6 lucruri din culisele “Ohana”, un film de aventura hawaiana, unde povestile devin realitate si comorile sunt descoperite
Una dintre insulele cele mai incarcate de povesti si legende este Hawaii, un paradis inconjurat de ape si munti, devine subiect in filmul “Ohana”, o aventura a unor adolescenti in cautarea unei comori ascunse, lasata intr-o pestera de catre piratii apelor.
Cu o distributie formata din Kea Peahu, Alex Aiono, Lindsay Watson si Owen Vaccaro, povestea prezinta una dintre cele mai importante traditii a insulei Hawaii: importanta familiei. In hawaiana, “ohana” inseamna familie, insa in acceptiunea lor, inclusiv prietenii devin ohana, nu doar rudele de sange.
Povestea filmului este reprezentata de Pilialoha “Pili” Kawena, de 12 ani, care se muta din New York inapoi in localitatea O’ahu din Hawaii impreuna cu mama si fratele mai mare, pentru a-l ajuta pe bunicul care refuza sa vina in SUA, dar nici nu-si mai permite sa se intretina singur pe insula.
Pili se joaca geocache, un joc bazat pe pozitionare GPS si consta in gasirea unor cutii cu ‘comori’ numite geocache-uri (sau cache-uri), care sunt ascunse la anumite coordonate geografice. Jocul are componenta de online, pentru ca toate comorile sunt inregistrate pe site-ul geocaching.com unde pot fi vazute coordonatele cutiilor (cache-urilor) ascunse in toata lumea, inclusiv in Romania. Un cache obisnuit contine obligatoriu un carnetel sau o coala de hartie (logbook). Cutiile mai mari pot contine diverse jucarii sau lucruri de mica valoare care se pot lua daca sunt inlocuite cu altele asemanatoare. La nivel global, peste 3 milioane de utilizatori folosesc acest joc, care este similar cu un joc vechi de 150 de ani care folosea indicii si repere din povesti.
Pustoaica Pili gaseste in biroul bunicul un jurnal vizual desenat de un pirat cu mai bine de 200 de ani in urma, in care piratul explica cu exactitate locul unde a fost ascunsa o comoara, o bucurie pentru mica adolescenta care este pasionata de gasirea comorilor prin intermediul jocului practicat de ea, Geocaching. Cu gandul ca poate salva casa bunicului hawaian si apoi se pot intoarce linistiti la New York, Pili pleaca in cautarea comorii, bazandu-se pe indicatiile din jurnalul vizual. Aventura incepe cand fratele ei Ioane pleaca in cautarea ei, ajutat de o localnica, Hana, in timp ce Pili isi gasise deja aliat un pusti pasionat de stiinte de varsta ei, toti patru ajungand impreuna in pestera descrisa de pirat in jurnalul vizual.
Cu sprijinul Netflix, va prezentam cateva detalii din culisele acestei productii potrivite pentru intreaga familie.
Filmul prezinta peste 100 de expresii in limba hawaiana, mai multe personaje fiind nascute si crescute aici: Leilani, mama lui Pili si a lui Ioane, este interpretata de Kelly Hu, fosta Miss Hawaii in 1993, iar adolescenta de care Ioane se indragosteste este localnica, Lindsay Watson, care interpreteaza personajul Hana, bunica acesteia locuind foarte aproape de locul ales pentru a fi casa bunicului lui Pili.
De asemenea, echipa de productie a angajat un consultant hawaian si un specialist in traditii hawaiene cum este cea a Calaretului Noptii – o legenda pe care poporul hawaian inca o pastreaza vie si o respecta exact cum este prezentata in film: calaretii trebuie intampinati cu capul plecat, ca un simbol al respectului. Mai mult, un preot hawaian le-a dat binecuvantarea pentru filmare, iar regizorul, Jude Weng, a mentionat ca “vreau ca oamenii din Hawaii sa vada filmul si sa observe ca ne-am facut temele despre cultura lor”.
In Hawaii, pesterile sunt teritorii interzise, pentru ca asa cum sunt prezentate si in film, o mare parte dintre acestea sunt morminte ale localnicilor. De aceea, filmarile pentru Ohana au fost facute intr-o pestera din Thailanda.
Pentru Pili, acesta este filmul ei de debut, ea fiind de profesie dansatoare, care a fost deja in turneu cu Jennifer Lopez, dupa ce trupa ei de dans, The Lab, a castigat sezonul doi din productia World of Dance. A dansat de asemenea cu Chris Brown si Justin Bieber.
Alex Aiono, fratele mai mare, a fost selectat de directorul de casting de pe Instagram, fiind deja foarte popular in randul tinerilor, cu o cariera muzicala solo construita prin intermediul Youtube-ului. Acesta este un artist complex, care canta, compune muzica si foloseste o multitudine de instrumente muzicale, iar o parte dintre melodiile din film sunt interpretate chiar de el la chitara proprie.
Singurul cu experienta pe platourile de filmare este Owen Vacccaro, pustiul Casper, prietenul lui Pili. Pustiul joaca pe scena de la varsta de 4 ani, iar pana in prezent, a facut parte din productiile cinematografice “The House With A Clock In Its Walls”, “Daddy’s Home”, “Daddy’s Home 2”, “Mother’s Day” si “Fun Mom Dinner”.