Skip to content

7 beneficii ale semintelor de in, un super aliment anti ageing si anti inflamator. Cum le puteti integra in dieta

7 beneficii ale semintelor de in, un super aliment antiageing si antiinflamator. Cum le puteti integra din dieta

Astazi vorbim mult despre mancare cat mai sanatoasa si neprocesata, dar facem si eforturi sustinute pentru calitatea vietii cat mai ridicate si pentru a combate imbatranirea, dar si posibilele inflamatii din corp.
Unul dintre ingredientele naturale utilizate inca din cel emai vechi timpuri atat in alimentatie cat si in cosmetica sunt semintele de in. Ele sunt extrem de benefice pentru sanatate datorita continutului bogat in nutrienti esentiali, fiind considerate un superaliment.
Iata principalele beneficii asupra sanatatii.
Semintele de in contin acid alfa-linolenic (ALA), un tip de Omega-3 benefic pentru sanatatea inimii si pentru reducerea inflamatiilor. Ajuta la scaderea tensiunii arteriale si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare.
Contin atat fibre solubile, cat si insolubile, ceea ce le face excelente pentru digestie. Fibrele solubile contribuie la reducerea colesterolului „rau” si la mentinerea glicemiei sub control, iar fibrele insolubile imbunatatesc tranzitul intestinal si previn constipatia.
Semintele de in sustin sanatatea inimii pentru ca reduc colesterolul total datorita fibrelor si fitosterolilor din compozitie. Ajuta la reducerea inflamatiei si la prevenirea acumularii de placi de aterom in artere.

Gelul natural format de semintele de in macinate sau inmuiate are un efect calmant asupra mucoasei intestinale, ajutand in cazul inflamatiilor digestive. Ele ajuta de asemenea la mentinerea unei flore intestinale sanatoase.

Semintele de in sunt bogate in antipoxidanti si regleaza nivelul hormonal. Contin lignani, compusi cu proprietati antioxidante si fitoestrogenice, care ajuta la echilibrarea hormonilor. Pot fi benefice pentru femei in perioadele de menopauza sau pentru reglarea ciclului menstrual.
In plus fibrele din semintele de in incetinesc absorbtia zaharurilor, ceea ce ajuta la stabilizarea nivelului de glucoza in sange, fiind benefice pentru persoanele cu diabet de tip 2.
Semintele de in sunt benefice si pentru sanatatea pielii si parului. Acizii grasi si vitamina E din semintele de in contribuie la hidratarea pielii, reduc inflamatiile si sustin sanatatea scalpului, prevenind caderea parului.
Pentru beneficii maxime ele trebuie macinate si le gasiti in magazine in aceasta forma(macinate). Astfel, nutrientii din semintele de in sunt mai usor de absorbit atunci cand sunt macinate, deoarece coaja lor este dificil de digerat.
Mai pot fi consumate sub forma unui gel, dupa ce au fost lasate inmuiat peste noapte sau in mancaruri in smoothie-uri, iaurt, salate sau produse de patiserie.
Va rugam ca atunci cand le consumati sa consumati mai multa apa pentru a evita disconfortul digestiv.

Aceasta nu este o recomandare medicala. Daca avetii probleme de sanatate, consultati un medic inainte de a le include regulat in dieta, mai ales daca luati medicamente anticoagulante sau aveti probleme hormonale.

Citește în continuare