirii, in Sala Arcelor, va fi decorat un spatiu dedicat costumelor de film, pentru care a primit artista a fost laureata cu 4 premii Gopo si alte numeroase distinctii. Printre acestea se numara „Dincolo de nisipuri” (1974, regie Radu Gabrea), ’’De ce trag clopotele, Mitica?” (1979, regia Lucian Pintilie), „Ultima noapte de dragoste” (1980, regie Sergiu Nicolaescu), „Orient Express” (2004, regie Sergiu Nicolaescu), „Closer to the Moon” (2014, regia Nae Caranfil), „Restul e tacere” (2008, regia Nae Caranfil), „6,9 pe scara Richter” (2016, regia Nae Caranfil).

Vernisajul „Stilul Doina Levintza” are loc vineri, 25 martie 2022, de la ora 18.00, expozitia poate fi vizitata pana pe 27 aprilie, zilnic, intre orele 14.00 – 20.00, la ARCUB. Biletele au fost puse in vanzare si pot fi achizitionate online de pe arcub.ro si bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90). 

In adolescenta, Doina Levintza era pasionata de sculptura. A cochetat o vreme cu teatrologia, dar a descoperit apoi talentul la desen, mostenit de la mama ei, si s-a decis intr-un final pentru arhitectura. Dupa ce a absolvit Scoala de arhitectura din Bucuresti, viata a purtat-o catre costumul de film si teatru si, mai tarziu, catre moda.

Doina Levintza si-a inceput cariera la Buftea, ca asistenta de decoruri dupa absolvirea Institutului de Arhitectura. Dupa care a urmat colaborarea cu Televiziunea Romana, unde a lucrat timp de opt ani, creand costume si decoruri pentru diferite emisiuni de teatru si muzica, pana l-a cunoscut pe Alexandru Bocanet, alaturi de care a creat un stil de televiziune alb-negru bine-cunoscut.

A colaborat cu regizori prestigiosi din lumea teatrului ca Alexandru Tatos, Cornel Todea, Petre Sava Baleanu, Letitia Popa, Lidia Ionescu si cu Liviu Ciulei. In televiziune i-a imbracta pe cei mai cunoscuti actori ai vremurilor, precum Valeria Seciu, Mariana Mihut, Victor Rebengiuc, Forry Etterle, Gina Patrichi, Mircea Albulescu sau Toma Caragiu. Dupa disparitia lui Alexandru Bocanet in 1977, a parasit televiziunea si a devenit freelancer. 

Dupa 1977, Doina Levintza si-a dat demisia din televiziune si a inceput sa lucreze pentru Fondul Plastic. Tot in aceeasi perioada, incepe colaborarea cu Dan Pita la filmul „Profetul, aurul si ardelenii”. Iesirea peste granite s-a produs odata cu expozitia de papusi in marime naturala realizata pentru o galerie pariziana.

Succesul national a fost urmat de invitatia de a expune la Monaco despre care cronicarul de moda Michel Desforges scria in Le Figaro: „E de ajuns sa-i vezi o singura data creatiile pentru a recunoaste apoi o piesa Levintza in orice ocazie […] Doina Levintza este inrudita de departe cu Federico Fellini si Salvador Dali”.

Au urmat peste 100 de prezentari ale brandului Levintza la Monte Carlo, din nou la Paris, apoi la Washington, New York, Londra, Praga, Geneva, Madrid, in Japonia si China, la Berlin, Bruxelles si Chicago.

Doina Levintza este prima creatoare de moda din Europa de Est care si-a prezentat colectiile la New York Fashion Week.

Pentru publicul iubitor de teatru, este cunoscuta prin impactul pe care le-au avut spectacolele „Furtuna” de la Bulandra in regia lui Liviu Ciulei, „O trilogie antica” si „Livada de visini” in regia lui Andrei Serban, nenumarate spectacole regizate de Mihai Maniutiu printre care „Richard al III-lea”, „Antigona”, „Richard al II-lea” in care Costumul a fost, si el, protagonist.

Anul trecut, a fost omagiata cu Premiul pentru Intreaga Activitate in cadrul celei de-a 15-a editiii a Galei Premiilor Gopo 2021. Mai jos veti gasi o retrospectiva a celor mai spectaculoase costume create de doamna Levintza.

Citește în continuare