Skip to content

8 premiere noi in teatrele din Bucuresti: Mihai Constantin vs Razvan Vasilescu, Florina Gleznea vs Madalina Anea, Alexandru Potocean vs Richard Bovnoczki, Cuzin Toma vs Tudor Aaron Istodor sunt doar cateva dintre “duelurile” de pe scena

Odata cu reducerea restrictilor sanitare si redeschiderea salilor de teatru, au fost anuntate o serie de premiere pentru majoritatea companiilor bucurestene, semn ca pe perioada in care totul era inchis actorii au muncit au repetat si ne aduc acum productii noi.

Teatrul Bulandra are o premiera cu datele unui succes de casa pentru multi ani: un text foarte apreciat ( Take, Ianke si Cadir de Victor Ioan Popa), o distributie exceptionala (Mihai Constantin, Razvan Vasilescu si Horatiu Malaele in rolurile titulare), o  regie care va capta interesul publicului (Horatiu Malaele).

Mai mult, distributia are un detaliu emotionant, fiul lui Mihai Constantin, Matei –absolvent al UNATC – joaca rolul fiului lui Take, Ionel. Mai sunt in distributie Dana Dogaru, Adrian Ciobanu, Maria Veronica Vârlan.

Horatiu Malaele a anuntat inca din perioada lucrului pentru acest spectacol ca va fi o montare moderna, diferita de precedentele realizari, textul fiind unul dintre cele mai jucate in Romania pentru ca problemele pe care le pune intr-un ambalaj umoristic sunt in continuare de mare actualitate.

Piesa lui Victor Ion Popa a fost jucata pentru prima data in martie 1932, la Teatrul „Maria Ventura” din Bucuresti, chiar sub regia autorului si nu s-a bucurat de foarte mult succes la inceput. Din 1956-1957, mai multe teatre din Bucuresti si din tara au introdus-o in repertoriul lor permanent, reluand-o in diverse distributii, iar astazi este una dintre cele mai jucate piese de teatru romanesti, alaturi de Titanic Vals.

Distributia cu Radu Beligan, Gheorghe Dinica si Marin Moraru a fost cea mai cunoscuta dintre versiunile de punere in scena pana in acest moment, s-a jucat al Teatrul National pentru 7 stagiuni, incepand din 2001, cu casa inchisa.

Teatrul National din Bucuresti are la Sala Pictura, spectacolul Adio, domnule Haffmann, o drama cu accente comice si suspans, in regia lui Felix Alexa

Piesa este o poveste din Parisul aflat sub ocupatie nazista si prezinta pactul neobisnuit dintre un evreu si un catolic francez, un contract moral care le va schimba destinele. Amestec de fictiune si realitate, spectacolul este un melanj de mici istorii intime derulate pe fundalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, o poveste care incepe in 1942 si se termina in zilele noastre, având in centrul sau disparitia unui tablou de Henri Matisse. Confiscat de nazisti si considerat pierdut pe vecie, tabloul Femeie sezând s-a reintors acasa dupa mai bine de 70 de ani.

Adio, domnule Haffmann ii are in distribute pe Alexandru Potocean, Richard Bovnoczki, Alexandra Salceanu, Emilia Popescu si Andrei Finti.

Teatrul Odeon are premiera Premiera „Henric al IV-lea” in regia lui Vlad Cristache la Teatrul Odeon. Marius Stanescu e Henric al IV-lea, rol jucat de-a lungul anilor de George Constantin, Adrian Pintea sau Marcel Iures

Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, traducerea Ion Frunzetti, regia Vlad Cristache este un spectacol care oscileaza intre iluzie si realitate, intre joc si adevar, intre nebunie si luciditate, intre masca si anti-masca.

