7 retete sanatoase si delicioase cu pepene rosu. De la Gazpacho la inghetata rapida facuta in casa, idei perfecte pentru canicula
Racoritor, satios si foarte gustos, pepenele rosu este vedeta sezonului cald. Bogat in minerale si vitamine, acest fruct are numeroase beneficii pentru sanatate, luptand impotriva radicalilor liberi, stresului oxidativ, diminuand inflamatia in corp si scazand riscurile de afectiuni cardiovasculare.
Pentru zilele in care doriti sa va rasfatati cu o gustare sau cu un preparat delicios, sanatos, va recomandam cateva retete savuroase cu pepene rosu.
Gazpacho cu pepene sau “supa rece de pepene” poate fi gustarea perfecta intr-o zi torida de vara
Ca atare sau in diverse combinatii, supa rece de pepene este delicioasa. Pentru a o prepara, aveti nevoie de cateva felii de pepene rosu taiat in cubulete, miere sau zahar, ½ cana vin alb sec, 3 linguri suc de lamaie, sare, un castravete si menta proaspata.
Amestecati intr-un bol castravetele taiat marunt si menta, iar celelalte ingrediente (cu exceptia catorva cubulete de pepene rosu), dati-le prin blender. Serviti rece si adaugati fiecarei portii cate putin din amestecul de castravete si menta.
Salata cu rosii, pepene si branza feta, cu dressing de menta este un preparat gustos si rapid
Pentru zilele in care nu aveti prea mult timp la dispozitie, aceasta salata este una dintre cele mai bune solutii. Ingredientele necesare sunt: 2 linguri ulei de masline, 1 lingura otet de vin rosu, 1 varf de lingurita fulgi de chili, 2 linguri menta taiata marunt, 4 rosii maruntite, 500 g pepene rosu, taiat in bucatele, 200 g branza feta, maruntita.
Prima data, pregatiti dressingul, din uleiul de masline, otetul, fulgii de chili si menta. Adaugati intr-un bol mai mare rosiile si pepenele, taiat in bucatele, turnati deasupra dressingul, lasati deoparte pentru 5 minute, dupa care presarati si bucatile de branza feta.
Limonada cu pepene inlocuieste cu brio limonada clasica
Folositi pepenele si la o reteta de limonada savuroasa si racoritoare. Pentru ea, aveti nevoie de 4 cani de suc de pepene (pepenele dat prin storcator), 1 cana de suc de lamaie, 1 cana zahar sau ½ cana miere, in functie de gust si preferinta, 4 cani apa minerala sau apa plata si menta proaspata.
Amestecati intr-un vas mai mare sucul de pepene, sucul de lamaie, apa, zaharul sau mierea si mixati bine. Serviti cu menta prospata si felii de lamaie.
Sorbetul de pepene este delicios, rapid si foarte simplu de facut
Pentru un dulce sanatos si delicios, optati pentru acest sorbet de pepene. Aveti nevoie de 2-3 cani de pepene taiat in bucati, fara seminte, sucul de la ½ lamaie sau lime, miere sau extract de stevie (optional).
Dati bucatile de pepene la congelator peste noapte sau doar pentru cateva ore, dar atunci consistenta serbetului va fi ceva mai moale. Apoi, puneti bucatile de pepene in robotul de bucatarie sau blender, daca este unul mai performant, si mixati impreuna cu sucul de lamaie si mierea/stevia, daca va doriti un serbet mai dulce. Serviti imediat. Puteti opta si pentru un toping de ciocolata.
Pepenele murat se potriveste perfect cu branzeturi sau preparate din carne
Nu doar pepenele verde, de toamna, se mureaza, ci si cel rosu. Pentru asta, ingredientele necesare sunt 1 ½ cani de otet de mere bio, ½ cana zahar tos, 2 linguri suc de lamaie proaspat stors, ½ lingurita cimbru proaspat si o cana de bucati de pepene.
Intr-o tigaie, pe foc, adaugati otetul de mere, zaharul, sucul de lamaie si cimbrul si lasati pana fierbe.
In paralel, puneti bucatile de pepene intr-un borcan mai mare si turnati peste lichidul de mai sus. Inchideti etans cu un capac si agitati foarte bine pentru ca lichidul sa se se amestece bine cu fructele. Dupa ce se raceste, pastrati la frigider pana la servire.
Inghetata cu pepene si cocos este un desert raw vegan delicios
Pregatiti pentru aceasta reteta 200 g crema de nuca de cocos, 500 g (aproximativ 5 cani) bucati de pepene dat la congelator in prealabil, menta proaspata, maruntita, 2 linguri de miere sau alt indulcitor (optional), un praf de sare.
Puneti intr-un blender sau robot de bucatarie toate ingredientele, mixati pana cand amestecul este unul cremos si fin. Serviti imediat sau mai dati la congelator pentru cateva ore.
In timpul verii, bruschetele cu pepene rosu inlocuiesc cu succes mesele satioase
Ori de cate ori sunteti in cautarea unui preparat simplu, racoritor, dar totodata consistent, incercati aceste bruschete. Aveti nevoie de 2 cani pepene rosu, taiat in bucati foarte mici, 1 cana otet balsamic, 2 linguri miere, 1 cana branza feta maruntita, ½ cana branza ricotta, 3 linguri busuioc proaspat, maruntit, 1 bagheta taiata in felii subtiri, sare si piper.
Puneti feliile de paine pe o tava tapetata cu hartie de copt si dati la cuptor pana cand sunt usor rumenite. Intr-o tigaie mai mica, amestecati otetul si mierea si lasati la foc mic aproximativ 15-20 de minute. Intr-un blender, amestecati branza feta si ricotta, astfel incat sa se formeze o crema de branza fina.
Scoateti feliile de paine si intindeti un strat de branza, adaugati peste pepenele maruntit, presarati piper, busuioc si sare, dupa care stropiti cu sosul format din otet si miere. Serviti imediat.