Skip to content

6 beneficii surprinzatoare ale perelor. Sunt antiinflamatorii, au antioxidanti si proprietati sanatoase pentru inima si diabet.

Disponibile zilele acestea in supermarketuri si la toate pietele publice, perele sunt fructe mult subestimate pentru proprietatile benefice pe care le are au pentru sanatate.

In total, exista peste 3.000 de soiuri diferite de pere, cei mai mari producatori din lume cultiva in special pere Bartletts, Boscs si Anjous. Sunt fructe care stimuleaza digestia, cresc pofta de mancare si au un aport considerabil de vitamine si minerale pentru organism. 

In ciuda numeroaselor beneficii printre care se numara si facilitarea eliminarii toxinelor din organism, perele nu se numara printre fructele populare ─ un sondaj realizat in SUA nu le plaseaza in primele 30 de fructe preferate de oameni. Desigur, pot avea o aroma foarte blanda si, la fel ca avocado, pot trece destul de repede de la o stare solida la una moale. Totusi, daca sunt coapte cum trebuie, pot fi untoase, dulci si suculente, oferind o doza naturala de dulce si energie in mijlocul unei zile de vara. 

Potrivit specialistilor americani de la Core Nutrition Health and Wellness, perele sunt dense in nutrienti benefici si deosebit de benefice pentru sanatatea intestinului si a inimii.

In primul rand, perele sunt bogate in fibre. Consumul abundent de fibre alimentare este esential pentru o digestie sanatoasa, dar este un nutrient care lipseste multor oameni. In SUA (unde exista statistici concludente in acest sens), mai putin de 10% dintre adulti ating in prezent cantitatea recomandata de fibre in fiecare zi. Astfel, perele sunt o solutie bogata in fibre, o para de marime medie furnizeaza aproximativ 20% din valoarea zilnica de fibre.

Fibrele sunt benefice si pentru sanatatea inimii, dar este cunoscut in principal pentru sustinerea sanatatii intestinale. Iar perele furnizeaza ambele tipuri de fibre necesare in acest sens: solubile si insolubile. 

Perele sustin sanatatea inimii.

Conform unui studiu din 2022, cu cat consumati mai multe fibre, cu atat scade riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord si accidentul vascular cerebral. Exista, de asemenea, o multime de cercetari care sugereaza ca o dieta bogata in fibre poate proteja impotriva bolilor cardiovasculare.

Perele sunt bogate in antioxidanti. 

Dr Julie Pace de la Core Nutrition Health and Wellness declara ca “Antioxidantii din pere, cum ar fi procianidinele si quercetina, ofera beneficii notabile pentru inima. Ei pot imbunatati markerii sanguini asociati cu sanatatea inimii.” 

Quercetina este un flavonoid care se gaseste in coaja perelor. Conform unei analize din 2020, s-a demonstrat ca aceasta scade semnificativ colesterolul total si LDL. Atunci cand colesterolul rau scade, scade si riscul de boli de inima,  principala cauza de deces la nivelul Romaniei.

Perele ar putea reduce riscul de diabet de tip 2.

Exista multe motive pentru care perele sunt bune pentru controlul zaharului din sange. Sunt bogate in fibre, au un indice glicemic scazut si sunt bogate intr-un antioxidant numit antocianina, toate acestea pot preveni varfurile de zahar din sange si contribuie la scaderea riscului de diabet de tip 2.

S-a demonstrat ca fibrele alimentare din pere ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange la persoanele cu diabet, prin incetinirea vitezei cu care organismul absoarbe carbohidratii si zaharul.

Potrivit Dr. Pace, “Consumul a cinci sau mai multe portii saptamanale de fructe bogate in antociani, in special pere rosii, poate fi o modalitate delicioasa de a reduce riscul de diabet de tip 2 cu pana la 23%. Ele imbunatatesc, de asemenea, controlul glicemic”.

Perele sunt o sursa bogata de antioxidanti.

Mai multi medici specializati in diete subliniaza continutul impresionant de antioxidanti din pere. Acestea contin antioxidanti precum vitamina C, vitamina K, quercetina, antocianina si altii. In plus, fibrele din pere functioneaza de asemenea ca un antioxidant.

In fapt, cantitatea mare de antioxidanti din pere – si din restul dietei – poate contribui la reducerea riscului de aparitie a multor boli, inclusiv riscul de boli cronice de orice tip. Daca incercati sa va maximizati aportul de antioxidanti, nu decojiti perele. Majoritatea antioxidantilor din pere sunt concentrati in coaja.

Perele au proprietati antiinflamatorii.

Deloc placuta, inflamatia este de fapt modul in care corpul tau se protejeaza de amenintari, este un raspuns natural al organismului la ingerarea unei substante care pare periculoasa. Insa cand nu exista o amenintare activa, se poate acumula si poate duce la inflamatie cronica.

Dieta corespunzatoare este una dintre modalitatile prin care puteti reduce inflamatia. Proprietatile antiinflamatorii ale perelor se datoreaza in principal continutului lor ridicat de antioxidanti, conform Cleveland Clinic. Mai exact, flavonoidele din pere au proprietati antiinflamatorii. 

Aceste flavonoide calmeaza inflamatia, ceea ce, la randul sau, reduce riscul de boli inflamatorii precum diabetul de tip 2 si bolile de inima.

Perele sustin un microbiom intestinal sanatos. 

Microbiomul intestinal influenteaza sanatatea digestiva, dar contribuie si la sanatatea imunitara si la alte functii ale organismului. Este plin de bacterii, in special bacterii “bune” numite probiotice, acestea se hranesc cu prebiotice, care pot fi gasite in pere. 

Astfel, prebioticele din pere stimuleaza bacteriile “bune” si promoveaza un microbiom intestinal sanatos care este vital pentru sanatatea digestiva si generala. 

Citește în continuare