Primele poze din muzeul de 150 de milioane de euro al lui Francois Pinault.
Muzeul pe care omul de afaceri si colectionarul de arta Francois Pinault il va inaugura in centrul Parisului este aproape gata de deschidere. Primele poze din constructia care a costat peste 150 de milioane de euro dezvaluie unul dintre putinele muzee din lume gandit pe forma rotunda.
La 83 de ani, Francois Pinault este al treilea cel mai bogat om din Franta cu o avere estimata la 30 de miliarde de dolari si peste 30.000 de angajati in toata lumea. Si-a inceput afacerile in industria lemnului in 1960. La scurt timp a inceput sa investeasca in magazine si productia de haine si accesorii. Iar pana la inceputul anilor ’90 a creat un imperiu de produse luxury prin grupul Kering care detine Gucci, Alexander McQueen, Yves Saint Laurent si Balenciaga. In 1970 s-a casatorit cu Maryvonne Campbell, o comercianta de antichitati care l-a introdus in lumea artei si l-a convins sa investeasca in lucrari create dupa anul 1900. A strans peste 5.000 de opere devenind unul dintre cei mai mari colectionari din lume cu numeroase piese semnate de Mondrian si Picasso. Influenta sa in lumea artei s-a extins dupa cele doua muzee deschise in Venetia si achizitia casei de licitatii Christie’s care a vandut cel mai scump tablou din lume – 450 de milioane de dolari.
Muzeul „Bourse de Commerce – Pinault Collection” va expune o parte din cele peste 5000 de opere de arta din colectia personala a lui Francois Pinault.
„Bourse de Commerce – Pinault Collection” va fi numele muzeului pe care Francois Pinault il va deschide in luna iunie a anului viitor in inima Parisului. Numele este inspirat de institutia pe care a gazduit-o cladirea in ultimii 130 de ani: Bursa de Valori din Paris. Initial, s-a numit „Halle au Ble” si a fost folosita ca un depozit pentru porumb si faina.
Proiectat de arhitectul preferat al lui Pinault – japonezul Tadao Ando – muzeul va gazdui o parte din colectia personala de arta contemporana a lui Pinault, una dintre cele mai impresionante din lume.
Pinault si-a petrecut jumatate din existenta strangand peste 5000 de opere de arta de la artisti precum Cindy Sherman, Albert Oehlen, Jeff Koons sau Damien Hirst. Pe Hirst l-a ajutat sa lanseze show-ul de sculptura „Treasures from the Wreck of the Unbelievable”, considerat (ca acordul e cu show-ul de mai sus) una dintre cele mai scumpe expozitii din ultimii 20 de ani.
Noul muzeu este pozitionat intre Luvru si Centrul Pompidou si va sustine in jur de 10 expozitii noi in fiecare an la care se adauga expozitii temporare cu “imprumuturi”surpriza cu unele dintre cele mai cunoscute opere de arta din lume.
Detaliile despre primii artisti care vor expune la „Bourse de Commerce” sunt inca tinute surpriza insa primele poze din noul muzeu pot fi vazute mai jos. Singurele informatii date de Pinault au fost despre o colaborare speciala cu Centrul Pompidou si unul dintre cei mai faimosi artisti din lume care se va desfasura in ambele muzee in a doua parte a anului 2020.
10 expozitii in 2700 de metri patrati, o camera intunecata pentru experiente senzoriale si cei mai buni arhitecti din Franta au lucrat pentru „Bursa” lui Pinault.
Bourse de Commerce va fi al treilea si cel mai mare muzeu deschis de Francois Pinault, dupa Palazzo Grassi si Punta della Dogana, ambele din Venetia folosite mai ales in timpul Bienalei de Arta care are loc in fiecare an in pitorescul oras italian.
Omul de afaceri a mai incercat sa deschida o galerie in periferia orasului in urma cu cativa ani insa a abandonat in planurile in favoarea investitiilor in Bienala.
