Skip to content

7 reguli pentru longevitate recomandate de un medic nutritionist care a implinit 101 ani. 

Profesorul american John Scharffenberg de la School of Public Health din cadrul Loma Linda University din California a implinit 101 ani si a decis sa dezvaluie secretele longevitatii sale impresionante. 

Revista La Razon a publicat recomandarile sale cu privire la nutritie si stilul de viata. Merita mentionat ca desi a trecut de un secol, Dr. Scharffenberg are o viata activa. Conduce o Toyota Prius rosie, calatoreste in intreaga lume pentru a sustine prelegeri despre cum poti trai mai mult si este vedeta pe YouTube, unde promoveaza sfaturi despre un stil de viata sanatos.

Scharffenberg este cunoscut in SUA pentru cartea Problems with Meat lansata in 1979 cand lumea nu era atat de constienta de importanta unei diete echilibrate cand vine vorba de consumul de carne.

Longevitatea nu este o trasatura ereditara in familia lui Scharffenberg – mama lui a murit la 60 de ani din cauza Alzheimer, iar tatal a murit din cauza unui infarct la 76 de ani – astfel ca, spune el, genele nu reprezinta un factor care sa-l fi ajutat sa traiasca peste 100 de ani.

Centenarul si-a depasit si cei doi frati, lucru pe care il atribuie faptului ca a fost mult mai activ fizic decat acestia. „Principala diferenta a fost ca eu am facut o cantitate imensa de exercitii fizice. Momentul vietii in care faci exercitii este ceea ce conteaza – varsta mijlocie, intre 40 si 70 de ani. Atunci este nevoie de ele, pentru ca acela este momentul in care, de obicei, oamenii se relaxeaza, au mai multi bani, cumpara mai multa mancare, stau mai mult, mananca mai mult… si acesta este drumul gresit.”, a declarat Dr. Scharffenberg pentru Today.com. 

Nutritionistul subliniaza ca bolile cardiovasculare, inclusiv infarctul si accidentul vascular cerebral, sunt principala cauza care scurteaza viata oamenilor. De aceea, recomanda sapte reguli simple care functioneaza in privinta longevitatii. Sfaturile lui le puteti gasi si prin intermediul canalului de YouTube Viva Longevity!, unde a strans milioane de vizualizari.

Prima regula este: sa nu consumati tutun. 

Medicul in varsta de 101 ani nu a fumat niciodata. Fumatul afecteaza aproape toate organele din corp. In SUA, unde exista numeroase centre pentru preventia bolilor, studiile arata ca fumatul este principala cauza prevenibila a bolilor, mortii si dizabilitatii.

A doua regula este: sa nu beti alcool. 

Dr. Scharffenberg spune ca nu a baut niciodata alcool si ca nu este adevarata ideea ca un consum moderat de alcool ar fi benefic pentru sanatate. El face referire la studii care arata ca orice efect protector asupra inimii este anulat de riscul crescut de cancer – o legatura evidentiata si de chirurgul general al SUA la inceputul acestui an. 

Expertii spun ca nicio cantitate de alcool nu este cu adevarat sigura, iar aceasta opinie este in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Dr. Scharffenberg considera ca miscarea conteaza mai mult decat alimentatia

De aceea, a treia regula este sa faceti exercitii fizice. „Chiar daca sunt nutritionist, cred ca exercitiile sunt chiar mai importante decat nutritia. Nu este nevoie sa alergi la maraton.”, spune Dr. Scharffenberg. 

Principala sa forma de exercitiu la varsta mijlocie – perioada in care ii indeamna pe oameni sa fie deosebit de activi – a fost munca fizica pe pamantul unei proprietati impadurite pe care a cumparat-o in munti. Spatiul a necesitat defrisarea terenului pentru un drum si pentru construirea unei case. In plus, a cultivat o gradina de aproape un hectar, care includea 3000 de tufe de capsuni, 80 de pomi fructiferi si vita de vie.

Activitatea sa preferata era gradinaritul, dar Scharffenberg spune ca mersul pe jos este o alta forma excelenta de exercitiu  si face referire la un studiu care a descoperit ca persoanele care mergeau pe jos mai mult de doi kilometri pe zi aveau o rata a mortalitatii injumatatita fata de cei care parcurgeau distante mai scurte.

A patra regula este: mentineti o greutate sanatoasa.

Dr. Scharffenberg isi gestioneaza greutatea prin post intermitent si doua mese pe zi. Obezitatea si supraponderabilitatea cresc riscul de diabet de tip 2, hipertensiune, boli cardiovasculare si cancer, potrivit National Institutes of Health din SUA in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca riscul incepe din momentul cand o persoana este usor supraponderala si creste progresiv.

Unul dintre motivele pentru care Dr. Scharffenberg crede ca a trait mai mult decat fratii sai este faptul ca practica postul intermitent si consuma doar doua mese pe zi – micul dejun si pranzul. El sare peste cina, se opreste din mancat in cursul dupa-amiezii si nu mai consuma alimente pana la ora 6:30 dimineata, a doua zi. Postul intermitent poate ajuta la pierderea in greutate si este asociat cu beneficii pentru sanatate, asa cum au aratat mai multe studii.

A cincea regula tine de reducerea sau eliminarea carnurilor din dieta. 

Centenarul recomanda o dieta vegetariana bine echilibrata si spune ca nu a mai consumat carne de cand avea 20 de ani. Urmeaza o dieta bazata pe plante, care include lapte si oua, printre alimentele preferate se numara fructele precum mango si kaki, nucile de macadamia si alte tipuri de nuci si seminte. De asemenea, ii plac cartofii.

A sasea regula este: consumati mai putin zahar si inlocuiti-l cu fructe. 

In medie, un american consuma aproximativ 22 de lingurite de zahar pe zi, ceea ce poate duce la obezitate, boli de inima si alte probleme de sanatate. American Heart Association recomanda sa nu se depaseasca 6 lingurite de zahar adaugat pe zi pentru femei si 9 lingurite pentru barbati.

Dr. Scharffenberg recomanda sa cautati modalitati de a modifica retetele pentru a consuma mai putin zahar. Ii plac vafele preparate cu ovaz, dar in loc sa le acopere cu sirop de zahar, le serveste cu crema de caju si banane sau fructe de padure deasupra. 

Zaharul din fructe ofera energie intr-un mod sanatos pentru ca este insotit de multe alte substante nutritive, precum fibre, vitamine, minerale, antioxidanti si compusi vegetali.

Ultima regula este: eliminati grasimile saturate.

American Heart Association recomanda sa nu se depaseasca 6% din totalul caloriilor zilnice din grasimi saturate, ceea ce, in esenta, inseamna o dieta vegetariana, spune Scharffenberg.  In timpul preelegerilor sale insista asupra faptului ca dieta optima este cea vegetariana.

Citește în continuare