Afaceri locale care livreaza Panettone artizanal pentru Craciun. Inclusiv o editie limitata realizata de un restaurant italian cu 2 stele Michelin special pentru Romania.
In ultimii ani, Panettone a devenit un dulce tot mai popular in afara Italiei, inclusiv in Romania unde magazinele abunda in diverse sortimente ale acestui desert moale, pufos si plin de arome care este perfect pentru atmosfera sarbatorilor de iarna.
Pe langa produsele importate din fabricile italiene sau realizate chiar in fabricile romanesti de panificatie, brutariile si patiseriile artizanale din Bucuresti au inceput recent sa realizeze serii limitate inaintea Craciunului.
Va prezentam mai jos afacerile romanesti care livreaza Panettone delicios pentru sarbatorile 2023-2024. Dar inainte de a le descoperi, va invitam sa descoperiti o scurta istorie a acestui desert atat de popular.
Panettone e un dulce traditional italian, de forma cilindrica, cu dospire naturala si un aluat moale si pufos aromat cu fructe confiate, bucati de portocala, stafide sau ciocolata.
Originile desertului sunt legende urbane care dateaza in urma cu peste 500 de ani. Una dintre ele provine de la finalul anilor 1400, la curtea lui Ludovico il Moro, Ducele de Milan, unul dintre cei mai importanti angajatori ai geniului Leonardo da Vinci. Numele bucatarului regal ar fi fost Toni iar painea dulce pe care o pregatea pentru festinul Craciunului a fost numita “I pan del Toni”, numele s-a transmis de-a lungul timpului si s-a transformat in “panettone”.
Consacrarea desertului a venit in 1700 cand Republica Cisalpina a incurajat deschiderea brutariilor si patiseriilor. Pana atunci, painea alba din faina de grau era rezervata numai familiilor bogate in timp ce saracii consumau paine din faina de mei. Insa perioada Craciunului a devenit exceptia acestei regule, toate clasele sociale puteau sa se bucure de acelasi tip de paine numita “pan de sciori” sau “pan de ton”, realizata din faina alba pura, unt, zahar si struguri uscati din sortimentul Muscat de Alexandria (zibibbo in italiana).
In 2003, Panettone a devenit o traditie reglementata la nivel legal pentru a stabili cu precizie ingredientele si dozajele care definesc un astfel de produs.
Un produs autentic, realizat dupa o reteta traditionala, trebuie sa includa pe ambalaj logoul Pasticceri Committee of the Milanese Tradition, inscriptia “produs de patiserie care se consuma proaspat pana la…” si indicatia “fara conservanti”.
In privinta retetei, aceasta trebuie sa includa apa, faina de la producatori recunoscuti de Pasticceri Committee of the Milanese Tradition, zahar, oua proaspete sau galbenusuri pasteurizate, lapte, unt de cacao, unt, stafide, coaja de portocala confiata, drojdie naturala dulce, coaja de cedru confiata si sare. Alte ingrediente permise sunt mierea, malt, extract de malt, vanilie si arome naturale.
In Italia, ideea consumului de Panettone in perioada sarbatorilor a devenit atat de inradacinata in cultura populara incat a fost creat inclusiv un termen pentru filmele de comedie lansate in perioada Craciunului: cinepanettone.
Probabil cel mai spectaculos Panettone pe care il puteti comanda anul acesta la Bucuresti vine de la Velocita si a fost creat intr-un restaurant italian cu 2 stele Michelin.
Daca ati trecut pe Calea Victoriei in sezonul cald, ati observat cu siguranta gelateria Velocita, fiind singurul local unde este mereu coada la inghetata. Pentru sezonul rece, proprietarii afacerii au lucrat cu Pastry Chef Andrea Rastelli Antica Corona Reale, restaurantul de 2 stele Michelin din zona Piemont, pentru a creat un Panettone autentic.
Este o editie limitata, exista cateva produse disponibile in cele patru magazine din Bucuresti si in magazinul din Brasov dar pot fi comandate si online aici.
La un pret rezonabil, piata9.ro vinde doua sortimente de Panettone “bine crescut si copt la Oradea”.
Pe piata9.ro veti gasi anul acesta Panettone cu ciocolata si cu fructe confiate. Pretul pentru un desert de 550 de grame este de 75 de lei insa daca alegeti sa comandati doua produse, aveti o reducere de 20 de lei.
Realizate dupa retete traditionale italiene, adaptate la produsele locale romanesti, Panettone cu ciocolata include ciocolata de origine Jivara, cu note cremoase de vanilie, caramel, intensificate cu elemente aromatice citrice – pasta de portocale si lamaie, impaturite delicios in note dulcegi de nuci.
Sweet Ela, mica afacere de suflet a Cristinei Voicu, are trei sortimente diferite de Christmas Panettone.
Pentru masa de sarbatori, Sweet Ela a pregatit o intreaga colectie de iarna care include cozonaci traditionali, glazurati, coronite dulci, torturi si trei sortimente de Christmas Panettone: cu crema ciocolata cu lapte, cu caramel sarat si cu vanilie si fructe de padure.
Fiecare produs are in jur de 800 de grame, costa 170 de lei si poate fi comandat aici.
Lara Sweets este o afacere-boutique care are in centru producerea dulciurilor artizanale sanatoase, create de un maestru cofetar, cu aport glicemic scazut, savoare deplina si impact vizual memorabil.
Pentru acest an, Lara Sweets a pregatit doua tipuri de Panettone artizanal clasic: cu stafide si coaja de portocala si cu ciocolata. Fiecare produs are 1kg, costa 150 de lei si a fost prelucrat peste 36 de ore de maestri patiseri care ingrijesc manual fiecare detaliu.
Folosesc doar ingrediente naturale proaspete, selectate cu mare atentie, de calitate superioara, nu adauga niciodata premixuri, aditivi, conservanti, coloranti artificiali sau potentiatori de gust si lucreaza cu o echipa de nutritionisti care valideaza retetele. Puteti comanda aici.
Totodata, exista o serie de magazine care importa Panettone de la cele mai bune fabrici italiene.
Pe Delicatessen.ro veti gasi 14 sortimente de Panettone, fiecare dintre ele ambalat intr-o cutie speciala care poate fi reutilizata ulterior. Printre aromele inedite se numara desertul cu crema limoncello fraccaro, cu pere si ciocolata, caramel sarat, crema de fistic, de prosecco si gianduja.
Pe Gourmetto.ro gasiti 16 Panettone si mini-panettone de la diversi producatori italieni cu umpluturi de amarena, piersici si caise, pe langa combinatiile de caramel sarat, fistic sau pere si ciocolata.
O alta selectie de Panettone gasiti si pe supermercato.ro, in combinatii de arome clasice, la preturi mult mai reduse fata de produsele artizanale mentionate mai sus.
Desgusteria Francesca are de asemenea peste 30 de sortimente de Panettone, o buna parte dintre ele sunt de la patiserii din Milano, zona respectiva fiind cea mai renumita in productia acestui dulce delicios.
Va recomandam cu drag si gama Favorina de la Lidl care vine cu doua variante de panettone. Aveti la dispozitie varianta mare, pentru toata familia, cu ciocolata sau clasic, dar si mini panettone, perfect de daruit copiilor.
In acelasi timp, in fiecare saptamana, pana la finalul anului, in magazinele Lidl aveti ocazia sa descoperiti noi produse gourmet din gama Deluxe, inclusiv Panettone cu straciatella sau cu coaja de portocala confiata.
Daca sunteti in cautare de cozonaci artizanali livrati la comanda, va recomandam articolul de mai jos.