Skip to content

Noutati la TIFF 2009

tiff

TIFF este unul dintre cele mai puternice branduri nationale care s-a nascut acum 7 ani la Cluj. Am mai spus-o si imi sustin cu tarie afirmatia: cand e TIFF-ul, la Cluj adie briza de la Cannes!

Anul acesta Monden.Info a fost invitat la TIFF alaturi de alti bloggeri din Romania. Am raspuns pozitiv invitatiei si sincer va spun ca abia astept sa merg la Cluj! Va fi un maraton de 10 zile cu filme si evenimente conexe artei cinematografice. Elita cinematografie romanesti va fi prezenta,si cel mai important, vor fi prezentate filme in premiera!

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc. Este primul festival international de film de lung-metraj din Romania.

Infiintat in 2002, Festivalul International de Film Transilvania a devenit aproape instantaneu cel mai important eveniment cinematografic din România.

[…]

TIFF a devenit, traditional, locul unde sunt difuzate in premiera nationala cele mai importante productii autohtone. Astfel, aici au fost vazute pentru prima data in Romania filmele care au marcat boom-ul filmului romanesc din ultimii ani: Occident (r. Cristian Mungiu) in 2002, Moartea domnului Lazarescu (r. Cristi Puiu) in 2005, A fost sau n-a fost (r. Corneliu Porumboiu) ,Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (r. Catalin Mitulescu), Hartia va fi albastra (r. Radu Muntean), Legaturi bolnavicioase (r. Tudor Giurgiu) in 2006, culminand cu castigatorul Palme D’Or in 2007, pelicula lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 saptamani si 2 zile.

[…]

Festivalul International de Film Transilvania isi propune promovarea artei cinematografice, prezentarea catorva din cele mai importante filme ale momentului, dupa criterii ce tin de originalitatea subiectelor si forta imaginilor. Este un festival al unor viziuni proaspete si pline de imaginatie, pe care organizatorii l-au transformat intr-un eveniment cultural anual de tinuta.

Iata cateva dintre noutatile pe care le aduce TIFF la a 8-a editie a festivalului:

Amintiri din Epoca de Aur. In seara zilei de 29 mai, la Cinema Republica, „Aminitiri din Epoca de Aur” da startul acestei editii. Un film scris de Cristian Mungiu si regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Contantin Popescu si Cristian Mungiu. Pelicula ecranizeaza cele mai cunoscute legende urbane din Romania anilor ‘80 recuperand umorul care i-a ajutat pe romani sa supravietuiasca perioadei.

Proiectie speciala pentru nevezatori. „Cea mai fericita fata din lume”, este debutul în lung metraj al regizorului Radu Jude. Accesul la film este destinat atat nevazatorilor, cat si insotitorilor acestora sau publicului larg. Persoanele cu deficiente de vedere vor avea la dispozitie casti prin care vor putea auzi atat coloana sonora a filmelor, cat si descrierea partii vizuale (actiunea filmului).

Proiectii speciale pentru copii. Impreuna cu Inspectoratul scolar Cluj-Napoca, organizatorii TIFF si-au propus ca in acest an sa atraga atentia publicului tanar si foarte tanar spre cinema, printr-o serie de filme targetate pe categorii de varsta. Astfel, programul proiectiilor va fi impartit in filme dedicate copiilor intre 6 si 14 ani si adolescentilor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani. Filmele vor fi difuzate in regim de o proiectie pe zi, iar in data de 1 iunie va fi prezentat un program special de trei filme.

Foarte important pentru tinerii pasionati de cinematografie! Ca in fiecare an, la TIFF are loc concursul „Let’s Go Digital” destinat tinerilor in 14 si 18 ani care, indrumati de profesionisti din cinematografie, participa la prelegeri, discuta scenarii, filmeaza, regizeaza, editeaza – realizeaza un film de scurt metraj. Atentie! Initial data limita stabilita pentru inscrieri era 15 mai insa intr-un comunicat emis astazi de catre organiztori se specifica faptul ca termenul limita a fost decalat pana pe 22 mai. Mult succes!

Credit foto: Mediafax

Citește în continuare