TIFF: „Amintiri din Epoca de Aur”
„Amintiri din Epoca de Aur”
Scenariul: Cristian Mungiu
Regia: Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu
Producatori: Cristian Mungiu, Oleg Mutu
Venit direct de la Cannes, filmul lui Mungiu a fost proiectat in premiera la Cluj in seara deschiderii oficiale a Festivalului International de film Transilvania. A fost difuzat pentru prima si singura data in intregime (155 de minute), nici macar cinefilii de la Cannes nu au avut acest privilegiu!
Este vorba despre sase filme de scurt metraj care prezinta legende urbane din ultimii 15 ani ai regimului Ceausescu. Comice, dar in acelasi timp tragice aceste povesti fac portretul unei epoci in care alimentele erau mai importante decat banii, libertatea ingropa dragostea si in care nu existau principii, totul se rezuma la lupta de supravietuire a unei natiuni.
Fiecare dintre cele sase scurt metraje poarta cate un titlu reprezentativ:
„Legenda vizitei oficiale”
Este povestea locuitorilor unui sat care se pregateste pentru o vizita oficiala si care au pus in aplicare toate ordinele venite de la Centru. In ultimul moment sunt anuntati ca vizita de partid s-a anulat, toata lumea se imbata si se urca intr-un carusel. Intamplarea face ca nu mai ramane nimeni jos care sa opreasca caruselul astfel ca acestia se invart toata noaptea in cerc.
„Legenda fotografiei de pe prima pagina„
Este povestea unui fotograf de partid, care este instruit sa modifice niste fotografii oficiale. Dupa vizita oficiala a presedintelui Frantei la Bucuresti, acesta apare in fotografii ca fiind mai inalt decat Ceausescu. Fotograful a primit ordin sa ii puna o palarie dictatorului pe cap, pentru ca acesta sa para la fel de inalt ca presedintele francez. Acesta nu observa ca Ceausescu isi tinea palaria in mana, astfel ca presedintele Romaniei aparea in fotografie cu doua palarii: una pe cap si una in mana. Ziarul de partid Scinteia nu a mai aparut a doua zi, eveniment unic in istoria publictaiei.
„Legenda soferului de gaini” – prezinta intamplari tragice care fac referire la restrictiile alimentare impuse de regimul comunist. Personajul principal, un sofer care transporta gaini, ajunge intr-una din inchisorile comuniste pentru ca a furat oua.
„Legenda politistului lacom” – desi are un final tragic, este una dintre cele mai comice intamplari. Un politist ii cere unei rude sa ii aduca un porc. Din nefericire politistul primeste porcul viu si este nevoit sa il urce si sa il ascunda in apartamentul sau. Pentru a nu face galacie si pentru a nu afla vecinii de porc, familia politistului hotaraste sa inchida animalul in bucatarie si sa il gazeze. In final, porcul… explodeaza 🙂
„Legenda activistului in inspectie” – Aceasta poveste face referire la dorinta Partidului de a educa toti cetatenii patriei, incepand de la copii si pana la bunici.
„Legenda vanzatorilor de aer” – Idealul suprem al tinerilor in perioada de aur era sa isi cumpere video si un Lastun. Tocmai din aceasta dorinta cei doi tineri din film incearca sa stranga bani sustinand ca sunt cercetatori chimisti. Impostorii bateau din usa in usa si cereau mostre de apa sau aer :)) Scopul lor era de fapt sa stranga cat mai multe sticle si borcane pe care mai apoi le vindeau.
In ansamblu filmul este comic, insa fiecare dintre cele sase legende urbane ascund drama unui popor persecutat.