Skip to content

O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii, spectacolul in care realitatea e prinsa intr-un joc al oglinzilor

“O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii” este un spectacol pus in scena de regizorul Bobi Pricop la Teatrul National din Bucuresti si este o adaptare a dramaturgului britanic Simon Stephens dupa best-seller-ul lui Mark Haddon. Spectacolul se bucura de un succes rasunator din 2012, cand a avut premiera mondiala la Teatrul National din Londra, iar astazi se joaca si pe Broadway.

“O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii”, care se poate vedea si in aceasta stagiune la TNB, Sala Pictura, este o invitatie adresata spectatorului de a patrunde in mintea unui adolescent de 15 ani, intr-o lume stranie de o frumusete ireala.

Prin viziunea regizorului, ceea ce vedeti pe scena pare ca este un jurnal al unui tanar special care rezolva ecuatiile vietii

Bobi Pricop reuseste sa dea nastere unui versiuni scenice intre comedie si drama prin textul pe care l-a ales. “O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii” relateaza povestea lui Christopher Boone, crescut doar de tatal sau, pasionat de matematica, cu o inteligenta care ii sperie pe apropiatii lui si care devine din cand in cand asocial. Acesta vede realitatea ca pe o ecuatie continua, iar capacitatea lui de retine cifre il scoate desori din situatii limita. Atunci cand cainele familiei vecine, Wellington, este omorat, Christopher cauta asemenea unui detectiv adevarul despre fapta abominabila comisa.

Cainele este pretextul calatoriei lui Christopher intr-o lume la care spectatorii nu au acces desi poate au in apropiere copii cu dizabilitati din spectrul autism

Christopher sufera de sindromul Asperger, o forma de autism functional, nu suporta sa fie atins, are nevoie de multa intelegere si rabdare din partea celor apropiati si stie sa se bucure de lucrurile simple. Povestea este jucata dialogat, in masuri echilibrate, in valuri dramatice vizuale si succesive, asemenea celor cinematografice. Aventura incepe din momentul in care baiatul are curajul sa-si infrunte tatal atunci cand acesta nu il asculta, cand ceilalti nu observa detaliile din jurul lor si atunci cand spune ceea ce crede si este convins ca poate face absolut orice isi propune. 

Ciprian Nicula este in rolul lui Christopher si, odata cu pragurile pe care acesta trebuie sa le depaseasca, actorul ofera noi si noi resurse personajului sau. Spectatorul se bucura de reusitele lui, dar ajunge sa condamne sustinerea insuficienta a apropiatilor lui si modul in care acestia se raporteaza la intregul sau univers. 

Vedeti un spectacol cu o lume senzoriala vazuta dintr-o perspectva emotionanta si empatica, a regizorului 

Bobi Pricop reuseste o retorica regizorala moderna, inventiva, stimuleaza energiile imaginative ale scenografului (Adrian Damian) si lucreaza cu o distributie mica, in care unii actori sustin impecabil mai multe roluri.

Adrian Damian a creat decoruri-personaj cu eliberare treptata a semnificatiilor si s-a jucat cu efectele de oglinda prin intermediul panourilor care sunt fie translucide si reflectorizante, fie opace, fie miscate sau rotite si muta interpretii dintr-un loc in altul, dupa regula fizicii optice. 

Colaborarea cu o echipa experimentata – Adrian Damian (decor), Liliana Cenean (costume), Alexei Turcan (muzica), Dan Adrian Ionescu si Razvan Mizdan (video) si Andrei Florea (Lighting Design) –  a facut posibila o productie armonioasa care a impins spectacolul intr-un univers al oglinzilor.

Performantele actoricesti ale protagonistilor provoaca emotie si uimire

Ciprian Nicula, interpretul rolului principal, face o compozitie reusita concentrata pe voce, atitudini si postura. Emilian Oprea sustine sase roluri si gaseste pentru fiecare dintre ele nuante distincte, chiar si atunci cand nu a gasit alta solutie de a se muta de pe un scaun pe altul, momente in care se transforma complet. Ana Ciontea a realizat cateva partituri mici, decupate insa perfect din vorbire, miscare si tip de reactie.

Un Sherlock Holmes in miniatura

Cu un titlu aparent copilaresc, piesa face referire la o replica a detectivului fictional Sherlock Holmes, in nuvela lui Arthur Connan Doyle, “Silver Blaze”. De altfel, performanta actoriceasca a lui Ciprian Nicula, angajat al Teatrului “Anton Pann” din Ramnicu Valcea, sirul de intamplari prin care trece si cum reuseste rezolvarea acestora se potrivesc perfect cu replica detectivului. Actorul a fost nominalizat in 2105 la Premiul pentru Debut in cadrul Galei UNITER.

Spectacolul se poate vedea in 26 septembrie si 3 octombrie, ora 20.00, Sala Pictura

“O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii” dupa un roman de Mark Haddon
Regie: Bobi Pricop
Distributie: Ciprian Nicula, Emilian Oprea, Ana Ciontea, Rodica Ionescu, Carmen Ungureanu

Durata: 1 h 40 min

Bilete: 

26 septembrie: AICI

3 octombrie: AICI

Citește în continuare