Povestea este despre un tanar costumat in Henric al IV-lea in timpul unei partide de calarie, care sufera un accident in urma caruia ramane cu ideea fixa ca el este realmente Henric al IV-lea, imparatul german din evul mediu. Timp de 20 de ani, cei din anturajul lui, ii intretin aceasta iluzie, insa o intalnire neasteptata ii dezvaluie acestuia o revelatie.

Din distributie fac parte Marius Stanescu, Elvira Deatcu, Dan Badarau, Ionel Mihailescu, Ioana Bugarin, Eduard Trifa, Gabriel Pintilei, Ionut Kivu, Relu Poalelungi, Ioan Batinas si Cezar Antal, care a creat muzica originala si interpreteaza live.

Teatrul Mic are trei premiere pentru acest moment: Bull, Emigranti si Omul cu Oglinda, parte din programul „Teatru pentru actori… si numai cu actori” demarat la finalul lunii octombrie 2020, odata cu restrictiile de sistare a activitatii cu publicul in institutiile de cultura.

Spectacolul „Bull” se pliaza pe contextul actual, in care firmele si companiile mari au fost nevoite, din cauza pandemiei, sa recurga fie la restructurari, fie la reorganizarea si modificarea desfasurarii activitatii angajatilor – in regim de telemunca. In distributia spectacolului regizat de Silviu Debu sunt Gabi Costin, Vlad Corbeanu, Diana Cavallioti si Virgil Aioanei.

„Emigranti” prezinta situatia tragicomica in care se afla doi emigranti care ”petrec” in noaptea de Anul Nou, ii are ca protagonisti pe actorii Cuzin Toma si Tudor Aaron Istodor si va inaugura spatiul de joc de la subsolul salii de spectacol Studio- Gabroveni 57.

O noua premiera este programata si la sala Atelier- Constantin Mille 16, spectacolul „Omul cu oglinda” dupa „Teatrul descompus” de Matei Visniec, regia Teodora Petre, cu Marian Olteanu, Alina Rotaru, Cezar Grumazescu, Andrei Seusan, Gabriela Iacob si Andrei Bradean, in rolurile principale.

Biletele  pot fi achizitionate direct de pe website-ul www.teatrulmic.ro, de pe platforma bilet.ro, si de la casele de bilete ale Teatrului MIC (Constantin Mille 16 si Gabroveni 57).

Teatrul de comedie are premiera spectacolului ARTA LA DOMICILIU scenariu dramatic de Dragos Huluba, dupa texte de Teodor Mazilu, Dumitru Solomon, Ion Baiesu si I.L. Caragiale, regia Dragos Huluba.

Din distributia spectacolului fac parte Liviu Pintileasa (El, Leonida, Lunganul), Smaranda Caragea (Ea, Efimita, Femeia din lift), Simona Stoicescu (Fata, Grasul), Angel Popescu (Sotul fetei, Domnul din lift), Razvan Krem Alexe (Prezentatorul), Violeta Huluba (Sotia, Batrâna, Doamna din lift) si Dragos Huluba (Sotul, Batrânul, Barbatul din lift, Musafirul nocturn).

Plecand de la titlul spectacolului, Arta la domiciliu, Teatrul de comedie a organizat o promotie speciala, iar trei dintre spectatorii care au cumparat bilete online au primit bietee cumparate online direct acasa de la actorii din distributie.

Unteatru are premiera cu “Trei surori”, in sala de la Teatrul Tandarica; Florina Gleznea, Cristina Casian si Madalina Anea sunt protagonistele spectacolului regizat de Peter Kerek  intr-un proiect multimedia.

 Actritele dau viata, nu doar celor trei surori, ci tuturor personajelor din textul lui Cehov, intr-un experiment teatral care isi propune sa renegocieze limitele conventionalului. Elementele video create de Ion Cotenescu completeaza atmosfera conturata de scenografia realizata de Miruna Balasa, muzica poarta semnatura lui Aurelian Stoleriu, iar Dragos Margineanu este responsabil de light design-ul spectacolului.

Citește în continuare