7 locuri superbe in care s-a filmat serialul „Outlander” care pot fi vizitate in Scotia.
Serialul „Outlander” a devenit unul dintre cele mai apreciate productii de televiziune din ultimii ani. Zilele acestea va fi lansat primul episod din al saselea sezon al seriei care va continua cu povestea lui Jamie si Claire Fraser incercand sa supravietuiasca intr-o colonie americana in care va incepe Razboiul pentru Independenta.
Cea mai mare parte a serialului este filmat in peisaje superbe din Scotia, majoritatea fiind in continuare salbatice si nemodificate de oameni. Daca v-ati dorit sa mergeti pe platourile de filmare „Outlander”, va recomandam mai jos 7 castele, sate, zone deluroase si muntoase in care a fost filmata povestea scrisa de Diana Gabaldon.
De la dealul pitoresc pe care Claire a calatorit pentru prima data prin pietre si pana la castelul in care s-au filmat scenele de la Lallybroch, merita sa planificati o vacanta prin Highlands, zona scotiana in care s-au filmat productii precum „Game of Thrones’, „Harry Potter”, „Braveheart”, „Trainspotting”, „Codul lui Da Vinci” sau „Hamlet” in regia lui Franco Zeffirelli.
Un aspect interesant legat de decorurile din „Outlander” este ca scenele care se desfasoara in serial in coloniile americane sau in Paris au fost filmate tot in Scotia, fiind gasite palate, strazi si gradini care dateaza din secolul al XVIII-lea si care pastreaza acuratetea istorica. In privinta satului construit de Jamie si Claire in coloniile americane, Fraiser’s Ridge, acesta a fost creat de la zero sub forma de butaforie in padurile din Scotia. Producatorii seriei au declarat ca nu vor sa mentioneze locul exact pentru a nu fi deranjati localnicii care probabil ca nu isi doresc sa aiba turisti care se plimba prin padurile lor.
Desi este inspirat dupa un oras care exista in realitate, Inverness, locul in care incepe povestea „Outlander” a fost filmat in satul scotian Falkland.
Povestea lui Claire incepe in anii 1940 in Inverness, scenele fiind filmate in satul pitoresc Falkland, aflat la o ora cu masina la nord de Edinburgh. Va puteti caza chiar la pensiunea la care au stat Claire – Caitriona Balfe – si Frank Randall – Tobias Menzies. Se numeste Covenanter Hotel si are vedere catre Fantana Bruce unde fantoma lui Jamie apare pentru prima data si porneste seria de evenimente a intregului serial.
Distributia serialului a recomandat in interviuri sa mergeti la Campbell’s Coffee House unde va puteti bucura de „un toastie foarte bun intr-o dimineata rece scotiana”. Oraselul mai are si Palatul Falkland, locuit de majoritatea regilor scotieni in Evul Mediu, dar si una dintre cele cele mai vechi curti de tenis din Marea Britanie care dateaza din secolul al XVI-lea.
Cunoscut in serial drept Lallybroch sau mosia Broch Tuarach, Castelul Midhope dateaza din secolul al XV-lea si a fost casa lui Jamie.
In timp ce exterioarele castelului sunt intacte si nu au fost modificate de cateva secole – de aceea a fost si un decor perfect pentru serialul de epoca – interiorul este abandonat si in stare precara.
Castelul Midhope poate fi vizitat numai in conditii speciale deoarece se afla pe o mosie privata de langa Abercorn – in apropierea Edinburgh-ului – insa puteti aplica aici pentru un permis de masina pentru turism. Este o zona fermiera activa iar unele zile sunt rezervate strict activitatilor campului, astfel ca sunt restrictionate vizitele din motive de siguranta pentru animale, cel mai probabil.
Tot pe mosia Hopetoun veti gasi si „Hopetoun House” care apare de mai multe ori in serial, fiind utilizata pentru locuri diferite din Scotia sau Paris.