„Bursa” are in jur de 2700 de metri patrati pentru spatiile expozitionale cu sapte galerii separate la primul etaj, un auditorium de 300 de locuri si o camera intunecata pentru experientele de tip Virtual Reality si arta performativa. Directorul muzeului, Martin Bethnod, a declarat ca Bursa va expune 100% arta contemporana, nu clasica si nici moderna.
Francois Pinault a platit peste 15 milioane de euro pentru un contact de inchiriere de 50 de ani de la Primaria Parisului. La aceasta suma se adauga o parte din profiturile realizate in primii doi ani de existenta ai muzeului care vor merge catre municipalitate.
Bourse de Commerce a fost restaurat si modernizat de Tadao Ando care s-a ocupat si de celelalte doua muzee ale lui Pinault. Alaturi de o echipa de arhitecti formata din Lucie Niney si Thibault Marca, coordonarea intregului proiect a fost realizata cu Pierre Antoine Gatier, arhitectul sef al monumentelor istorice din Franta.
Arhitectii au avut ca scop principal restaurarea cupolei din 1813, a frescelor si a constructiilor din fier aflate in interior dar si modernizarea si gasirea unor solutii de mijloc pentru a gazdui arta contemporana.
In centrul cladirii a fost creat un cilindru menit sa inconjoare atat expozitia principala dar si sa complimenteze tavanul din 1889 cu imaginea celor cinci continente. Vizitatorii vor putea urca pe platforma din varful cilindrului pentru a avea o vedere panoramica asupra domului impresionant la care au lucrat cinci artisti contemporani.
Muzeul este inca un meci din rivalitatea dintre Francois Pinault si Bernard Arnault.
Francois Pinault vine dintr-o familie care a reusit sa transforme arta intr-un business de zeci de miliarde de euro. El este fondatorul unuia dintre cele mai mari conglomerate de bunuri de lux din lume – Kering care detine titanii modei contemporane: Alexander McQueen, Yves Saint Laurent, Gucci si Balenciaga. Pe langa acestea, detine si una dintre cele mai mari case de licitatii de arta din lume – Christie’s.
Parcursul afacerilor lui Pinault sunt strans legate de rivalitate dintre acesta si Bernard Arnault, detinatorul grupului LVMH care include Louis Vuitton, Marc Jacobs, Kenzo, Bvlgari, Hublot si Moet.
Averea lui Pinault este estimata in jurul a 35 de miliarde de dolari iar Arnault are peste 90 de milarde de dolari. Cei doi sunt cei mai bogati oameni din Franta si au inceput rivalitatea in afaceri in anii ’90 cand s-au luptat sa cumpere casa de moda Gucci. Dupa doi ani si jumtate, Arnault i-a vandut lui Pinault 8 milioane de actiuni cu 94 de dolari fiecare iar meciul abia a inceput.
De atunci, rivalitatea celor doua familii a continuat in ochii publicului si al presei prin actiuni prin care incercau sa isi arate puterea financiara.
Cel mai recent episod s-a intamplat la cateva ore dupa incendiul de la Catedrala Notre Dame. Fiul lui Pinault – Francois-Henri, sotul frumoasei actrite Salma Hayek – a donat 100 de milioane de euro pentru reparatiile cladirii.
Noua ore mai tarziu, grupul LVMH a anuntat ca Arnault va dona dublu, 200 de milioane de euro pentru Notre Dame.
Bourse de Commerce care va fi deschisa anul viitor in luna iunie este un alt meci din rivalitatea acestora. Conceptul nu este deloc unul nou. Arnault a deschis Fondation Louis Vuitton in 2014, un spatiu expozitional care expune lucrari de arta contemporana imprumutate de la MoMA din New York, de la Tate Modern din Londra sau de la Muzeul Pushkin din Moscova.
In declaratiile de presa in care a vorbit despre lansarea muzeului, Pinault a tinut sa mentioneze diferentele dintre spatiul deschis de el si Fondation Louis Vuitton. „Bursa” este o afacere de familie in care investitiile vin din buzunarele personale iar muzeul lui Arnault se bazeaza pe deducere de aproape 60% din partea statului.
Pinault a pus ca e scandalos sa folosesti banii guvernului francez si ca prefera sa sustina singur acest „cadou” oferit Parisului.