Turneu national cu doua filme documentare exceptionale despre viata Reginei Maria si a Regelui Mihai. Intrarea Libera.
Din noiembrie si pana in aprilie anul viitor, doua dintre cele mai emotionante documentare despre Casa Regala a Romaniei, “Maria, Inima Romaniei” si “Razboiul Regelui” se afla intr-un turneu national.
Cu participarea canalului History cat si a unor sponsori privati, filmele ajung in Constanta, Tulcea, Rasnov, Iasi, Arad, Timisoara, Craiova, Cluj, Sibiu, dar si in locurile pe care Regina Maria le-a vizitat in timpul primului Razboi mondial – Bran, Bicaz, Sinaia, precum si in locuri unde rareori ajung echipe de productie cu filmele lor, in Valea Jiului.
Filmele – care au fost difuzate la Pro Tv in variante mai scurte – au fost realizate si produse de John Florescu si studioul de productie Chainsaw Europe, unul dintre cele mai performante studiouri la nivel european care isi are sediul in Bucuresti.
“In aceste vremuri, oamenii sunt foarte interesati de trecut, de modelele pe care istoria le-a oferit si care au fost scoase din carti in vremea comunistilor. Eu sunt interesat de recuperarea istoriei, fratele meu este interesat pentru ca tatal nostru era istoric si acasa la noi, in America, aveam o multime de carti despre istoria romanilor. Acum vrem sa folosim internetul, televiziunea si contactul direct cu comunitatile ca sa aducem istoria aproape de public,” spune John Florescu care a fost co-producator al emisiunii “Talking cu David Frost”, un celebru program de stiri din America, unde au fost prezenti si intervievati toti presedintii americani, dar si personalitati ca Mikhail Gorbachev, Margaret Thatcher, Joe Biden sau Salman Rushdie.
A fost realizata pentru prima data o colorizare a arhivelor din primele doua razboaie mondiale pentru ca imaginile sa fie accesibile tinerilor si sa devina atractiv de urmarit. Vocea Reginei Maria recuperata cu acuratete de 99%
La 100 de ani de la vizita Reginei Maria la Paris pentru a face lobby pentru recunoasterea internationala a Romaniei Mari, Romania de dupa Unirea de la 1918, documentarele in forma lor lunga (fara editarea pentru televiziune) ajung in comunitati mici din toata tara, inclusiv la sate in camine culturale sau in fabrici. Intrarea este libera.
E o initiativa fara precedent si o caravana istorica pentru ca filmele prezentate acopera o parte importanta dar nestiuta din istoria moderna – pana la sosirea comunistilor in 1947.
Desi tehnologia la momentul filmarilor nu permitea imagine color, filmele au fost colorizate, fiind realizata pentru prima data la nivelul Europei de est colorizarea imaginilor din primul razboi mondial. Pentru filme au fost folosite imagini de arhiva din 14 tari, iar pentru colorizare au fost folosite zeci de insemnari si articole de ziar din toata lumea, publicatii care au vorbit despre Tratatul de la Versailles, impactul in epoca al vizitei Reginei Maria la Paris fiind fara precedent pentru o femeie.
Timbrul vocii Reginei Maria a fost adus, conform istoricilor, la o acuratete de 99%. Producatorii au gasit o inregistrare a vocii Reginei Maria la universitatea din Carolina care are un program de a achizitiona de peste tot din lume fragmente de arhive. Tehnologia folosita pentru a reaseza vocea asa cum a fost a implicat incetinirea ritmului inregistrarii pentru a putea fi redata cu cat mai multa acuratete.
5 si 14 noiembrie in Aula Bibliotecii Central Universitare „Carol I” , primele proiectii din turneu, intrarea e gratuita, biletele trebuie insa rezervate pe pagina de facebook, “Maria, Inima Romaniei”.
O echipa de istorici si documentaristi cu biroul la Los Angeles a cautat in toate arhivele din lume informatii mai putin stiute despre vizita la Pari a Reginei Maria sau intalnirea Regelui Mihai cu Hitler, producatorii si-au dorit ca impartialitatea filmeori sa fie asigurata si sa nu se intervina in prezentarea faptelor pentru o cosmetizare cum se intampla pe vremea comunistlor…
Asa se face ca in documentaru despre Regina Maria sunt mentionate si speculatiile legate de relatiile amoroase extra maritale ale reginei care era o persoana foarte libertariana, fuma, avea o viata sociala foarte bogata. Documentaristii au descoperit trei persoane care mai traiesc si au intalnit-o personal pe Regina Maria, in film apare Lenny care are 101 ani si care a fost fiica administratorului domeniului regal.
“Oamenii acestia au avut calitati incredibile, dar nu erau perfecti. Si i-am prezentat asa cum i-am decoperit din arhive si din istorie, realitatea e putin diferita de ceea ce stiam noi, dar slabiciunile lor ii fac si mai credibili si mai de admirat.”, John Florescu.
„Maria, Inima Romaniei” spune povestea rolului politic deosebit de important, dar si a vietii private a Reginei Maria a Romaniei, dintr-o perspectiva ascunsa de istorici in vremea comunista.
Nepoata a Reginei Victoria, Maria s-a casatorit cu Printul Mostenitor al Romaniei in 1893, iar in timpul ororilor Primului Război Mondial a fost un sprijin activ al Regelui Ferdinand si a avut o intelegere profunda a ceea ce inseamna sa fii un lider si un model care poate aduce speranta pentru popor in vremuri grele.
Dupa momentul in care Romania si-a dublat dimensiunile prin Marea Unire, in 1918, Maria a castigat recunoasterea internatională pentru noua Romanie Mare printr-o actiune fara precedent. A mers la Paris, la Conferinţa de Pace din 1919 si a pledat cauza tarii in fata Președintelui Statelor Unite Woodrow Wilson si a Primului Ministru Britanic Lloyd George.
Regina Maria este considerata – peste timp – una dintre cele mai influente personalitati care au schimbat istoria si imaginea tarii noastre, printr-un simt al datoriei si un patriotism exemplar.
In tot acest timp, Regina Maria a avut de suferit pe plan personal. Fiul sau, Carol, nu a fost foarte apropiat de parinti, iar cand a devenit Rege si-a alungat mama de la curte. Mai tarziu, cand comunistii au ajuns la istorie, prezenta sa a fost stearsa din orice manual de istorie.
(in 8 noiembrie, are loc la premiera nationala a unui film artistic, care se refera la acelasi moment istoric – “Maria, Regina Romaniei”)
“Razboiul Regelui” este un documentar despre razboiul secret dus de Regele Mihai I impotriva lui Hitler
Povestea este cea a deciziei unui tanar rege care, intr-un punct critic in al Doilea Razboi Mondial, a renuntat la sprijinul acordat Germaniei, indreptand Romania spre Aliati si a grabit sfarsitul razboiului.
Filmul contine imagini cu Regele Mihai care isi aminteste in detaliu intamplarile acelor momente pe care istoria noastra le-a suprimat “Am luat trenul spre Berlin sa vedem ce ar fi rezervat cealalta cale si am avut un pranz cu Hitler. Nu a fost deloc o intalnire placuta”, povesteste Regele Mihai.
John Florescu a marturisit de altfel ca, pe parcursul celor 7 zile de inregistrari la resedinta Regelui Mihai din Romania, Majestatea Sa a povestit extrem de indurerat, dar cu multa modestie, momentele din acele intalniri, emotionandu-se pana la lacrimi.