Apa termala: proprietati, beneficii si mod de aplicare
Acum cateva decenii, apa termala era un lux de care se bucurau doar cei care isi permiteau sa vina in centrele de tratament si sa faca bai si diverse terapii. In prezent insa, apele termale au ajuns pe rafturile tuturor magazinelor si farmaciilor, la preturi foarte accesibile. Iar industria de beauty continua sa fie fascinata de acest ingredient ce face minuni pentru piele.
Apa termala este rezultatul activitatilor geotermale ale pamantului
Apa folosita in acest produs provine de la un izvor termal aflat la mare adancime, o apa incalzita in subteran de activitatile geotermale ale pamantului, bogata in saruri, minerale si dioxid de carbon. Datorita acestor proprietati, apa termala are efecte antiinflamatoare si calmante asupra pielii, fiind esentiala in tratarea unor boli sau rani ale pielii (eczeme, iritatii, psoriazis, ca sa enumar doar cateva).
Principalele substante continute in apa termala sunt cele care pot face minuni pe pielea voastra:
zinc – sustine cicatrizarea pielii si impiedica aparitia iritatiilor
cuprul – are rol antiseptic
siliciu – stimuleaza elasticitatea pielii
seleniu – are rol antioxidant
calciu – are efect astringent
magneziu – sustine regenerarea pielii
in cantitati mici, potasiu (hidrateaza pielea), strontiu (reduce iritatiile pielii), fier (grabeste vindecarea ranilor si sustine stralucirea naturala a pielii), mangan (trateaza inflamatiile pielii si reduce liniile fine)
Din multitudinea de substante nutritive continute de apa termala decurg beneficiile sale pentru sanatate si ten.
Curata tenul. Fie ca e vorba de praf sau reziduri de machiaj, apa termala poate fi aliatul ideal pentru persoanele care nu suporta demachiantul din comert. Un al punct forte al acestui proces este faptul ca nu va irita tenul, pielea improspatandu-se imediat dupa folosire. Un avantaj important fata de apa de la robinet este lipsa carbonatilor de calciu care deshidrateaza tenul.
Pregateste tenul. Apa termala poate fi o buna baza de machiaj. Inainte de aplicarea sau dupa indepartarea machiajului, apa termala ajuta la fixarea culorilor (aplicati apa termala sub forma de spray de la 30 cm distanta si lasati-o sa se usuce inainte de aplicarea machiajului) si sustine absorbtia cremelor hidratante (de exemplu, seara inainte de culcare).
Hidrateaza pielea. Avand in vedere ca perioada temperaturilor scazute se apropie, pielea are nevoie de hidratare intensa. Utilizarea unui spray cu apa termala va reechilibra chiar si cea mai uscata piele.
Are efect decongestionant. Apa termala ajuta la decongestionare si pregateste pielea fetei pentru aplicarea mastilor (ajuta la deschiderea porilor pentru ca masca sa indeparteze impuritatile).
Protejeaza impotriva radiatiilor UV. Chiar daca vara a trecut trebuie in continuare sa va protejati tenul impotriva radiatiilor UV, nu sariti totusi peste produsele cu protectie solara. Acest beneficiu provine din mineralele continute de apa, in special, combinatia de zinc, seleniu.
Reduce inflamatiile. Apa termala poate fi folosita pentru a atenua durerea resimtita in urma intepaturilor de insecte, dar si pentru a calma senzatia de mancarime in cazurile de dermatita, psoriazis sau ihtioza (o afectiune care consta in ingrosarea si uscarea pielii).
Protejeaza pielea de radicalii liberi. Fie ca e vorba de razele UV sau de poluare, pielea noastre este afectata. In timp radicalii liberi afecteaza tenul ducand la pierderea elasticitatii si aparitia ridurilor si a liniilor fine. Antioxidantii continuti in apa termala contribuie la reducerea efectelor negative ale radicalilor liberi.