8 muzee noi s-au deschis in lume: Muzeul Fellini (Italia), muzeul Oscarurilor (SUA), muzeul Munch (Norvegia), dar si o serie de muzee de arta contemporana in Hong Kong si Uruguay
8 muzee noi s-au deschis in lume: Muzeul Fellini (Italia), muzeul Oscarurilor (SUA), muzeul Munch (Norvegia), dar si o serie de muzee de arta contemporana in Hong Kong si Uruguay
Desi pandemia a incetinit atat lucrarile de constructie/reconstructie a cladirilor care adapostesc colectii spectaculoase sau a amanat deschiderea oficiala a altora, o serie de noi muzee a aparut pe harta lumii.
La Oslo s-a deschis un nou muzeu dedicat artistului Edvard Munch. 220 de lucrari sunt expuse pentru publicul larg.
Constructia noului muzeul a durat mai mult de zece ani de cand autoritatile norvegiene au demarat acest proiect, insa cladirea recent deschisa este mult mai mare, se inalta peste golful Bjørvika si face parte dintr-un proiect ambitios de 50 de proiecte pilot care sunt in curs de infiintare ca parte a programului FutureBuilt, finantat de stat.
Muzeul s-a deschis in toamna anului trecut, iar acesta este una dintre cele mai mari galerii din lume dedicate unui singur artist, cu peste 220 de lucrari ale pictorului expresionist expuse. Muzeul are o colectie care include lucrari timpurii, acuarele si litografii din colectia privata a muzeului de aproape 27.000 de artefacte Munch, precum si o versiune a celui mai cunoscut tablou al artistului, „Tipatul” / „The Scream”, al carui geaman poate fi gasit la Nasjonalgalleriet, galeria aflata peste drum de noul muzeu.
Haruki Murakami are o biblioteca dedicata la Tokyo. Cladirea gazduieste cartile si colectia de discuri ale scriitorului.
Biblioteca pe care statul nipol a construit-o pentru cel mai cunscut scriitor japonez contemporan se numeste „Casa internationala a literaturii de la Universitatea Waseda”, fiind locul unde scriitorul si-a efectuat studiile. Cladirea din campus a fost reorganizata de arhitectul japonez Kengo Kuma, cunoscut publicului larg pentru cladirea Muzeului de Arta Suntroy din Tokyo, Fondului regional de arta contemporana (FRAC) din Marsilia sau Stadionul Olimpic de la Jocurile Tokyo 2020.
Spatiul dispune de o cafenea, biblioteca propriu-zisa, o replica a biroului scriitorului si un studio de radio, fiind un spatiu de studiu dar si unul dedicat fanilor acestuia. Cladirea are si cinci tuneluri, pe care arhitectul Kuma si le-a creat ca fiind imaginea sa despre povestile lui Murakami, in care protagonistii calatoresc adesea intre real si suprarealist.
In prezent, biblioteca cuprinde aproximativ 3.000 de carti, manuscrise si alte materiale ale lui Murakami, inclusiv traduceri ale operei sale in zeci de limbi si o parte din colectia sa imensa de discuri, printre placi regasindu-se Billie Holiday, Sonny Rollins, John Coltrane si Miles Davis.
Bursa de Comert a lui Francois Pinault a fost deschisa publicului la Paris dupa un proiect de renovare desfasurat pe parcursul a 15 ani.
Redeschiderea cladirii in care se afla fosta Bursa de Comert din Paris ca un muzeu de arta contemporana era unul dintre cele mai asteptate evenimente de iubitorii de arta. Bursa a fost preluata de Francois Pinault, unul dintre cei mai bogati oameni din lume care a investit peste 150 de milioane de euro intr-un proiect coordonat de arhitectul Tadao Ando. Pentru renovare au mai lucrat Pierre-Antoine Gatier, arhitectul sef al Patrimoniului National Francez in timp ce elementele de mobilier interior si exterior au fost create de Ronan & Erwan Bouroullec.
Bursa de Comert expune in premiera una dintre cele mai spectaculoase colectii de arta din lume: cea a lui Francois Pinault. Include peste 10.000 de piese de arta create in secolele XX si XXI de catre 4.000 de artisti printre care Urs Fischer, Maurizio Cattelan, David Hammons, Philippe Parreno, Willem de Kooning, Piet Mondrian, Agnes Martin, Mark Rothko, Richard Serra, Damien Hirst, Takashi Murakami, Jeff Koons, Cy Twombly si Cindy Sherman.
Filmele lui Federico Fellini sunt extravagante si fantastice, deseori estompand granitele dintre imaginatie si realitate, iar acum tot acest univers are propriul muzeu la Rimini, in Italia.
