74 de rochii si tipare din arhiva lui Alexander McQueen vor fi scoase la licitatie pentru 1 milion de euro.
La 10 de ani dupa moartea lui Alexander McQueen, mai multe obiecte rare din arhiva personala a unuia dintre cei mai apreciati designeri din toate timpurile, vor fi scoase la vanzare.
Cele 74 de piese vestimentare, pantofi, schite, albume foto si tipare din perioada 1994 – 1996 pot fi cumparate incepand de astazi de pe site-ul casei de licitatii RR Auction din Boston.
Cea mai mare parte a obiectelor vestimentare aflate in licitatie sunt exemplare unice si provin direct din defilarile de moda ale anilor ’90. Acestea s-au aflat in posesia designerului londonez Rutin Danan, una dintre cele mai apropiate prietene si colege de atelier ale lui McQueen in perioada ’94-’96.
Preturile pieselor McQueen variaza intre 3.000 de dolari pentru un album foto, 5.000 de dolari pentru o pereche de pantaloni si 150.000 de dolari pentru jacheta din incheierea defilarii pentru toamna-iarna 1996. Prezenta jachetei pe podium a influentat tendintele vremurilor respective.
O parte din banii stransi din licitatie vor fi donati catre Sarabande, organizatia caritabila pornita de McQueen cu trei ani inainte sa moara. O mare parte din averea designerului britanic a fost investita in aceasta asociatie care sustine tinerii artisti prin burse, evenimente si spatii in care sa isi desfasoare activitatea.
Recent, Sarah Burton, directorul creativ care conduce casa de moda McQueen, a donat sute de metri de materiale nefolosite studentilor din Marea Britanie.
Dupa semnarea Pactului Modei in vara lui 2019, majoritatea brandurilor de lux a inceput sa gaseasca solutii pentru a reduce consumul de materiale si impactul pe care productia acestora il are asupra mediului inconjurator. Astfel, directorul creativ al casei McQueen a anuntat ca va dona cateva sute de metri de materiale nefolosite catre facultatile de design din Marea Britanie. Scopul acestora este de a fi folosit in colectiile de absolvire pe care fiecare student la moda trebuie sa o realizeze la terminarea studiilor.
Ajutorul oferit de Burton este atat unul financiar, pentru ca studentii trebuie sa plateasca din buzunarul propriu materialele folosite in colectiile de absolvire, dar si artistic pentru ca vor avea ocazia sa lucreze cu faimoasele tesaturi regasite in defilarile Alexander McQueen: sifon de cea mai inalta calitate, tuid si matasuri pretioase.
Costurile estimate in prezent la 17.000 de euro sunt greu de sustinut de un student.
Atat Alexander McQueen cat si Sarah Burton au fost studenti la cea mai prestigioasa si scumpa universitate de moda din lume, Central Saint Martins din Londra.
Pentru a-si finanta colectia de absolvire, Burton a primit ajutor din partea lui McQueen. Dupa aceea, Burton a primit propunerea unui internship in cadrul casei de moda britanice si a devenit, in timp, mana dreapta a designerului.
Actiunea prin care 14 universitati din Scotia, Anglia si Tara Galilor vor primi materialele nefolosite este felul designerului britanic de a intoarce gestul lui McQueen din timpul facultatii catre tinerii artisti.
Unul dintre studentii care a primit materialele McQueen a prezentat deja o parte din noua colectie online. Bumbacul in carouri regasit in camasile Alexander McQueen a fost folosit pentru un palton inspirat de Sherlock Holmes.