Skip to content

7 expozitii de vazut in 2020 in Europa

Majoritatea muzeelor din Europa au terminat anul 2019 cu cifre record de vizitatori. Reprezentatii Luvrului din Paris au fost nevoiti sa limiteze numarul vizitatorilor prin biletele vandute de la 1 milion pe luna la 800.000.

Interesul publicului pentru arta, experiente vizuale si senzoriale creste constant, iar anul 2020 aduce o multime de expozitii care ar putea sa va ajute sa alegeti urmatoarea destinatie de calatorie.

Aici veti gasi lista expozitiilor care nu trebuie ratate in Londra in 2020.

La 100 de ani de la inceputul Suprarealismului in anii 1920, doua dintre cele mai mari expozitii din Europa in 2020 includ maestrii acestui stil. Pe langa acestea, veti descoperi experiente senzoriale pop-art in Berlin de la Kusama, peisaje superbe din anii ’40 si cea mai furata opera de arta din istorie in Belgia.

De la Frida Kahlo la Oppenheim, operele femeilor care au redefinit Suprarealismul vor fi expuse in Copenhaga, Danemarca.

Intre 18 iunie si 27 septembrie 2020, Muzeul de Arta Moderna Louisiana din Copenhaga va gazdui expozitia „Fantastic Women – Surreal Worlds from Meret Oppenheim to Frida Kahlo”.

Include 250 de lucrari create de 30 de artiste din SUA, Mexic si Europa: pictura, sculptura, desen, fotografie si film.

Andre Breton este considerat reprezentantul si fondatorul Suprarealismului. Alaturi de el, sunt onorati in expozitii artisti precum Max Ernst, Picasso, Dali sau Joan Miro.

Un detaliu care a revenit in atentia criticilor de arta o data cu miscarile feministe a fost cercul de prieteni al lui Breton. Era format in mare parte din femei pictorite si scriitoare. Acestea au fost pionere in domeniile lorsi au influentat creatiile suprarealiste in aceeasi masura ca barbatii care au definit artavremurilor. 

Muzeul Louisiana din Copenhaga le dedica o expozitie care pune in evidenta contributia fiecareia la crearea limbajului suprarealist. Vor fi incluse opere create de Louise Bourgeois, Frida Kahlo, Leonora Carrington, Meret Oppenheim, Kay Sage, Leonor Fini sau Toyen. 

Biletele pot fi cumparate AICI.

Prima retrospectiva a artistei de 90 de ani care a fascinat tinerii de pe Instagram, Yayoi Kusama, va avea loc in Berlin.

Intre 4 septembrie 2020 si 7 ianuarie 2021, Muzeul Gropius Bau din Berlin va gazdui cea mai mare expozitie Yayoi Kusama de pana acum. 

Intinsa pe aproape 3000 de metri patrati, expozitia va include si opere noi, create special pentru acest eveniment. 

Fanii Kusama sunt de toate varstele. Artista din Japonia a cucerit lumea in ultimii ani cu instalatia Instagramabila „Infinity Mirrored Rooms”. Aceasta va fi inclusa in expozitia din Berlin alaturi de versiunea originala a camerei cu oglinzi din 1965.

Vizitatorii se vor plimba printr-un spatiu decorat cu faimoasele buline si dovleci pestriti care au uimit lumea artistica in anii ’60. Yayoi a facut parte din avantgarda pop-art din New York alaturi de Andy Warhol. 

Cariera de 70 de ani a artistei va fi onorata prin sculpturi, tablouri, schite, colaje biomorfice si instalatii create din 1950 pana in prezent. 

Dupa Berlin, expozitia Yayoi Kusama va fi mutata in Muzeul Ludwig din Cologne, Germania unde va fi deschisa incepand cu aprilie 2021. Din octombrie 2021, instalatiile Kusama vor fi expuse in cadrul Fondation Beyeler in Basel, Elvetia.