In primul rand, Hopetoun House a fost utilizata drept resedinta Ducelui de Sandringham din primul sezonul Outlander, o parte din scene fiind filmate in Camera Rosie. Alte 2 zone exterioare – „The Sea Trail” si Gazonul de Vest – au aparut in scenele cu duelul dintre Duce si seful clanului McDonald.
De asemenea, scarile din spatele casei au servit drept decor pentru o lupta cu sabii din primul sezon iar in al doilea sezon au fost utilizate Stables Tearoom pentru a reda atmosfera unei strazi pariziene. In total, au fost filmate 10 scene din primele 3 sezoane „Outlander” pe mosia Hopetoun, site-ul cladirii are chiar o harta a fiecarui loc care apare in serial.
Casa care seamana mai mult cu un palat este deschisa vizitatorilor de la Pastele catolic pana la finalul lunii septembrie, mai multe informatii pentru rezervari puteti afla aici.
In primele sezoane, majoritatea scenelor au fost filmate in Highlands, in aer liber printre dealurile scotiene. In scena de deschidere a serialului apare Valea Glencoe iar pietrele de la Craigh na Dun au fost filmate la Kinloch Rannoch.
Alegerea Vaii Glencoe pentru a deschide serialul este simbolica deoarece se afla langa Monumentul Glenfinnan, locul in care Printul Charlie a pornit Rascoala Iacobitilor din 1745, povestea istorica in jurul careia se desfasoara primele 3 sezoane din „Outlander”.
In privinta cercului de pietre prin care Claire a calatorit in timp, acesta a fost amenajat pe dealurile Kinloch Rannoch. Din pacate, cercul „Craigh na Dun” din serial nu exista in realitate, scenografii au creat pietre din spuma poliuretanica pe care le-au vopsit minutios pentru a semana cu niste pietre uriase. Insa peisajul este la fel de frumos ca in serial, iar producatorii „Outlander” recomanda sa aveti grija la vremea capricioasa daca veti merge in vizita. Maril Davis a declarat pentru Travel + Leisure: „cand filmam pentru sezonul al doilea, ne-am bucurat de cer senin, de ninsoare, de ploaie, de nori si de vanturi foarte puternice, toate in decurs de o ora”.
Gradinile Castelului Drummond au fost utilizate drept decor pentru a reda atmosfera de la Versailles.
Desi castelul nu este deschis publicului deoarece este locuit de a 28-a Baronesa Willoughby de Eresby, gradinile Drummond pot fi vizitate langa Crieff, Perthshire, la cateva ore de mers cu masina de Edinburgh. Au servit drept decor pentru gradinile Palatului Versailles acolo unde Jamie si Claire au mers pentru a-l convinge pe regele francez sa nu sprijine revolta iacobitilor.
Gradinile sunt deschise publicului intre lunile mai si octombrie si au un decor de poveste care dateaza din secolul al XVII-lea, fiind aranjate din nou in secolul al XIX-lea. Printre copacii si tufisurile care decoreaza aleile laterale se numara si un fag aramiu care a fost plantat de Regina Victoria intr-o vizita din 1842.
Castelul Doune a fost utilizat drept decor pentru Castelul Leoch unde Jamie si Claire sunt aproape fortati sa se casatoreasca.
Pe langa „Outlander”, Castelul Doune a mai aparut si in „Monthy Python”, „Ivanhoe” si „Game of Thrones”. A fost construit in secolul al XIV-lea, se afla la 53 de kilometri de Glasgow iar in serial apare drept casa ancestrala a clanului MacKenzie, fiind condus de Colum MacKenzie, unchiul lui Jamie Fraiser.
Castelul a jucat un rol foarte important in istoria Scotiei si a fost implicat inclusiv in revolutia iacobitilor care apare si in serial. In momentul de fata se afla intr-un proces de restaurare insa exterioarele care apar in zeci de scene din „Outlander” sunt disponibile spre vizitare.
Mai jos puteti afla tot ceea ce se stie despre noul sezon „Outlander”.