Muzeul omonim al regizorului din Rimini, unde este locul sau de nastere, este in sine un peisaj de vis, intins pe doua cladiri istorice si o piata. Castel Sismondo, cetatea din secolul al XV-lea proiectata de Filippo Brunelleschi; Palazzo Valloni, din secolul al XVIII-lea, unde se afla cinematograful Fulgor, si Piazza dei Sogni, o zona urbana mare cu multa verdeata, sunt arene pentru spectacole si instalatii artistice ale muzeului.
Muzeul Fellini este o experienta in sine: imaginile apar pe pereti cand vizitatorii sufla pe o pana, fantanile pulverizeaza ceata pentru a imita peisajele cinematografice pline de ceata ale regizorului, iar oaspetii sunt invitati sa se intinda pe o sculptura gigantica a Anitei Ekberg.
Industria cinematografica americana are acum un spatiu dedicat povestilor din spatele camerelor de filmat: Muzeul Oscarurilor.
Muzeul este o uriasa sfera din sticla, otel si beton, care ofera senzatia ca pluteste, conectat fiind prin pasarele de cladirea principala, care are si un cinematograf de 1000 de locuri si de ultimă generaţie.
Misiunea muzeului este aceea de a prezenta istoria cinematografiei si inovatiile din domeniu, dar si de a prezenta vizitatorilor tehnicile utilizate pentru realizarea unui film.
Muzeul gazduieste si diverse piese iconice de la Hollywood, precum celebrii pantofi rosii purtati de Judy Garland in „Vrajitorul din Oz”, pelerina protagonistului din „Dracula”, o rochie purtata de Claudette Colbert in ”Cleopatra” (1934) sau un combinezon spatial din filmul lui Stanley Kubrick ”2001: O Odisee Spatiala”, printre altele.
ModeMuseum (MoMu) din Anvers s-a redeschis dupa o renovare de trei ani si este mai elegant si mai relevant din punct de vedere cultural ca intotdeauna.
Spatiul muzeului cuprinde acum o noua cafenea, doua sali de curs si zone extinse de vizionare publica. Colectia permanenta a MoMu care onoreaza designerii de origine flamanda este intacta, iar vizitatorii se pot astepta sa vada o gama de articole semnificative din punct de vedere cultural din istoria modei la nivel mondial. Mai mult, muzeul cuprinde o istorie in detaliu a dantelei din Anvers, dar si subiecte foarte actuale, cum ar fi colectia de haine a lui Kim Kardashian.
Colectia are diferite articole de imbracaminte, accesorii si materiale textile, precum si piese ca uneltele, masini pentru productia de textile, modele si invitatii la prezentarea de moda. Politica de colectie a MoMu se concentreaza pe munca designerilor belgieni si a absolventilor de la Departamentul de moda al Academiei Regale de Arte Frumoase din Anvers.
Colectia creste in fiecare an prin achizitii, imprumuturi si numeroase donatii, iar acum este formata din peste 35.000 de piese. Acest lucru face din colectia MoMu cea mai mare si mai importanta colectie de moda belgiana contemporana din lume.
Cel mai animat muzeu nou din Hong Kong, M+, a fost in dezvoltare timp de aproape un deceniu, dar si-a deschis portile la sfarsitul anului trecut.
M+ este acum unul dintre cele mai mari muzee de arta contemporana din lume, cu o suprafata de 700.000 de metri patrati, iar impactul sau vizual incepe cu mult inainte de a intra pe usa, cu ecrane LED uriase care proiecteaza imagini in miscare peste Victoria Harbour. In prezent, muzeul se mandreste cu aproximativ 8.000 de lucrari, de la fotografiile Ai Weiwei pana la un intreg sushi bar expediat din Tokyo.
Colectia M+ este o colectie interdisciplinara de cultura vizuala care reuneste idei de design si arhitectura, imagini in miscare si opere de arta vizuala din Hong Kong, China continentala, din alte parti din Asia si nu numai.
Una dintre cele mai discutate deschideri culturale din America Latina este MACA, primul muzeu de arta contemporana din Uruguay.
Proiectat de Carlos Ott, Museo de Arte Contemporáneo Atchugarry arata ca scheletul unui vas futurist, iar structura ondulata se sprijina pe grinzi inclinate facute din trunchiuri de eucalipt locale care au fost modelate la comanda in Franta.
La exterior, muzeul cuprinde sculpturi abstracte din marmura ale lui Pablo Atchugarry, artistul de origine uruguayana care a condus intregul proiect si care fac introducerea in Parcul Sculpturilor, care are 40 de hectare proiectate in dialog cu peisajul si ofera privitorului un cadru natural in care sa aprecieze monumentalitatea lucrarilor artistilor nationali si internationali.
In interior se afla trei zone principale de expozitie, una care detine o colectie permanenta concentrata pe artisti regionali celebri precum Julio Le Parc, Carlos Cruz-Diez, Joaquín Torres García si Ermesto Neto, iar celelalte doua sunt rezervate expozitiilor internationale temporare.