Biletele pot fi cumparate AICI.

Expozitia Rene Magritte va aduce „masinaria creativa” care a inspirat logo-ul Apple in centrul Madridului.

Intre 27 octombrie 2020 si 28 februarie 2021, Muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid gazduieste o retrospectiva a artistului suprarealist.

Expozitia Rene Magritte va include 65 de tablouri si o selectie de fotografii si filme care formeaza „Masinaria Magritte”. Este conceptul mecanizarii activitatii creative care a fost creat in 1950 in „La Manufacture de poesie”.

Lucrarile vor fi expuse in cele sase sectiuni gandite de Magritte pentru a crea „Masinaria creativa”: muzeul, siluetele, ferestrele, mecanismul, mimetismul (abilitatea de a lua forma obiectelor din jur) si masca.

Viziunea lui Magritte a fost revolutionara in anii ’20 cand a devenit unul dintre liderii Suprarealismului si membru al cercului artistic condus de Andre Breton. 

Artistul belgian a definit arta conceptuala, minimalista si pop-art, inclusiv numele si sigla companiei Apple. 

In anii ’60, Magritte i-a daruit unuia dintre prietenii celor de la The Beatles un tablou cu un mar verde pe care scria „Au revoir”. 

Paul McCartney si colegii sai se pregateau sa deschida o companie prin care planuiau sa vanda electronice, haine si filme. Tabloul lui Magritte i-a inspirat sa numeasca firma „Apple” si un album care avea pe coperta un mar verde. 

Steve Jobs a preluat ideea pentru numele si sigla companiei sale pe care tocmai o lansa. Astfel, a aparut compania Apple. 

Britanicii l-au dat in judecata pe Jobs. Au stabilit de comun acord ca Beatles nu se va implica in electronice iar Apple nu va lansa muzica. In 2000, la lansarea iTunes si iPod, procesul a fost repornit iar Beatles au primit o compensatie consistenta din partea lui Jobs. Reprezentantii lui Magritte nu au primit nimic.

Bilete pot fi cumparate AICI.

Belgienii sarbatoresc „Anul lui Jan van Eyck” printr-o expozitie care include cea mai furata opera de arta din istorie.

In 2018, belgienii au sarbatorit „Anul lui Rubens”. In 2019 a fost „Anul lui Bruegel” iar 2020 aduce opera lui Jan van Eyck in mijlocul lumii artistice din Flandra.

Intre 1 februarie si 30 aprilie, in Muzeul de Arte Fine din Ghent va avea loc o expozitie cu 10 lucrari ale maestrului Renascentist: „Jan van Eyck: An Optical Revolution”. Acestea reprezinta jumatate din opera sa care a supravietuit de-a lungul timpului.

In centrul atentiei se va afla Altarul din Ghent creat in 1432. Numit „Adoration of the Mystic Lamb”, panoul de 24 de tablouri a devenit cea mai vandalizata opera din istorie. A trecut prin zeci de incidente menite sa il distruga sau sa il fure, inclusiv la ordinele lui Adolf Hitler.

Povestea prin care a trecut Altarul o gasiti aici.

Este prima si ultima oara cand lucrarea va fi expusa intr-un muzeu dupa ce a fost reintregita si renovata in 2019. La inceputul verii, Altarul va reveni in locul pentru care a fost creat, Catedrala Bavo din Ghent.

Scopul expozitiei este de a arata felul in care stilul de pictura in ulei al lui Van Eyck a influentat si a revolutionat directia artei Occidentale. Vor fi incluse 80 de lucrari create de artisti contemporani cu el si observatii ale specialistilor care au analizat tehnica lui Van Eyck. 

Biletele pot fi cumparate AICI.

Edvard Munch in Oslo: una dintre cele mai mari expozitii dedicate unui singur artist va avea loc in Norvegia.

Incepand cu luna iunie, o arhiva de 28.000 de lucrari create de Edvard Munch va fi expusa la Muzeul Munch din Oslo.

