7 expozitii deschise la Muzeul National de Arta Contemporana pana pe 28 martie
O vizita la muzeele din Bucuresti ramane printre singurele activitati culturale care pot fi desfasurate in aceasta perioada, in conditii de siguranta. In cazul Muzeului National de Arta Contemporana, sezonul de iarna este in plina desfasurare si va ramane deschis pana pe 28 martie.
In programul MNAC sunt sapte expozitii care includ atat artisti cu renume precum Peter Jacobi si Ciprian Paleologu dar si tinere talente din seria operelor achizitionate la finalul anului trecut, lucrari in valoare de 2 milioane de lei.
Muzeul National de Arta Contemporana est deschis miercuri pana vineri intre 11:00 si 18:00 si sambata si duminica in intervalul 10:00-18:00. Luni si marti este inchis. Accesul se face pe baza biletelor care pot fi achitizionate la parterul cladirii sau online – aici.
Pretul unui bilet pentru expozitiile din sezonul de iarna este de 20 RON si include acces la parter, etaj 1, etaj 3 si etaj 4. Pentru elevi si studenti, biletul costa 5 RON iar pentru pensionari este 10 RON. In ultima duminica din luna ianuarie, intrarea este gratuita pentru toata lumea.
Curatoriata de Sandra Demetrescu, retrospectiva Peter Jacobi de la MNAC este dedicata memoriei culturale a Romaniei si va invita sa redescoperiti laturi noi ale artistului cunoscut pentru Monumenul Holocaustului din Bucuresti.
Activitatea lui Peter Jacobi este redata in cadrul retrospectivei „Vehicule ale imaginii” prin sculpturi, tapiserii, desene sau fotografii care poarta o semnificatie bine conturata. Expozitia este gandita ca un eveniment creat in efortul de recuperare a istoriei artei postbelice. Desi a plecat din Romania in anii ’70, Jacobi a revenit dupa ’90 si a fost expus la intervale regulate in Bucuresti, Craiova si Sibiu.
Designul expozitiei a fost realizat de echipa Attila KIM Architects, poate fi vizitata pana pe 28 martie 2021 la etajul al treilea al muzeului.
Expozitia „Proiectul UMAN. Etapa a 11-a. Si apoi…” a lui Ciprian Paleologu se afla in lucru constant de 20 de ani.
Ciprian Paleologu cunoscut drept artist, profesor si doctor in Arte Vizuale, a inceput sa lucreze la „Proiectul UMAN” in anul 2000 iar de atunci l-a expus constant la fiecare doi ani. Fiecare noua parte adaugata s-a construit pentru a completa cele 24 etape bienale menite sa redea o traiectorie a neputintei umane si a griji fata de lucrurile pe care nu le putem controla. Artistul se pozitioneaza omniprezent si omnipotent si vorbeste despre un pariu facut cu sine.
Decizia de a lucra la Proiectul UMAN a fost luata la varsta de 24 de ani si este planuit sa il finalizeze la varsta de 70 de ani, in anul 2046, fiind calculat la viata medie a unui om. In fiecare expozitie va relua cele doua componente: „Premisa – omagiu neputintei”, o serie de expuneri care analizeaza tendinta de capitulare a capacitatilor umane suprapusa peste peste eviscerarea sedimentelor negative ale naturii umane.
Expozitia poate fi vizitata pana pe 28 martie la etajul 4 al MNAC.
Una dintre cele mai fascinante expozitii este „Doua doisprezece ani” cu 180 de lucrari semnate de 100 de artisti romani contemporani cu varstele intre 23 si 85 de ani.
Cele 180 de lucrari reprezinta 167 de opere cumparate cu suma de 2.000.000 de lei la finalul anului trecut si 13 creatii donate de artistii achizionati in semn de solidaritate cu politicile culturale ale MNAC.
Sesiunea extraordinara de achizitii a MNAC a venit ca o masura a Ministerului Culturii care, in contextul pandemiei, a suplimentat bugetul institutiei cu 2 milioane de lei pentru a sustine artistii contemporani. Au fost achizitionate lucrari realizate intre 1970 si 2020.
Acestea pot fi vazute la etajul al doilea al muzeului pana pe 28 martie. Lista artistilor o gasiti aici.
