7 fructe de vara cu putin zahar. Va dau energie si vitamine, dar nu va ingrasa.
Vara e sezonul fructelor de care ar fi frumos sa profitam cat mai mult. Pentru multi fructele pot compensa pofta de dulce, oferind in acelasi timp nutrienti importanti, cum ar fi vitaminele si fibrele.
Dar daca va monitorizati aportul de zahar, poate doriti sa alegeti fructe cu un continut scazut de zahar, insa va recomandam sa urmariti si indicele glicemic.
Indicele glicemic masoara rapiditatea cu care alimentele cresc glicemia. Alimentele cu un indice glicemic scazut dureaza mai mult timp pentru a fi digerate si astfel provoaca o crestere mai mica si mai lenta a nivelului de zahar din sange. Aceasta inseamna ca urmarea unei diete cu indice glicemic scazut – care poate include majoritatea fructelor – poate ajuta la gestionarea diabetului
Iata fructele cu continut scazut de zahar pe care le puteti introduce in dieta dumneavoastra.
Grapefruit-ul. Acest fruct acru, citric, este un aliment popular la micul dejun, cu multe beneficii nutritionale. In timp ce grepfrutul este relativ sarac in zahar, este o sursa excelenta de vitamina C.
O jumatate de grepfrut de marime medie contine 8,5 grame (g) de zahar si 43% din valoarea zilnica de vitamina C.
Vitamina C joaca un rol vital in sanatatea imunitara si in formarea colagenului. De asemenea, ajuta la imbunatatirea absorbtiei fierului din surse vegetale.
Grapefruitul are, de asemenea, un indice glicemic scazut.
Grepfruitul poate fi introdus in salate sau intr-o masa care contine legume fara amidon, cum ar fi broccoli, sau o masa cu proteine slabe, cum ar fi puiul.
Fructele de padure sunt mai sarace in zahar decat multe alte fructe
O cana de fructe de padure crude continue urmatoarele cantitati de zahar, in functie de fructe: zmeura: 5 g, capsuni: 7 g, mure: 7 g
Cu 15 grame de zahar la o cana de cruditati, afinele au o cantitate mai mare de zahar. Dar afinele au totusi alte proprietati si beneficii pozitive.De exemplu, consumul unei cantitati moderate de fructe de padure in mod regulat a fost asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2.
Fructele de padure sunt, de asemenea, bogate in fibre, polifenoli si vitamine. In plus, acestea au o valoare scazuta a indicelui glicemic. S-a demonstrat ca un consum mai mare de fructe cu o valoare scazuta a indicelui glicemic, cum ar fi fructele de padure, imbunatateste semnificativ nivelul hemoglobinei A1C la persoanele cu diabet de tip 2.
Hemoglobina A1C, sau HbA1c, este un test de sange care masoara nivelul mediu de zahar din sange al unei persoane in ultimele trei luni.
Savurati o mana de fructe de padure ca o gustare la mijlocul zilei sau adaugati fructe de padure proaspete sau congelate in iaurtul grecesc simplu.
Merisoarele sunt sarace in zahar, continand doar 4 g pe cana. Ele sunt, de asemenea, o sursa bogata de compusi vegetali benefici cu proprietati antioxidante.
Afinele pot, de asemenea, sa scada riscul de infectii ale tractului urinar cu aproximativ o treime la persoanele cu risc crescut de a dezvolta infectia. Atunci cand cumparati afine, cautati-le pe cele care sunt lucioase si plinute, cu o culoare intensa.Daca va place gustul acrisor al merisoarelor proaspete, le puteti adauga in iaurtul grecesc, in fulgii de ovaz sau in salate.
Limitati afinele uscate, deoarece acestea sunt in general indulcite cu zahar.De exemplu, o patrime dintr-o cana de afine uscate contine aproximativ 29 g de zahar.
Caisele sunt o gustare excelenta pentru cei care isi supravegheaza aportul de zahar. Doua caise mici contin 6 g de zahar. Perechea de caise are, de asemenea, 1,4 g de fibre, cu doar 34 de calorii. Mancati caise proaspete, cu tot cu coaja, sau adaugati-le in salate si pacinte cu continut scazut de zahar.
Desi caisele uscate sunt usor mai bogate in zahar si mai putin bogate in fibre – continand 4,2 grame de zahar si 0,6 g de fibre pe o felie mica – ele se incadreaza totusi relativ jos pe scara indicelui glicemic.
Consumul de caise uscate cu moderatie si asocierea lor cu alimente bogate in proteine si grasimi mai sanatoase, cum ar fi nucile si branza, poate ajuta la incetinirea absorbtiei si la prevenirea varfurilor de zahar din sange.
Un alt fruct de vara cu putin zahar este pepenele rosu, in ciuda aromei si a gustului sua dulce, O cana de pepene galben taiat cubulete ofera 9 g de zahar, cu doar 45 de calorii.
In timp ce pepenele rosu are un indice glicemic mai ridicat, acesta este format din 92% apa si contine putini carbohidrati, ceea ce ii confera o incarcatura glicemica scazuta. Sarcina glicemica ia in considerare indicele glicemic al unui aliment si cantitatea de carbohidrati pe portie.
Portocalele sunt un fruct dulce, citric, care se poate incadra intr-o dieta cu continut scazut de zahar. O portocala contine putin sub 13 grame de zahar. Din acea portocala veti obtine, de asemenea, 3 grame de fibre si 70% din valoarea zilnica de vitamina C, care stimuleaza sistemul imunitar.25
In plus, portocalele au un continut ridicat de apa, ceea ce va poate ajuta sa va mentineti hidratat. Atunci cand cumparati portocale, alegeti-le pe cele cu o culoare portocalie stralucitoare, care se simt grele si ferme la atingere.
Prunele au mai putine grame de zahar decat multe alte fructe. O pruna con ine mai putin de 7 g de zahar. Fructul cu indice glicemic scazut are, de asemenea, 1 g de fibre, cu doar 30 de calorii.29Atunci cand cumparati prune, alegeti una care este plinuta si de culoare inchisa. Mancati-o asa cum ati manca un mar.
Daca va obisnuiti sa mancati macar 2 tipuri de fructe pe zi, din culori diferite (pentru ca e un indiciu de vitamine diferite), veti remarca cum veti aveamai multa energie, dar si un trac intestinal mai bun, iar pe termen mai lung se va simti cresterea imunitatii.