Expozitia va marca deschiderea noului muzeu pentru public. Cladirea a fost creata de arhitectul spanion Juan Herreros si are un aspect futurist, cu o fatada din aluminiu. Include 13 etaje care gazduiesc spatii expozitionale, magazine, restaurante, sali de concerte si conferinte.

Inainte sa moara in 1944, Munch a donat autoritatilor din Oslo majoritatea creatiilor sale: 1.150 de tablouri, 18.000 de ilustratii, 7.700 de schite si picturi in acuarela, 2.240 de carti, fotografii si documente si 13 sculpturi, 


Cu o cariera intinsa pe 60 de ani, Edvard Munch a beneficiat pe parcursul vietii de sustinerea financiara a statului norvegian prin numeroase burse de studii artistice. 

Munch a debutat in 1880 ca reprezentant al Simbolismului insa tehnicile noi invatate in calatoriile de studiu in Paris, Nice, Berlin si Antwerp l-au transformat intr-un pioner al Expresionismului Nordic. 

In 1893, inspirat de o plimbare melancolica la apus, Munch a pictat faimosul „The Scream”. In 2012, a devenit cel mai bine vandut tablou din lume cu 120 de milioane de dolari. A fost devansat intre timp insa a ramas in top 20 al celor mai valoroase si usor de recunoscut lucrari.

Bilete pentru expozitia Edvard Munch gasiti AICI.

Peisajele superbe ale lui Edward Hopper vor fi expuse langa Basel, in Elvetia.

Intre 26 ianuarie si 17 mai 2020, Fondation Beyeler din Elvetia va gazdui o expozitie dedicata unuia dintre cei mai cunoscuti pictori americani peisagisti.

Desi locuia in cartierul Greenwich Village din Manhattan, in centrul New York-ului, Edward Hopper calatorea frecvent in zonele rurale feerice ale Americii de Nord. 

Este cunoscut pentru piesajele urbane cu povesti care au inspirat zeci de filme si campanii publicitare. Insa opera lui Hopper este dominata de privelistile intinse din Cape Cod, o peninsula cu iesire la Oceanul Atlantic unde isi petrecea aproape fiecare vara intre 1930 si 1950.

Expozitia din Riehen, un orasel de langa Basel, va include picturi in acuarela si ulei care dateaza din 1910 cand pictorul era student la Design in New York pana in 1967, cand a murit.

Presedintele Asociatiei Europene de Film, Wim Wenders a creat un film 3D special pentru expozitie: „Two or Three Things I Know About Hopper” care va arata evolutia stilului lui Hopper.

Biletele pot fi cumparate de AICI.

Prima expozitie cu fotografiile Peter Lindbergh dupa moartea lui va avea loc in Dusseldorf.

Intre 5 februarie si 6 iunie, Muzeul Kunstpalast din Dusseldorf va gazdui expozitia „Peter Lindbergh: Untold Stories”. Evenimentul era planuit dinaintea mortii lui Lindbergh in luna septembrie a anului trecut. 

Nascut in 1944 in Duisburg, fotograful german a lucrat in ultimii doi ani de viata pentru a crea colectia de 140 de fotografii pe care le-a facut din 1980 pana in 2019 pentru reviste precum Vogue, Harper’s Bazaar, Interview, Rolling Stone si W Magazine.

Punctul de vedere artistic al lui Peter Lindbergh a schimbat fotografia de moda transformand-o in portrete care pun in evidenta naturaletea personajului si nu hainele. Imaginile create de el au devenit parte din cultura contemporana.

Dupa Dusseldorf, expozitia va calatori prin Europa, la Muzeul fur Kunst und Gewerbe din Hamburg, Muzeul Hessisches Landesmuseum din Darmstadat si MADRE, Muzeul de Arta Contemporana din Napoli.

Biletele pot fi cumparate de AICI.

Citește în continuare