Pe scara interioara a muzeului puteti vedea URBAN STEPS, o explozie de culori si creativitate din partea celor mai cunoscuti artisti stradali romani.
Erps, Sage, Irlo, Obie Platon, Kero, Ocu, Lost Optics, Recis, Pandele Pandele, Lucian Hrisav, Reg, Lux, Mser, HomeBoy, Neon, Duno, Lumin Constantin Rusu/Skema, Mircea Popescu si Lucian Sandu Milea au lucrat pentru proiectul curatoriat de Mihai Zgondoiu.
Lucrarea murala se desfasoara pe 500 de metri patrati si poate fi descoperita pe scarile interioare ala Muzeului. La 22 de ani dupa ce fenomenul graffiti a luat amploare pe scena artei romanesti, in paralel cu muzica rap autohtona, arta stradala a crescut si s-a omogenizat prin concursuri, festivaluri urbane si lucrari.
Desi cafeneaua de la etajul 4 este inchisa, puteti urca pentru o expozitie care prezinta rezultatul Scolii de Vara de la Rasinari din vara trecuta.
Andra Semciuc, Diana Matilda Crisan, Loredana Ilie, Andrei Ilincaru, Ruxandra Ivan, Sorina Popescu, Sandra Gabriela Puisor si Razvan Cristian Uta au participat la schimbul de experienta al Scolii de Vara de la Rasinari, sectiunea Arte Vizuale care a avut loc in perioada 23-29 august 2020 in comuna Rasinari, langa Sibiu.
Lucrarile realizate pe parcursul unei saptamani intregi ale celor 8 studenti si masteranzi de la Universitatile de Arte din Bucuresti si Timisoara sunt expuse sub conceptul „Ceci n’est pas un vote”, curatorul fiind Mihai Zgondoiu.
Artistii au folosit tehnica stencilului pentru a reda o tema potrivita cu vremurile actuale in care nuantele sociale si politice sunt omniprezente. Titlul expozitiei a fost inspirat de faimoasa lucrare a lui Rene Magritte „Ceci n’est pas un pipe”.
Expozitia este deschisa pana pe 28 februarie 2021.
Larisa Crunteanu expune trei instalatii de mari dimensiuni care devin un spatiu de intalnire al prieteniei artistice.
Expuse sub conceptul „Actionand pe de rost, lucrarile Larisei Crunteanu au fost create cu interventii ale prietenelor si artistelor Irina Gheorghe, Adriana Gheorghe, Jasmina Al-Qaisi, Olivia Berkowicz & Marianna Feher + Sanja Horvatinčić, Catalina Insignares & Carolina Mendonça.
Lucrarile sunt o explorare abstracta a posibilitatilor de abordare a limbajului si ale unor tipare de gandire.
Expozitia a fost curatoriata de Sandra Demetrescu si poate fi vizitata la parter pana pe 31 martie 2021.
Expozitia „Catalog 2019” prezinta lucrari omagiale din colectia muzeului realizate de artisti consacrati din perioada comunista si de amatori anonimi.
In cadrul expozitiei „Catalog 2019 – Deschis pentru inventar” veti putea vedea inclusiv cadouri facute cu ocazia aniversarii zilelor de nastere ale cuplului Ceausescu sau oferite cu ocazia vizitelor acestora in tara din partea colectivului de munca, a cluburilor sindicale, intreprinderilor si caminelor culturale.
Poate fi vizitata la supanta de la parterul muzeului pana pe 28 februarie 2021.
Nascut in Timisoara, sculptorul Bogdan Rata prezinta o instalatie multimedia care exploreaza jocuri de lumina si intuneric in Sala de Marmura de la parterul MNAC.
Bogdan Rata are un mod aparte de a aborda sculptura si preia inspiratie din modul in care a invatat initial aceasta disciplina, prin intermediul imaginilor. Expozitia „Parasirea umbrei/ Prinderea luminii” prezinta negative si pozitive ale unor lucrari emblematice prin intermediul proiectiilor video.
Expozitia a fost curatoriata de Calin Dan, managerul MNAC si poate fi vizitata pana pe 28 martie 2021.